Koža a hmyz: Ako na štípance?

Koža a hmyz: Ako
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-06-25 00:22:30 |

Leto sa iba rozbieha, no komáre a hmyz nám otravujú život už nejaký ten piatok. A samozrejme, je tu aj kliešťová sezóna. Viete, ako správne ošetriť uštipnutie alebo ako sa zbaviť prisatého kliešťa?

Lúky, lesy, parky, záhrada, ba aj balkón – všade sa môže vyskytnúť nejaké žihadlo alebo hryzadlo, lebo nie každý mravec je Ferdo a nie každá včielka je Maja. Čo sa môže stať?

Miesto vpichu opuchne, sčervenie (= zápal), bolí a svrbí. Ak je dieťa alergické na bodnutie hmyzom, nastane alergická reakcia (lokálna alebo celková). Ak bol hmyz infikovaný a infekciu preniesol do rany, môže sa rozvinúť silná zápalová reakcia a infekcia („otrava krvi“): v bezprostrednej blízkosti miesta vpichu sa objaví jeden alebo viac červených pruhov (infekcia sa šíri cievami).

Ak je vaše dieťa alergické na bodnutie hmyzom, vždy majte poruke balíček prvej pomoci proti alergii – môžete mu tým zachrániť život. „Balíček AKA“ vám zostaví a predpíše lekár a mal by obsahovať

1) antihistaminikum

2) kortikoid

3) injekčný adrenalín

 Je úplne nevyhnutné, aby sa obaja rodičia naučili použiť tieto lieky a poskytnúť prvú pomoc pri alergickej reakcii – a aby balíček AKA neostal doma.

Včely a osy

Bolesť a opuch nastáva okamžite a môže trvať aj niekoľko dní. Ak bolo dieťa zasiahnuté v ústach alebo hrdle, pripravte sa na to, že možno bude treba ísť k lekárovi alebo do nemocnice.


Toto treba urobiť, keď si na jedlo sadne hmyz


Kliešte

Vpichnutie nebolí a nedá sa cítiť, dokonca ani prisatý hmyz nevyvoláva svrbenie, zatúlaného kliešťa objavíte zvyčajne, až keď je zahryznutý. Nikdy ho neodstraňujte zápalkami, horiacou cigaretou, odlakovačom či olejom. Kliešťa chyťte pri hlavičke pinzetou na kliešte (predáva sa v lekárni) alebo obyčajnou pinzetou a opatrne ho vytiahnite a skontrolujte, či hryzadlá neostali v rane (žiadny olej, žiadne točenie).

Komáre a ovady

Ich pichnutie bolí, opuch a svrbenie sa objavujú takmer okamžite. Komáre priťahuje pot, teplo a krikľavé farby. Ovady sú agresívnejšie, štípu za slnečného počasia, reakcia na ich uštipnutie býva oveľa výraznejšia a môžu prenášať rôzne infekcie z dobytka, koní a iných zvierat. Človeka pichajú a z našej krvi žijú iba samičky, samce sa opíjajú nektárom.

Blchy

Zanechávajú zhluky drobných svrbiacich hrčiek, ktoré nájdete najmä v miestach, kde šaty tesne priliehajú k telu.

Ploštice

Nechávajú po sebe 2 – 3 drobné, silno svrbiace vyrážky v rade. Krv sajú samce, samičky aj všetky vývojové formy tohto hmyzu. Ak sa v domácnosti objavia ploštice, ich odstránenie vyžaduje zásah špeciálnej firmy – ploštica bez potravy prežije schovaná aj niekoľko mesiacov.

Mravce

Ich pichnutie bolí hneď, neskôr sa objavuje mravčenie, svrbí slabo a ak nebola v mravenisku celá ruka alebo noha, zvyčajne odznie do 24 hodín.

Prvá pomoc

Ak ostanete pokojní, dieťa sa tiež menej stresuje a teda bolesť je o polovicu menšia. Ak v rane ostalo žihadlo (včela), treba ho opatrne vytiahnuť: kreditnou kartou alebo nechtom, nie pinzetou. Ranu ošetrite alkoholom alebo dezinfekčným roztokom (bez obsahu jódu). Na ranu po uštipnutí včelou priložte aspoň na 30 minút rozkrojenú alebo pokrájanú cibuľu a zabaľte (zmierňuje bolesť, svrbenie a vyťahuje jed) – môžete počas dňa opakovať ranu môžete pokvapkať olejom z čajovníka austrálskeho (niektorí ľudia nedajú dopustiť na levanduľový olej). Na potlačenie zápalu a bolesti ranu ochladzujte studenou vodou alebo ľadovým obkladom – čím skôr po uštipnutí.

Ak je rana v ústach, dieťa staršie ako 4 roky môže na zmiernenie bolesti a opuchu cmúľať kocku ľadu alebo mrazené ovocie. Do miesta vpichu môžete preventívne vtrieť aj gél s antihistaminikom (napr. Fenistil gél). Ostrihajte dieťaťu nechty a často mu umývajte ruky (občas použite aj dezinfekčný gél).

Alergická reakcia

Ak je dieťa na bodnutie hmyzom alergické, bezodkladne použite „balíček AKA“ (= antihistaminikum, kortikoid a adrenalín) tak, ako to určil lekár. Ak sa u dieťaťa rozvíja alergická reakcia rýchlo a nemáte žiadny prostriedok na jej potlačenie, neriešte žihadlo, opuch ani bolesť a okamžite odvezte dieťa na pohotovosť.

Kedy ísť okamžite k lekárovi?

  • ak bolo dieťa poštípané (včelou, osou, ovadom, čmeliakom alebo sršňom) do úst alebo do hrdla
  • ak je dieťa alergické na poštípanie hmyzom a vy nemáte žiadny prostriedok prvej pomoci proti alergii
  • ak sa u dieťaťa objaví niektorý z týchto príznakov a do pár minút neustúpi, prípadne sa stupňuje: nevoľnosť, slabosť, dusenie, mdloba, závrat, úzkosť, zmätenosť, opuch pier, sliznice úst alebo hrdla
  • ak opuch, bolesť a zápal v mieste vpichu do dvoch dní výrazne neustúpi alebo sa zhorší
  • ak sa v mieste vpichu o niekoľko dní alebo týždňov začnú objavovať červené pruhy
  • ak sa po odstránení kliešťa v mieste vpichu o 2 až 3 týždne objaví silné začervenanie (môže ísť o boreliózu)

Informácia pochádza z knihy Návod na prežitie pre bejby, ktorej autorom je MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Orientačná "mapa" kožných vyrážok u detí

Alergická reakcia: Vystriekajte ústa sprejom do nosa


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia