Ako súvisí mesiac narodenia s ADHD?

Ako súvisí mesiac narodenia
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-08-12 00:30:15 |

Porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou (ADHD) je najčastejšie diagnostikovaná u najmladších školákov. Zaujíma vás, u ktorých je najväčšia pravdepodobnosť, že túto poruchu majú?

Mnohí odborníci upozorňujú, že ADHD nie je choroba, ale porucha. Častejšie sa s ňou stretávame u chlapcov, resp. je jednoduchšie ju u nich odhaliť. No a prvú priečku v diagnostikovaní ADHD si držia chlapci v najmladšom školskom veku narodení v auguste! Nová štúdia dokonca naznačuje, že v mnohých prípadoch sa bežná nezrelosť zamieňa za túto diagnózu a deti zbytočne užívajú lieky, tzv. psychofarmaká.


Skúste ísť na ADHD - poruchu pozornosti, rafinovane


Aktuálna štúdia sa zamerala na 378 881 detí prijatých do škôlok, ako i základných a stredných škôl v Taiwane, teda na predškolákov, malých školákov aj deti v puberte. Zistili už spomínanú zaujímavú vec, že prejavy ADHD sú vo všeobecnosti najčastejšie u augustových detí, tak u chlapcov, ako aj u dievčat. Kým počet chlapcov narodených v auguste s diagnózou ADHD predstavoval 4,5 percenta v porovnaní s 2,8 percenta chlapcov narodených v septembri, u dievčat to bolo 2,9 percenta s diagnózou ADHD u tých, ktoré sa narodili v auguste oproti 1,8 percentu u septembrových dievčat.

Keď si experti štatistické údaje rozdelili podľa veku, zistili, že pubertálne deti narodené v auguste neboli vystavené vyššiemu nebezpečenstvu, že bude ADHD u nich diagnostikovaná ako u detí  narodených v iných mesiacoch. Potvrdili tak závery predchádzajúcich štúdií z Kanady a USA, podľa ktorých vyšší vek znižuje dopad mesiaca narodenia na diagnostikovanie ADHD. Upozorňujú, že niektorým mladším deťom, ktoré sú len menej zrelé, môže byť nesprávne diagnostikovaná ADHD a v nejednom prípade sú im zbytočne predpisované lieky. „Naše zistenia zdôrazňujú dôležitosť veku dieťaťa pri diagnostikovaní ADHD a následnom predpisovaní liekov,“ hovorí vedúci autor štúdie Mu-Hong Chen.


Pochopte svoje dieťa s ADHD


Niektorí kritici dokonca tvrdia, že ADHD nie je na vzostupe tak, ako sa častokrát hovorí, ale je to skôr výsledok agresívneho marketingu farmaceutických firiem.

Zdá sa, že mesiac narodenia má na nás väčší vplyv, ako by sme si mysleli. Okrem už spomínanej poruchy ADHD, ktorá sa častejšie vyskytuje u augustových detí, bolo tiež zistené, že mesiac narodenia má vplyv napríklad na výsledky vzdelávania.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia