Partner mi bol NEVERNÝ! Ako sa mám zachovať? Dôležité RADY odborníka

Partner mi bol NEVERNÝ!
ZDROJ: gettyimages
Zdroj: gettyimages.com
2023-11-25 19:00:00 |

Do Peťa som sa zamilovala už na strednej. Bol múdry, šikovný a sexy. Jasné, že bola doňho zamilovaná minimálne polovica dievčat, preto som nemohla uveriť tomu, že si vybral práve mňa. Aj keď sa hovorilo, že vernosť nie je práve jeho silná stránka, len som nad tým mávla rukou. Jednoducho – závisť.

Peťo bol vždy džentlmen a k ženám bol vždy pozorný, tak som ani nevenovala pozornosť tomu, že by sa tá jeho pozornosť mohla zvrtnúť. Prežili sme spolu maturitu aj dva roky na vysokej. Hoci on študoval techniku a ja filozofiu, boli sme v jednom meste, takže sme boli spolu takmer stále. Uvažovali sme dokonca aj o zásnubách, už-už som čakala, kedy Peťo príde s prsteňom. Namiesto toho prišla studená sprcha.

Kamoška Táňa, ktorá tiež chodila na techniku, mi povedala že viackrát videla Peťa s nejakou Zuzou. Na obede, v kaviarni... A vraj sa na chodbe držali za ruky. Keď som sa Peťa spýtala, čo je na tom pravdy, nezapieral. Tvrdil však, že je to len taký úlet, momentálne očarenie, že to s naozajstnou láskou nemá nič spoločné. Dušoval sa, že miluje len mňa a že to so Zuzou skončí.

Lenže, ja neviem, či mu naozaj môžem veriť. Nebola to totiž len jednorazová nevera pod vplyvom alkoholu... Zrazu mi napadlo, či na všetkých tých rečiach o Peťovej prelietavosti predsa len nebude niečo pravdy, či som nad nimi len zámerne nezatvárala oči, aby som si zachovala svoj zamilovaný obraz o Peťovi. Aby som si zachovala Peťa.

Neviem, či sa ešte niekedy naňho dokážem pozrieť bez upodozrievania, či sa dá medzi nami ešte obnoviť dôvera. Rozmýšľam nad rozchodom, ale nechcem urobiť žiadne unáhlené rozhodnutie, ktoré by som neskôr ľutovala.

„Je nevera a nevera,“ vysvetľuje odborný kouč Jakub Vertelman. „Môžeme, najčastejšie pod vplyvom alkoholu, podľahnúť čaru muža alebo ženy, ktorý práve nie je náš partner a rýchlo z toho vytriezvieť. O takejto nevere sa nemusí nikto dozvedieť a často takáto skúsenosť neverníka iba utvrdí v tom, že naozaj miluje niekoho iného a je mu z toho tak nanič, že to už naozaj nikdy nezopakuje.“

Ako však Vertelman prízvukuje, sú nevery, ktoré majú hlbší základ, kde sa dá už hovoriť o paralelnom vzťahu. Takáto nevera sa už ťažko dá prehliadnuť, ťažko sa nad ňou dá len tak mávnuť rukou.

„Je však na vás, ako sa k takejto nevere postavíte. Či ste ju schopná preglgnúť, dať partnerovi druhú šancu, alebo ste presvedčená, že žiť s neverníkom nedokážete. Dôležité však je, aby sa o príčinách partnerovej nevery rozprávali. Možno ju potom budete vidieť v iných súvislostiach, možno sa dozviete, čo partnerovi chýba vo vzťahu s vami a čo sám nevedel pomenovať, nieto vám to ešte rovno povedať,“ dodáva odborník.

Zároveň upozorňuje, že naozaj nie je dobré robiť unáhlené rozhodnutia, že aj o nevere sa treba rozprávať a možno aj dať partnerovi druhú šancu. Až čas totiž ukáže, nakoľko nevera vzťah ovplyvnila, alebo ho úplne zabila.    


Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia