Doprajte drobcom nové chute
Zdroj: wikmedia commons.com
Ideálnou stravou pre bábätká sú jedlá bez soli, korenín a cukru. Väčšie batoľatá však ocenia, keď im predložíte aj ochutenú stravu. Vsaďte na pyré s bylinkami a troškou korenia.
Mätový hrášok s jogurtom
Ak chcete predĺžiť životnosť čerstvej mäty, zrežte zo stonky asi 1,5 cm a vložte ju do pohára so studenou vodou. Listy musia zostať nad hladinou. Vodu meňte každý deň.
Ingrediencie: 1 šálka bieleho smotanového jogurtu, 1 a pol šálky čerstvého alebo rozmrazeného hrášku, 1/4 šálky nasekanej čerstvej mäty
Postup: Hrášok, jogurt a mätu jednoducho rozmixujte do požadovanej konzinstencie a úžasnú netypickú sviežu chuť máte na svete.
Hrušky s čerstvým tymiánom
Hruškové pyré môže mať aj inú ako typickú sladkú chuť. Skúste niečo nové – tymian dodáva hruškám hlbokú chuť a prekvapivú sviežosť. V tejto úprave výborne doplnia pečené kurča alebo rpzmixovaným pyré možno poliať zelený šalát doplnený syrom gorgonzola a praženými orieškami.
Ingrediencie: 3 olúpané hrušky zbavené jadrovníka a pokrájané na štvrtiny, 1 lyžica čerstvých tymianových lístkov, 2 lyžice olivového oleja, štipka soli
Postup: Predhrejte rúru na 200 stupňov. Na plech vystlaný papierom na pečenie rozložte rozštvrtené hrušky posypané tymianom, poliate olejom a jemne posolené. Pečte asi 40 minút alebo kým nezmäknú. Po upečení z nich v mixéri vyrobte pyré vo vami požadovanej konzistencii. Ak sa vám bude zdať husté, pridajte vodu.
Mrkvovo-cícerové pyré
Kombinácia mrkvy s cícerom je obľúbená v marockej kuchyni. Je to výborná kombinácia pre batoľatá objavujúce nové chute a pestrosť stravy.
Ingrediencie: 1 lyžica olivového oleja, 1/2 menšej cibule nasekanej nadrobno, 1 pretlačený strúčik cesnaku. 1 lyžička mletého rímskej rasce, 1/2 lyžičky mletej škorice, 1/ 2 lyžičky kurkumy, 3 stredne veľké mrkvy nakrájané na kolieska, 1 až 1 a pol šálky uvareného alebo konzervovaného cíceru (pred varením cícer treba namočiť na 12 hodín do vody so štipkou soli)
Postup: Na miernom ohni zohrejte v hrnci olej a opražte na ňom asi 5 minút cibuľu. Pridajte cesnak, kurkumu, rascu, škoricu a mrkvu. Zalejte vodou a zakryte. Na nižšej teplote varte po dobu asi 10 minút alebo kým mrkva nezmäkne. Nakoniec pridajte cícer a povarte všetko spolu ešte ďalších 10 minút. Uvarenú mrkvu s cícerom preložte do mixéra a urobte pyré, do ktorého podľa potreby prilievate vodu, v ktorej sa varili, pre dosiahnutie vami požadovanej konzistencie.
Bylinková biela fazuľa
Hodvábne pyré z fazule má textúru ako hummus a chuťou pripomína Toskánsko. Váš drobec bude túto pochúťku milovať.
Ingrediencie: 2 lyžice extra panenského olivového oleja, 1 strúčik prelisovaného cesnaku , 450 gramov uvarenej suchej fazule (treba aspoň na 12 hodín vopred pred varením namočiť) alebo jedna konzerva sterilizovanej, 2 lyžičky mletého čerstvého rozmarínu
Postup: Na malej panvici zohrejte na miernom ohni miernej teplote olivový olej. Pridajte roztlačený cesnak, po minúte vmiešajte rozmarín a fazuľu. Zmes nechajte prevrieť. Vložte ju do mixéra a urobte z nej pyré. Podľa potreby pridajte vodu alebo trochu olivového oleja.
Zelené fazuľky v talianskom štýle
Táto zelená kaša chutí tak dobre ako voní. Čerstvá bazalka a jemná cesnaková chuť robia z tohto pyré delikatesu. Výborne sa hodí k cestovinám alebo ako príloha k pečenému mäsu.
Ingrediencie: 1 lyžica olivového oleja, 1 pretlačený strúčik cesnaku, 1 a pol hrnčeka zelených fazuliek, 2 lyžice posekanej čerstvej bazalky
Postup: Prepláchnuté zelené fazuľky krátko poduste na vode alebo pripravte v parnom hrnci. V panvici zohrejte olej, na ktorom asi minútu posmažte prelisovaný cesnak. Dajte preč zo sporáka a pridajte fazuľky. Potom ich vložte do mixéra a pridajte čerstvú bazalku. Požadovanú konzistenciu pyré získate pridaním vody alebo olivového oleja.