DIAGNÓZA Alergia na partnerove SPERMIE! Vážny PROBLÉM: Čo pomohlo ženám OTEHOTNIEŤ?

DIAGNÓZA Alergia na partnerove
Ilustračná foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-08-03 19:00:00 |

Mnohé ženy túžia na svet priviesť dieťa so svojím životným partnerom. Niektoré ale zaskočila nečakaná diagnóza - alergia na partnerove spermie. Dá sa s tým úspešne popasovať?

Jana sa na sociálnej sieti zdôverila s nečakanou diagnózou. Zistili jej, že má alergiu na na partnerove spermie. Mnohé ženy, a niektoré už aj matky, jej dali cenné rady, ktoré môžu pomôcť aj vám, ak sa pasujete s rovnakým problémom.

Čo na to hovovia lekári?

Podľa primára Petra Orlovského by žena mala spozornieť hlavne po pohlavnom styku. Na portáli Mojprimar.sk uvádza, že alergia na partnerove spermie sa prejavuje ako klasická mykóza. To znamená pálením, svrbením, vyrážkami či pľuzgierikmi po pohlavnom styku v intímnych partiách. V tomto prípade ale nezaberajú prípravky proti mykóze, alebo sa prejavy dočasne odstránia, ale znova sa vracajú.

Jedna z metód pomoci podľa neho je liečba liekmi proti alergiám. "Ide zväčša o alergiu na niektorú bielkovinovú zložku spermií, lekári by sa mali snažiť zistiť o ktorú a ak nezaberá liečba pomocou bežne dostupných liekov proti alergií, skúša sa podávať ejakulát v pravidelnom čase asistovane priamo do pošvy, čím by si mal imunitný systém ženy na túto látku zvyknúť. Celý proces je však omnoho zložitejší a vyžaduje si poriadku dávku disciplíny a sexuálnej zdržanlivosti," vysvetľuje primár Orlovský.

Alergia môže spôsobiť aj neplodnosť a vtedy odporúča navštíviť "centrá asistovanej reprodukcie, ktoré sa zameriavajú aj na liečbu neplodnosti z dôvodu imunitných porúch."

Čo pomohlo iným ženám?

Lenka sa zdôverila, že podstúpili asistovanú reprodukciu: "Áno, aj my sme mali takýto problém a podstúpili sme IVF. Úspešne."

Niektorým zase stačilo podstúpiť liečbu na reprodukčnej klinike. "Treba sa poradiť na reprodukčnej klinike, či by nestačilo nasadiť liečbu. Asi dosť zaleží od toho, aké zlé vaše výsledky sú," uviedla Nika.

Veronika si dokonca poradila bez lekárov. Pomohla jej zmena v myslení a celkovo sa nastavila na zdravý životný štýl. "Áno, ja som mala podobný problém. Na imunológii mi zistili diagnózu: špecifická celularná odpoveď voči partnerovým antigénom. Podľa všetkého si moje telo tvorilo protilátky proti nejakej zložke v spermiách. Vykašľala som sa na to, začala som sa o seba viac starať a myslím si, že mi pomohlo, že som schudla. Asi po 5 rokoch, keď som sa tým nezaoberala, som zostala tehotná a ani neviem ako. Mám krásneho ročného syna. Predtým som dvakrát podstúpila insemináciu bez úspechu."


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia