Kliešťová sezóna je späť: Chráňte sa pred encefalitídou

Kliešťová sezóna je späť:
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2017-03-28 13:36:34 |

Rozhodujete sa, či dať seba alebo dieťa zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde? Máte najvyšší čas. Aj keď s očkovaním možno začať hocikedy, ideálne sú zimné mesiace alebo úplný začiatok jari.

Ak máte z kliešťov hrôzu, ideálne je nechať dieťa zaočkovať. Ideálne je využiť na to zimné mesiace, lebo vtedy je aktivita kliešťov nízka a organizmus má dosť času vytvoriť si protilátky v adekvátnom množstve včas. Ak začnete s očkovaním neskoro, teda počas masívneho výskytu kliešťov, očkovanie vás bohužiaľ neochráni. I keď tohtoročná sezóna kliešťov už je tu, ešte stále má očkovanie zmysel. Môžete využiť aj skrátenú schému. Proti kliešťovej encefalitícde sa očkujú deti od jedného roka.

Čo obnáša očkovanie proti kliešťovej encefalitíde?

Základné očkovanie sa skladá z podania troch dávok očkovacej látky, prvá je ideálna v zime alebo na úplnom začiatku jari, druhá jeden až tri mesiace po prvej a tretia dávka po ďalších deviatich mesiacoch až roku. Pred ochorením čiastočne chránia už prvé dve dávky. Protilátky sa vytvoria o 10 až 14 dní po podaní druhej. Kompletné očkovanie chráni organizmus počas 3 rokov, po uplynutí ktorých sa odporúča preočkovanie jednou dávkou. Pri skrátenej schéme sa druhá dávka podáva už dva týždne po prvej. Vakcíny proti kliešťovej encefalitíde vo všeobecnosti zdravotné poisťovne nehradia, no niektoré preplácajú jednu dávku. Cena za jednu dávku sa pohybuje v rozmedzí od 15 do 23 eur. U nás sú dostupné dva typy vakcín.

Prečo sú kliešte nebezpečné?

Na Slovensku sa nachádza asi 20 druhov kliešťov, najnebezpečnejší je kliešť obyčajný. Nájdeme ho najmä v listnatých a zmiešaných lesoch s krovinovým porastom, no aj v parkoch. Kliešť prenáša na ľudí dve nebezpečné choroby – kliešťovú encefalitídu a lymskú boreliózu. Encefalitída je infekčné vírusové ochorenie napádajúce mozog a mozgové blany a borelióza je bakteriálna infekcia postihujúca celý organizmus. Proti nej sa zaočkovať nedá, takže musíme byť pri kliešťoch opatrní tak či tak.

Ako sa chrániť pred kliešťovou encefalitídou?

Pri pobyte v prírode vždy treba myslieť na vhodný odev (ideálne sú ponožky, pevná obuv, dlhé nohavice a dlhé rukávy) a pribaliť si repelent. Neležte v tráve, vždy si pod seba dajte deku alebo nejakú prikrývku. Kliešťová encefalitída sa môže preniesť na človeka aj cez nedostatočne tepelne upravené kozie, kravské alebo ovčie mlieko.

Ak sa už kliešť prisaje, treba ho čo najrýchlejšie odstrániť, no nerobte to v prírode, kde so sebou nemáte dezinfekciu. Odborníci odporúčajú urobiť to pinzetou kývavými pohybmi bez točenia alebo použiť mydlovú penu, ktorou miesto, kde je kliešť prisatý potrieme a po chvíli ťahom pinzetou dostaneme von. Po vytiahnutí kliešťa miesto prisatia vydezinfikujte. Ak sa vám nepodarí kliešťa vytiahnuť, navštívte lekára.

Všímajte si, či sa na mieste prisatia nevytvára červený fľak s belavým stredom, ktorý môže signalizovať boreliózu. Ak sa do troch týždňov od prisatia kliešťa objavia chrípkové príznaky, môže ísť o encefalitídu.

Prečítajte si tiež:

Kliešťa treba vybrať do 24 hodín


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia