Päť vecí, ktoré vás môžu prekvapiť po pôrode

Päť vecí, ktoré vás
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Jamie Pyatt News Ltd.
2020-01-20 17:30:22 |

Po mesiacoch čakania držíte v rukách svoje bábätko. Prinesie vám veľa radosti, lásky, ale aj únavy a strachu. Pripravte sa, že niektoré veci vás možno prekvapia.

1. Po pôrode si asi všimnete, že váš novorodenec vyzerá úplne inak ako bábätká na obálkach časopisov. Vôbec nie je bacuľatý s hladkou pokožkou a anjelským pohľadom. Je to úplne normálne. Finta je v tom, že na titulkách časopisov nie sú čerství novorodenci. „Dáva to zmysel, dieťa po narodení, povedané bez obalu, vyzerá trochu bizarne. Má veľkú hlavu, vychudnuté končatiny a šupinatú pokožku. V podstate vyzerá tak trochu ako mimozemšťan,“ hovorí detská lekárka a spisovateľka Gwenn O'Keeffe.

Pôrod je pre drobčekov ťažkou cestou a tak sa niekedy dostanú z brucha von skôr s kužeľovitou ako guľatou hlavou. Okrem toho, keďže bábätko plávalo deväť mesiacov v plodovej vode, nemalo šancu rozvíjať svalovú hmotu, vďaka čomu rysy jeho tváre pôsobia ochabnutejšie. Ak bábätko prenášate, pleť môže mať zvráskavenú a odlupuje sa z nej vernix, teda maz, ktorý ho v maternici pokrýval a chránil. Podobne je to aj pri predčasne narodených deťoch. Tiež je pravdepodobné, že po narodení bude bábätko pokryté jemnými tmavými chĺpkami, tzv. lanugom. Vyskytuje sa  najčastejšie na chrbte, ramenách, ušiach a čele, no niekoľko týždňov po pôrode opadajú. Niekedy to trvá dlhšie.

Žiadne obavy, drobec čoskoro stratí novorodenecký vzhľad a stane sa z neho rozkošné bábätko. Užite si aj túto fázu, i keď bábätko nevyzerá ako dokonalý adept do reklamného šotu. „Môj najstarší syn vyzeral ako opička, stredný ako malá stará pani a najmladšia dcérka pripomínala žabu. Pre mňa aj tak boli nádherní,“ hovorí jedna z mamičiek.

2. Prejavy novorodencov nie sú iba krehké

Novorodenci síce vyzerajú krehko, no ich prejavy často až tak krehko a jemne nepôsobia. Pripravte sa na to, že neraz skončíte s ogrcaným oblečením. Grckanie v prvých mesiacoch po narodení patrí k najčastejším ťažkostiam bábätiek. Súvisí to s fyziológiou. „Malý sval, ktorý pôsobí ako ventil medzi pažerákom a žalúdkom, je u novorodencov nezrelý, preto sa im úplne bežne jedlo vracia,“ vysvetľuje O'Keeffe. Pomocou môže byť držať bábätko po každom jedle vo zvislej polohe a „manipulovať“ s ním čo najopatrnejšie. To vám môže pomôcť znížiť objem a frekvenciu . „Väčšina detí túto fázu prerastie v štyroch až piatich mesiacoch,“ hovorí. Ak je vaše bábätko po jedle veľmi nepokojné, nepriberá alebo dokonca stráca na váhe, poraďte sa s pediatrom.

3. Deti sú nečakane časovo náročné

Toto je typický hlavolam raného rodičovstvo – ako sa starať o bábätko a získať aj nejaký čas pre seba. Namiesto doterajších dní naplnených rôznymi aktivitami, ktoré vás bavili, zrazu sa budete 24 hodín denne točiť okolo malého človiečika, ktorý si uzurpuje maximum vášho času. Zaplníte ho kŕmením, odgrgávaním, prebaľovaním, kúpaním, kočíkovaním a nekonečným praním a žehlením mini vecičiek.  

Dostať sa von vám potrvá niekoľkonásobne dlhšie ako predtým a aj tak každú chvíľu zabudnete niečo dôležité, pre čo sa budete aj niekoľkokrát pred vychádzkou vracať. Občas sa budete pýtať sama seba, ako sa to dá vlastne zvládnuť.  „Je to bežná reakcia provorodičiek, ktoré nechápu, že novorodenec zaberie tak veľa času,“ hodnotí  Whitney Moss, spoluautorka príručky pre mamičky – nováčikov.

Nájsť si čas pre seba je jednou z najväčších výziev materstva. Nech vás neprekvapí, že budete musieť odložiť plány vyčistiť garáž, prečítať si knihu či poumývať pred blížiacimi sa sviatkami okná. Netrápte sa tým. Po čase si s drobčekom zvyknete na svoj režim, úlohy spojené so starostlivosťou oňho zvládnete omnoho rýchlejšie a jednoduchšie. Kým zo začiatku budete sústredene meniť plienku dvomi rukami, ani sa nenazdáte ako a budete to robiť jednou rukou s tým, že v druhej budete mať na mobile kamarátku, s ktorou preberiete milión hlúpostí tak ako kedysi.

4. „Zamilovanie sa“ do bábätka je u každého individuálne

Niektoré mamičky sú prekvapené z toho, ako veľmi svoje bábätko ľúbia od prvého momentu a zdá sa im, že ho poznajú už tisíc rokov. „Zasiahlo ma to ako tona tehál,“ hovorí jedna z nich. Iné sa však stretnú s presným opakom. Najväčším prekvapením po pôrode pre ne je to, že sa do svojho bábätka nezamilovali okamžite ako ho zbadali. U nich sa láska k dieťaťu a pocit spolupatričnosti vyvíja postupne. „Moja dcérka má mesiac a milujem ju na smrť. No nebolo to od začiatku také magické, trvalo mi istý čas, než som si to naplno uvedomila,“ opisuje jedna z mám.

Ak nekonečnú lásku necítite hneď, nemusíte sa podľa psychológov sama pred sebou cítiť previnilo, je to bežné. Ak však máte problém prijať s láskou svoje dieťa aj po niekoľkých týždňoch, poraďte sa s odborníkom. Môže to byť výsledkom vážnejšej popôrodnej depresie, ktorú treba liečiť.

5. Budete  úplne inými rodičmi ako ste očakávali

Základom rodičovstva by mala byť pokora, hovoria odborníci. Možno ste si mysleli, že nikdy nedáte svojmu dieťaťu cumlík a nakoniec budete mať v každej izbe jeden. Kedysi sa vám kamarátka, ktorá vás pred priblížením sa k jej bábätku postriekala dezinfekciou, zdala čudná a dnes to isté robíte vy. Alebo ste si predsavzali, že v duchu eko-života  budete používať iba látkové plienky, no ani neviete ako a prešli ste na jednorazové. A je to tu, robíte presne to, čo ste si prisahali, že robiť nikdy nebudete. „Každý rodič si tým prejde,“ tvrdí  O'Keeffe a dodáva: „Myslíme si, že sa budeme správať určitým spôsobom a potom si uvedomíme, že musíme robiť to, čo a ako je vhodné pre naše dieťa .“ 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia