Sladká súťaž: Plnené orechové košíčky
Zdroj: Monika B.
Dávkovanie plnky do košíkov, ukladanie orechov na polevu a samozrejme vylizovanie misky po plnke a poleve išlo 4-ročnej Rebeke najlepšie. Aspoň mala mamina menej práce s umývaním.
Ingrediencie:
Cesto - 250 g hladkej múky, 150 g Palmarinu, 80 g práškového cukru, 2 vaječné žĺtka, 1 balíček vanilkového cukru, citrónová kôra
Poleva – 2,5 dcl mlieka, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g vlašských orechov, 100 g piškótov, citrónová kôra (z ½ citróna), 1 dl rumovej arómy, pre dospelákov môže byť rum, čokoládová poleva
Postup:
Z múky, masla, cukru, vaječných žĺtkov, vanilkového cukru a nastrúhanej citrónovej kôry vypracujeme cesto, ktoré potom naplníme natenko do formičiek a dáme upiecť (v teplovzdušnej rúre na 175°C cca 15 minút).
Do hrnca dáme variť mlieko, keď príde do bodu varu, pridáme práškový a vanilkový cukor a premiešame. Odstavíme nabok, pridáme mleté orechy, rozdrvené piškóty, nastrúhanú citrónovú kôru a rumovú arómu (rum) a dobre premiešame.
Upečené košíčky naplníme plnkou a zalejeme čokoládovou polevou a na vrch každého košíčka dáme vlašský orech (príp. iné ozdoby) ešte keď je poleva teplá, aby neskôr neopadali.
Ak vás recept zaujal alebo inšpiroval podporte ho v našej súťaži lajkom!