Jedna výchovná deťom podľa pápeža neublíži

Jedna výchovná deťom podľa
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2015-02-08 00:01:48 |

Pápež František, ktorý sa teší veľkej obľube, pichol do osieho hniezda poznámkou, že je v poriadku, ak rodičia deťom „naplácajú“ na zadok, pokiaľ zachovajú ich dôstojnosť.

„Raz som počul jedného otca na svadbe hovoriť, že niekedy udrie svoje dieťa, ale nikdy nie na tvár, aby ho neponížil. Aké nádherné, povedal som si. On si uvedomuje dôstojnosť dieťaťa," povedal pápež v stredu na generálnej audiencii na Námestí sv. Petra vo Vatikáne, keď sa zaoberal témou významu dobrého otca v rodine. Keď rodič dokáže dodržať mieru, nevidí Svätý Otec v telesnom treste nič zlé. „Dobrý otec vie čakať a odpúšťať, ale aj tvrdo trestať. Nie je ani slabý, ani laxný, ani sentimentálny,“ vyhlásil pápež. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi vyburcoval týmito slovami množstvo reakcií na sociálnych sieťach. 

František sa pritom už viackrát k výchove vyjadril a preferuje názor, že rodičia by nemali byť príliš autoritatívni a prísni, no nemali by sa tiež správať k ratolestiam ako kamaráti. Vo všetkom sa snaží nájsť tú správnu mieru, no tento raz sa dotkol naozaj citlivej otázky, názor na ktorú rozdeľuje rodičov a odborníkov v mnohých krajinách.

Ku kritikom výroku najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi sa pridali aj členovia Pápežskej komisie na ochranu neplnoletých detí. Člen komisie Peter Saunders vyhlásil, že pápežovi odporučia, aby poopravil svoj výrok, lebo telesné tresty nemajú vo výchove miesto a "pritom milióny detí sú denne vystavené bitke". Iná členka komisie, Krysten Winter-Greenová, uviedla, že neexistuje žiadny prijateľný druh telesných trestov pre deti.

Kým v Taliansku zostal pápežov výrok v podstate nepovšimnutý, v iných krajinách, najmä v Nemecku a Británii, vyvolal veľkú pozornosť, čo si napokon vyžiadalo aj reakciu Vatikánu. Ten prostredníctvom jedného z hovorcov, Thomasa Rosicu, ubezpečil, že František rozhodne neschvaľuje násilie na deťoch, hovoril o tom, "ako sa niekomu dá pomôcť stať sa zrelým človekom".

V súčasnosti sú fyzické tresty zákonom zakázané takmer v 40 štátoch. Na Slovensku ich nemožno používať v školách, no výchovná od rodiča právne postihnuteľná nie je. Neznamená to však, že máme právo deti biť.

 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: TASR, cnn.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia