Nenúťte deti vážiť si darčeky, naučte ich to

Nenúťte deti vážiť si2013-11-25 00:01:20 |

Stalo sa vám už, že váš školák dostal k sviatku darček a bez kúska záujmu ho hodil do kúta? Prinášame vám niekoľko rád, ako dieťa naučíte vďačnosti.

Problému, s ktorým v modernej spoločnosti bojuje čoraz viac rodičov, sa venuje aj americká expertka na komunikáciu Pearl Simmons. Radí, že najlepšou cestou je stať sa príkladom: „Keď dostávate darčeky, vždy prejavte vďačnosť. Ak vám dieťa niečo nakreslí alebo s niečím pomôže, poďakujte mu a vyzdvihnite niečo konkrétne, čo si na darčeku alebo na pomoci najviac ceníte.“

 

Príkazy nepomáhajú

Upozorňuje však, že cesta k vďačnosti je dlhá a rodičia by sa mali obrniť trpezlivosťou. „Príkazy na deti neplatia, ani v tomto ani v inom veku,“ hovorí Simmons. Nepomôže napomínanie ani vyhlásenia typu: „Mal by si byť vďačný za všetko čo máš.“ Namiesto toho by sme dieťa mali naučiť hovoriť druhým ďakujem a pochváliť ho vždy, keď je zdvorilé.

 

Učte deti skromnosti

Ďalšou skvelou metódou ako naučiť dieťa vážiť si darčeky, je podľa odborníčky na komunikáciu naučiť deti skromnosti. „Nerozmaznávajte ho. Môžete mať nutkanie zahŕňať ho hračkami a materiálnymi predmetmi, no príliš veľa blahobytu neprináša šťastie a deti sú často ľahostajnejšie k svojim veciam,“ zdôrazňuje. Na narodeniny by dieťa nemalo dostať veľa darčekov, ale iba jeden či dva a tiež nemusia byť drahé. „Koniec koncov, deti najviac potrebujú a cenia si čas, ktorý strávia s rodičmi,“ dodáva Simmons.

 

Dajte mu zodpovednosť

Dieťa sa tiež naučí lepšie vnímať hodnotu darčeka, keď mu dáte zodpovednosť. Nechajte ho, aby si samo kupovalo hračky, ktoré chce. Ak bude hospodáriť s vlastnými peniazmi, rozvážnejšie si vyberie, čo kúpi.


Foto: photl.com
Zdroj: az, babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia