Experti VARUJÚ: Trendy diéta vás môže stáť ŽIVOT! Držia ju mnohé celebrity

Great Weight Loss Result.
Great Weight Loss Result. Unrecognizable Fit Black Lady Showing Abdominal Muscles And Flat Belly Wearing Old Oversized Jeans After Successful Slimming Indoor. Cropped Shot
Zdroj: Getty Images/Prostock-Studio
2024-04-02 19:00:00 |

Najnovšia vedecká štúdia zistila, že diéta, ktorá je založená na metóde pôstu môžu spôsobiť vášmu zdraviu vážne problémy. Túto diétu propagujú celebrity ako Jennifer Lopez i mamička Heidi Klum. Experti varujú, že táto diéta bola spojená so zvýšeným rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.

Nielen v zahraniči, ale aj na Slovensku je stále populárnejšia diéta založená na metóde prerušovaného pôstu. Podľa Mayo Clinic prerušovaný pôst znamená, že nejete dlhšiu dobu každý deň alebo týždeň, ako uvádza portál Tyla.com.

Pravdepodobne jedným z najviac dodržiavaných pôstnych plánov je diéta 16:8, ktorú vychvaľovala hviezda High School Musical Vanessa Hudgens a Jennifer Aniston z Friends.Táto diéta je založená obmedzovaní jedenia na osem hodín denne a očakáva sa, že za 16 hodín nezjete nič a budete držať pôst.

Je zaujímavé, že predchádzajúci výskum tohto typu diéty zistil, že môže zlepšiť krvný tlak, hladinu glukózy v krvi a cholesterolu ľudí, ktorí ju držia.

Nový výskum je šokujúci

Skupina vedcov z American Heart Association, ktorej predsedá Dr. Zhong, skúmala dlhodobé zdravotné účinky jedenia v obmedzenom osemhodinovom rozvrhu. Výskumy boli robené na približne 20 000 dospelých v USA. Stravovacie návyky každého z týchto ľudí boli sledované v priemere osem rokov.

Vyskumníci zistili, že ľudia, ktorí dodržiavali vzorec konzumácie všetkého jedla menej ako osem hodín denne, mali o 91 percent vyššie riziko úmrtia v dôsledku kardiovaskulárnych ochorení.

Správa tieź tvrdí, že tento nárast bol zaznamenaný aj u ľudí žijúcich so srdcovým ochorením alebo rakovinou a že časovo obmedzené jedenie neznížilo celkové riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny.
Okrem toho vedci dospeli k záveru, že ľudia, ktorí jedia viac ako 16 hodín denne, majú nižšie riziko úmrtnosti na rakovinu.

O zisteniach Dr Zhong povedal: „Boli sme prekvapení, keď sme zistili, že ľudia, ktorí dodržiavali 8-hodinový, časovo obmedzený stravovací plán, mali väčšiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.“

Pokračoval v tom, že hoci štúdia identifikovala súvislosť medzi „8-hodinovým stravovacím oknom a kardiovaskulárnou smrťou“, neznamená to, že dodržiavanie časovo obmedzenej diéty spôsobí kardiovaskulárnu smrť.


Autor: © Zoznam/AJ

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia