Odhaľte osobnosť dieťaťa podľa poradia narodenia (2. časť)

Odhaľte osobnosť dieťaťa podľa
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-01-13 13:30:46 |

To, či je dieťa prvorodené, prostredné, tretie, štvrté alebo posledné v poradí, môže mať na jeho správanie väčší vplyv ako by ste si mysleli.

O tom, čo všetko môže mať vplyv na formovanie osobnosti dieťaťa a jej vlastnosti, sme písali v 1. časti seriálu. Dnes prinášame charakteristiku podľa základných pozícií poradia narodenia.

Existuje päť základných pozícií poradia narodenia

  • Najstaršie, prvorodené dieťa
  • Druhorodené
  • Prostredné
  • Najmladšie dieťa
  • Jedináčik

 

Prvorodené dieťa

Prvorodené dieťa sa istý čas vyhrieva v pozornosti rodičov, čo vysvetľuje, prečo niekedy pôsobí ako mini-dospelý. Prvorodený potomok je usilovný a chce byť vo všetkom, čo robí,  najlepší. Vyniká v získavaní sŕdc ľudí.

Charakteristické črty:

spoľahlivosť, svedomitosť, snaživosť, organizovanosť, opatrnosť, sebaovládanie, cieľavedomosť, perfekcionizmus

Prvorodené dieťa je obvykle opatrnédáva prednosť spoločnosti dospelých alebo mladších detí než rovesníkom. Má silný cit pre štedrosť, je asertívne a rovnako ako jedináčikovia má vyššie IQ. Po celý život ho sprevádza snaha vynikať – chce byť najlepší v škole, v športe, v obliekaní a neskôr aj v zamestnaní.

Po narodení súrodenca prestáva byť stredobodom pozornosti, na čo reaguje buď vyšším úsilím o udržanie svojho postavenia alebo ho druhorodené dieťa zosadí z jeho pozície a výsledkom môže byť komplex menejcennosti. Častejšie však preberá prvorodené dieťa úlohu akéhosi vodcu vo vzťahu k mladším súrodencom a má rado nadvládu nad tým, ako sa majú správať – raz je k nim láskavý, inokedy ich schválne provokuje, aby sa hnevali.

 

Druhorodené dieťa

Druhorodené dieťa sa stáva súčasťou rodiny, v ktorej už je súrodenec. Z výsledkov viacerých výskumov vyplýva, že v rodinách s dvomi deťmi sú ich vlastnosti a záujmy najčastejšie rozdielne. Menej často sa stáva, že druhorodený potomok prvého napodobňuje. Bežnejší je model, že si vytvára  opačné osobnostné črty, postoje a orientuje sa iným smerom ako starší súrodenec.

Charakteristické črty:

dobré pozorovacie schopnosti, sklony k rebélii, bezproblémové prispôsobenie sa akejkoľvek spoločnosti, komunikatívnosť

Druhorodené dieťa sa často snaží nájsť oblasť, v ktorej by mohlo prekonať staršieho súrodenca. Je nútené o svoju pozíciu v rodine bojovať. Súťaživosť, občas až nezdravá, môže vyústiť do rebélie a ak sa stretne s neúspechom, vyvíja sa u neho pocit menejcennosti.

V prípade druhorodenej ratolesti je potrebné brať ohľad aj na pohlavie. Ak je prvorodeným dieťaťom chlapec a druhým dievča, môžu uňho prevažovať charakteristické vlastnosti provorodenca, lebo aj keď je technicky druhorodené, je prvou ratolesťou ženského pohlavia.  Platí to aj opačne a v poradí druhé dieťa iného pohlavia ako prvé si pestuje kvality vodcu typické pre prvorodené dieťa.

 

Stredné dieťa

Prostredné dieťa sa  často cíti odstrčené a hľadá svoje postavenie. „Nie som najstarší a nie som ani najmladší. Kto som?“ Táto daná hierarchia automaticky privádza stredné deti k tomu, že sa najlepšie cítia medzi rovesníkmi.

Charakteristické črty:

mierna spurnosť, láska k ľuďom, komunikatívnosť, vyžívanie sa v priateľstve, spoločenskosť, diplomatickosť

Pri prostrednom dieťati sa pripravte na to, že vždy bude do istej miery odporovať a priečiť sa rozkazom. Nemá rado, keď mu niekto hovorí, čo má a čo nemá robiť. Tým, že má staršieho aj mladšieho súrodenca, nemá privilegovanú pozíciu najstaršieho ani najmladšieho a cíti sa utláčané. Prostredné deti majú veľmi silný cit pre spravodlivosť. Sú výbornými vyjednávačmi a dokážu robiť kompromisy. Sú v spoločnosti obľúbené.

 

Najmladšie dieťa

Najmladšie dieťa býva najviac slobodomyseľné, spokojné a rozmaznané vďaka tomu, že rodičia pri každom ďalšom potomkovi upúšťajú zo svojich výchovných požiadaviek a sú liberálnejší. 

Charakteristické črty:

nekomplikovanosť, veselosť, manipulátorské schopnosti, snaha o získanie pozornosti, šarm, sebeckosť, lenivosť

Najmladšie dieťa urobí všetko pre to, aby získalo pozornosť. Ak treba, hodí sa o zem, havaruje s bicyklom do stromu alebo bude predstierať omdletie, len aby strhlo pohľady.  To, že je prirodzene maznáčikom rodičov, vie využiť vo svoj prospech  a dokáže ľudí okolo seba manipulovať. Najmladšie dieťa býva niekedy lenivémálo ambiciózne. Obľubuje nekomplikované, jednoduché riešenianepotrpí si na životné istoty. Pri najmladšom dieťati je dobré vyvarovať sa podceňovaniu jeho schopností, lebo zostane závislým až do dospelosti a vytvoria sa uňho pocity menejcennosti.

 

Jedináčik

Ako jediné dieťa v rodine má jedinečné postavenie. Chýba konkurencia súrodenca, takže prirodzene si monopolizuje pozornosť aj prostriedky rodičov pre seba nielen na krátku dobu, ale navždy. Na jednej strane to vyzerá super, v skutočnosti však majú jedináčikovia nielen výhody, ale na ich pleciach ležia okrem podpory rodičov aj všetky ich očakávania a ambície, čo je veľmi zaťažujúce.

Charakteristické črty:

vyzretosť, perfekcionizmus, svedomitosť, usilovnosť, vodcovstvo, sebeckosť, bezohľadnosť

Jedináčik je výrazne orientovaný na výkon na seba. To, že je na svoj vek veľmi zrelý a rovnako ako prvorodené dieťa má vyššie IQ nesúvisí s jeho výnimočnosťou, ale s tým, že je omnoho častejšie len v prítomnosti dospelých, ktorí nedokážu svoj svet na 100 percent prispôsobiť dieťaťu a tak jedináčik chtiac-nechtiac dozrieva skôr. Jedináčikovia majú sofistikovaný zmysel pre humor, chápu sarkazmus v debatách dokážu reagovať na ich vek veľmi zrelo.

Jedináčik radšej prijíma ako dáva. Nedokáže sa deliť a zaujíma sa viac o seba ako o iných. Je individualista. Pozor na prílišnú pomoc jedináčikovi – postupne sa začne obávať, či sa dokáže vyrovnať dospelým a zvládne veci ako treba, čo môže vyústiť do komplexu menejcennosti.

 

Nabudúce: Výnimky z tradičnej štruktúry poradia narodenia

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia