Vyberte meno dieťatku (Cyprián)

Vyberte meno dieťatku (Cyprián)
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2014-09-27 09:00:23 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Aký je dnešný oslávenec Cyprián?

Mužské meno Cyprián má latinský pôvod a v preklade znamená "muž z ostrova Cypru". Na Slovensku stretávame Cypriánov ojedinele. Na toto meno sa vzťahuje pranostika o počasí. V nej sa uvádza: "Na svätého Cypriána chladno býva často zrána."

Nositelia krstného mena Cyprián majú silný sklon uzavrieť sa do seba, pričom iných posudzujú s istou strohosťou. Sú veľmi subjektívni, dosť odmeraní a len zriedkavo sa pokúšajú vžiť do pozície iných, obetovať sa pre nejakú vec či bytosť. Pri výmene názorov sú niekedy trochu pomalí. Títo muži si priateľov vyberajú uvážene a pomáhajú im, ako len môžu. Sú obdarení veľkým sebaovládaním.

 Zvyčajne dobre odolávajú chorobám. Zvýšenú pozornosť by však mali venovať krvnému obehu a srdcu. Neprospievajú im mastné jedlá, vhodné sú pre nich jogurty s nízkym obsahom tuku. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú zelená a žltá. Ochranné rastliny valeriána a čakanka, ochranné kamene citrín a nefrit.

Biskup a mučeník, patrón proti moru SVÄTÝ CYPRIÁN, rodák z Kartága. Mních CYPRIÁN, nazývaný aj lietajúci mních, ktorý vynikal v lekárstve aj prírodných vedách a jeho životným dielom je Herbár z roku 1766. K mníchovi CYPRIÁNOVI sa viaže jedna z najlákavejších legiend - o lietajúcom mníchovi. Slovenská scenáristka a režisérka Mariana Čengel-Solčanská napísala román s názvom Legenda o lietajúcom Cypriánovi, ktorý sa v júli 2010 dostal na pulty kníhkupectiev, sfilmovaná podoba v historicko-dobrodružnej dráme mala oficiálnu premiéru približne v tom istom období. Maliar CYPRIÁN MAJERNÍK z Generácie 1909, podľa ktorého nesie názov aj galéria v Bratislave, spolu s ďalšími CYPRIÁNMI majú na Slovensku sviatok 27. septembra.


Foto: pixabay.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia