Toto je 17 včasných znakov inteligentného dieťaťa

Toto je 17 včasných
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-22 00:30:00 |

Medzinárodná organizácia združujúca nadpriemerne inteligentných ľudí Mensa priniesla zoznam vlastností naznačujúcich, že vaše dieťa je inteligentnejšie ako priemer.

V určitom okamihu si každý rodič pravdepodobne položí otázku, či práve jeho dieťa nepatrí k tým nadpriemerne inteligentným. Mensa, najväčšia a najstaršia nezisková organizácia združujúca ľudí s vysokým IQ na celom svete, je otvorená pre tých, ktorých IQ je vyššie ako u 98 % ľudí na svete. Mensa tvrdí, že nasledujúce charakteristiky by mohli naznačovať, že vaše dieťa je inteligentnejšie ako zvyšok jeho triedy.

1. Nezvyčajná pamäť

Schopnosť zapamätať si časové rozvrhy, adresy alebo názvy krajín v detskom veku by mohlo byť indikátorom inteligencie - ak si vaše dieťa dokáže zapamätať rôzne detaily alebo širokú škálu informácií, na ktoré ste vy sami zabudli, prípadne mu stačí výklad matematiky či cudzích jazykov na vyučovacej hodine.

2. Predchádzajúce míľniky v intelektuálnej oblasti

Naučiť sa čítať, rozprávať alebo hrať stolné hry skôr a rýchlejšie ako rovesníci, môže byť tiež znakom vyššej inteligencie. Takéto dieťa potrebuje väčšiu stimuláciu a podnety, aby bolo šťastné a rozvíjalo sa na svojej úrovni.

3. Číta skôr

Ak vaše dieťa začalo čítať skôr ako jeho spolužiaci, môže byť na ceste do inteligentnej budúcnosti.

4. Má neobvyklé záľuby

Záujem o vlaky alebo filmy je u detí veľmi častý, ale ak váš potomok dokáže už v ranom veku vymyslieť sci-fi príbeh z prečítanej rozprávky, môže ísť o znak vyššej inteligencie. Dôkladné sledovanie záľub detí a ich podpora teda nie je na škodu.

5. Neznášanlivosť voči iným deťom

Vysoko inteligentné deti môžu považovať za frustrujúce stýkať sa s rovesníkmi, lebo nemusia byť schopné pochopiť, prečo s nimi ostatní nedokážu držať krok. Tiež je dokázané, že nadané deti môžu byť citlivejšie ako iné. Môžete si všimnúť rozčarovanie, ak ich rovesníci vynechávajú z hier alebo ich nejako dráždia.

6. Povedomie o svetových udalostiach

Povedomie o správach a svete, napríklad záujem o politiku v detstve či sledovanie dokumentárnych filmov  a kladenie otázok o týchto oblastiach naznačujú hľadanie vedomostí.

7. Netypicky vysoké štandardy

Inteligentné deti môžu byť citlivé na neúspech, pretože bývajú perfekcionistami a sú hrdé na svoje schopnosti a vedomosti. Vo výsledku si môžu stanoviť veľmi vysoké štandardy a môžu byť rozrušené, keď niečo pokazia. Kým zvyčajne sa dieťa cez to prenesie a nejaký malý neúspech ho netrápi, dieťa s vysokou inteligenciou si bude preň robiť výčitky.

8. Môže byť vysoko úspešné

Môže sa to javiť ako normálne, ale ak vaše dieťa podáva v škole nadpriemerné výsledky, nemusí ísť len o to, že ho škola baví, ale môže mať aj vyššie IQ ako väčšina.

9. Najradšej trávi čas s dospelými alebo osamote

Trávenie času s dospelými by mohlo znamenať, že vaše dieťa túži učiť sa od rozvinutejších ako je ono samo, zatiaľ čo osamelé činnosti ako čítanie či remeselné práce by mohli naznačovať, že je dieťa pracovité a potrebuje akademickú stimuláciu. V obidvoch prípadoch je možné, že má vyššie IQ.

10. Rado rozpráva

Ak vaše dieťa rozpráva celý deň, mohlo by to znamenať, že jeho mozog pracuje na plné obrátky a preto sa snaž viesť nové a náročné rozhovory.

11. Stále kladie otázky

Veľa otázok - či už „Prečo je obloha modrá?“ alebo „Ako funguje telefón?“ - môže naznačovať, že sa vaše dieťa snaží pochopiť svet okolo seba na vyššej úrovni ako väčšina.

12. Ľahko sa učí

Ponáhľa sa vaše dieťa s domácimi úlohami a zdá sa, že rýchlo a ľahko uchopí učebné materiály? Môže to znamenať, že ovláda vedomosti svojho vekového rozsahu a potrebuje náročnejšie výzvy.

13. Rozvinutý zmysel pre humor

Ak vaše dieťa dokáže samo vymýšľať vtipy s pointou alebo sa smeje na humore, o ktorom ste si mysleli, že mu budete musieť vysvetliť, môže dobre rozumieť jazyku a svetu okolo.

14. Hudobné nadanie

Ak vaše dieťa ľahko uchopí hudbu alebo na svoj vek hrá dobre na hudobnom nástroji, môže byť schopné zvládnuť ďalšie intelektuálne aktivity, ako je napríklad naučiť sa nový jazyk. Preukázateľne sa dokázalo, že hra na hudobný nástroj posilňuje mozog a pamäť.

15. Má rado situáciu pod kontrolou

Inteligentné deti môžu rady dokazovať, ako dobre niečo zvládajú, čo znamená, že chcú mať kontrolu nad akoukoľvek činnosťou, ktorej sa venujú. Môžu to byť perfekcionisti, ktorí chcú, aby sa všetko dialo určitým spôsobom.

16. Tvorí ďalšie pravidlá pre hry

Pre nadané deti môže byť zábavné byť kreatívnymi a vymýšľať ďalšie pravidlá pre hry, ak pôvodná hra dostatočne nerozšíri ich predstavivosť. Ak vaše dieťa trvá na prepracovaných hrách, môže byť veľmi inteligentné.

17. Extrovert / introvert

Deti, ktoré sú veľmi extrovertné alebo naopak, výnimočne tiché a introvertné - môžu byť tiež obdarované vyššou inteligenciou. Ak sa dieťa snaží za každú cenu vyniknúť a byť stredobodom pozornosti alebo sa utieka ku knihám či inej aktivite, ktorej sa venuje samo, venujte týmto prejavom viac pozornosti. 

Určite v niektorých bodoch nájdete aj vaše dieťa. Každé je šikovné svojím spôsobom a v niečom vyniká. To, či je jeho IQ vyššie alebo nie, nič nemení na tom, že tento človiečik je pre vás a mnohých ďalších dôležitý. Ak však máte pocit, že naoazj vyniká nad spolužiakmi a kamarátmi, nie je na škodu rozvíjať jeho nadanie.

Mnohí rodičia spozornejú v období, keď má ich dieťa od 5 do 7 rokov, kedy sa mozog vyvíja veľmi rýchlo a dieťa sa prirodzene zaujíma o rôzne témy. Nemusí to však znamenať, že je nadpriemerne inteligentné. Jednoducho v tomto vývinovom období sa javia deti "múdrejšie". V akždom prípade je dobré ich podporovať a vytvárať podnetné prostredie.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia