Od budúcej nedele budú malí lyžiari potrebovať na svahu prilby

Od budúcej nedele budú
Ilustračné foto
Zdroj: youtube.com
2015-11-08 00:30:39 |

Menej úrazov a vyššia bezpečnosť sa očakáva od toho, keď všetky deti začnú na svahoch povinne nosiť prilby. Blížiaca sa zimná sezóna ukáže, či to tak bude.

Lyžiari a snoubordisti mladší ako 15 rokov budú na zjazdovke od 15. novembra povinne nosiť ochrannú prilbu. Túto povinnosť zavádza novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS). Podľa prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk sa týmto ustanovením nič výrazne nezmení, lebo našťastie, v posledných rokoch už väčšina detí na svahoch prilbu mala. Ak to vaše k nim nepatrilo a púšťali ste ho doteraz na svah iba v čiapke, pripravte sa na zmenu.

Nosenie prilby má prispieť k zníženiu úrazovosti a zvýšeniu bezpečnosti na lyžiarskych tratiach. Veď napríklad do konca apríla tohto roka sa na svahoch zranilo pri lyžovaní či snoubordovaní vyše 370 detí, vlani ich za rovnaké obdobie bolo zhruba o 50 menej. Dospelých síce povinné nosenia prilby na svahu obišlo, no podľa odborníkov by nemali chýbať ani u nich a zodpovední rodičia by mali byť príkladom pre svoje deti.

Prilbu deti potrebujú nielen pri lyžovaní a snoubordovaní, ale je dôležitou súčasťou výstroja aj pri sánkovaní, ktoré tiež nepatrí medzi najbezpečnejšie športy. Naopak, ak sa dieťa pri sánkovaní poraní, obvykle ide o vážny úraz. Keď sa budete rozhodovať, akú prilbu kúpiť, hľadajte v ponuke prilieb pre lyžiarov alebo hokejistov.

Ak prevádzkovateľ zbadá na trati dieťa bez prilby, môže mu zakázať ďalšie lyžovanie, kým si ju nenasadí. Finančná pokuta v tomto prípade nehrozí, lebo cieľom novely nie je vyberať peniaze, ale dosiahnuť čo najvyššiu bezpečnosť detí. 

Komplexná úprava zákona o HZS z roku 2002 je reakciou na zmeny, ktoré sa medzitým udiali v oblasti horskej záchrany najmä s ohľadom na narastajúci počet ťažkých úrazov na lyžiarskych tratiach.

 


Zdroj: TASR, az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia