Nad zábavkami v Rusku zostáva rozum stáť

Nad zábavkami v Rusku
Ilustračné foto
Zdroj: Facebook/Michail Karasjov
2015-06-18 13:01:33 |

Namiesto v kočíkoch bábätká v tankoch, deti so svojim „nemeckým zajatcom“ či otvorenie detského lunaparku plného zbraní. Aj takto vyzerali oslavy Dňa Ruska.

Deň Ruska, ktorý si obyvatelia pripomínajú 12. júna,oslávili mnohí bizarným spôsobom. Ruská nezávislá televízia Dožď priniesla napríklad informáciu o naozaj zvláštnom pochode v meste Ramenskoje, počas ktorého deti v nacistických uniformách previedli mestom „nemeckého zajatca“. Fotky z akcie zverejnila na Twitterri. Organizátori sa týmto spôsobom rozhodli počas Dňa Ruska pripomenúť si sedemdesiate výročie skončenia druhej svetovej vojny.

 

Obyvatelia mesta Ramenskoje neďaleko Moskvy však neboli jedinými, kto oslavoval svojským spôsobom. Zdá sa, že matkám v Tambove nachádzajúcom sa v západnom Rusku, sa zacnelo po starých dobách Sovietskeho zväzu a tak usporiadali sprievod detských vojenských kočíkov. Ako informoval server Novyy Region 2, nešlo o žiadnu klasiku, ale deti sa vozili v „kočíkoch“ pripomínajúcich ťažkú vojenskú techniku ako sú tanky, vojenské vlaky či lietadlá.

To však zďaleka nie je všetko. Ruský prezident Vladimír Putin otvoril pri tejto príležitosti pri meste Kubinka neďaleko Moskvy lunapark plný zbraní, tzv. Vlastenecký park. Určený je najmä pre rodiny s deťmi a mládež, ktorí sa tu v atmosfére silnejúceho nacionalizmu majú  po anexii (násilnom pripojení) Krymu baviť tak, aby u nich rástla láska k vlasti.

S vojenskou výchovou ruskej mládeže je nadmieru spokojná aj pravoslávna cirkev. „Myslím si, že je to darček občanom Ruska, ktorí teraz môžu vidieť ruské ozbrojené sily v plnej sile. Napĺňa ma to pocitom vnútornej sebestačnosti a istotou, že dokážeme svoje územie ochrániť,“ uviedol pre britský The Guardian pravoslávny kňaz Sergej Privalov.

 

Podľa reportéra The Guardian pripomína park „vojenský Disneyland“, kde sa deti hrajú s delami, kanónmi či granátmi. K obedu sa vydávajú vojenské prídely a ako suvenír si môžu odviesť magnet alebo tričko s tvárou Vladimíra Putina či Josifa Visarionoviča Stalina.

Pri utorňajšom slávnostnom otvorení parku s rozlohou 4000 hektárov, ktorý vyšiel na 20 miliárd rubľov, prezident Putin okrem iného oznámil, že ruskej armáde pribudne 40 medzikontinentálnych rakiet. Areál bude úplne dorobený v roku 2017.

 

Deň Ruska patrí k mladým sviatkom, pri ktorom sa pripomína deklarácia štátnej zvrchovanosti Ruskej federácie v roku 1990. Ľudia v mnohých ruských mestách však počas tohto namiesto demonštrácie proti fašizmu predvádzali ochotu nastúpiť kedykoľvek do boja, čo ukázali aj spomínanými netypickými podujatiami.  

Fotogaléria


Foto: Twitter, Facebook
Zdroj: The Guardian, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia