Detská izba za menej ako jednu výplatu? Nič nemožné!

Detská izba za menej
Zdroj: Shutterstock
2019-11-25 12:00:00 |

Asi mi dáte za pravdu, že detská izba je veľmi zvláštne miesto.

Na jednej strane priam rozprávkovo kúzelné, na strane druhej, plné nárokov na bezpečnosť, funkčnosť, ergonómiu a, samozrejme, obsah našej peňaženky. Viete ako to všetko hravo skĺbiť? My áno!

Detská izba v sebe snúbi množstvo nielen funkčných, ale aj dizajnových požiadaviek. Koniec-koncov, drobci s maminami v tejto miestnosti trávia more času. Je preto nevyhnutné, aby sa v nej cítili komfortne, bezpečne, skrátka príjemne a krásne. Deťúrence, kým sú ešte malé, vnímajú všetko vizuálne a pocitovo. Nezaujímajú ich materiály, ergonómia ani funkčnosť. Hlavne, že sa im páčia farby, dočiahnu na obľúbené hračky a je im fajn.

Maminy zase potrebujú vedieť, že ide o bezpečné prostredie, majú kde odložiť všetko oblečenie a ak ich kreatívny drobec náhodou farbičkami pomaľuje poličku, nejde s ohľadom na obstarávaciu cenu o žiadnu katastrofu.

Do tohto sa oplatí investovať

Sú veci, na ktorých sa z hľadiska zdravia dieťaťa a životnosti nábytku rozhodne neoplatí šetriť:

  • Kvalitná posteľ, matrac s ortopedickými vlastnosťami a antialergickým poťahom
  • Písací stôl s nastaviteľnou výškou a sklonom pracovnej plochy
  • Stolička prislúchajúca k veku dieťaťa
  • Centrálne osvetlenie izby a lampa na písacom stole

Ak viete, kde máte hľadať, prípadne si spravíte prieskum trhu a aktuálnych akcií, zmestíte sa do 500 eur.

Nepodceňte farby ani doplnky

To, že farby, ktorými sú deti dlhodobo obklopené ich podprahovo ovplyvňujú už bolo popísaných veľa článkov, preto zvoľte príjemné pastelové odtiene zelenej, fialovej, ružovej alebo žltej, modrej či oranžovej. Čiernej a sivej sa vyhnite. V záujme ušetriť peniaze za drahé obrázky a nástenné dekorácie uprednostnite trebárs kresby vašich detí. Nechajte ich zaliať do fólie a štipcami pripevníte na lanko alebo špagátik.

Kde ešte sa dá ušetriť?

  • Máte u starých rodičov nepotrebný rebrík? Sem s ním! Ošmirgľujte ho a máte z neho fantastického nemého sluhu na oblečenie, šiltovky, medaile, oblečenie, deky, ale aj obľúbené knihy či časopisy. Ak rebrík v hornej časti pevne pripevníte o stenu, pokojne na jednotlivé stupienky zaveste textilné vreckáre, do ktorých sa zmestí kopa hračiek.
  • Že je skriňa drahá? Žiadny problém. Ak máte menšie deti, ktorým oblečenie vyberáte vy, siahnite po niektorom z plastových alebo kovových regálov dostupných v hobby markete. Stoja pár desiatok eur a odložíte do nich všetko potrebné. V prípade, že v rámci izby máte na to dostatočné miesto alebo výklenok, schovajte regále za farebné závesy, ktoré poslúžia ako dvere, no na strane druhej detskú izbu krásne oživia. Ak takýto priestor nemáte, pokojne postavte regále k stene a doplňte ich úložnými boxmi, ktoré sprehľadnia ukladanie.
  • Máte staršie deti? Dva kožené opasky alebo laná ukotvené v stope poslúžia ako držadlá pre kovovú alebo drevenú tyč, na ktorú si Váš tínedžer môže vešať svoje oblečenie. Vďaka vešiakom je aj nádej, že v „skrini“ bude vždy poriadok.

  • Drevené debničky a zásuvky nahradia police. Áno, čítate správne, Pokiaľ ich očistíte a hoci aj farebne namaľujete, získate vďačné úložné priestory. Debničky rôznych rozmerov a veľkostí môžete na seba ukladať a vytvoriť si tak funkčnú policovú zostavu. Zásuvky dnom pripevnite o stenu a máte šikovnú poličku pre autíčka a malé hračky.
  • Tkané pokrovce pre súčasný dizajn. Koberčeky a behúne sú dnes mimoriadne trendové a nájdete ich zastúpené prevažne v škandinávskom dizajne. Popýtajte sa preto starkých či nemajú kdesi odložené poctivé na krosnách tkané koberce. Ušetrí vám to peniaze a deti budú mať pri hre na zemi teplo pod zadočkami.

 


Foto: Shutterstock
Autor: © Zoznam/KRISTÍNA FALŤANOVÁ

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia