Rozprávky, ktoré nemôžu cez Vianoce chýbať

Foto: warnerbros
Foto: warnerbros
2013-12-19 00:01:20 |

Čas vianočných rozprávok sa blíži a nielen deti, ale aj my dospelí sa tešíme na svoje obľúbené príbehy. Už viete, ktoré si nenecháte ujsť tento rok?

Vianoce si len málokto z nás dokáže predstaviť bez Popolušky, Perinbaby či Mrázika. Môžeme si ich síce kedykoľvek pozrieť na dévedéčku, no cez vianočné sviatky to má úplne inú atmosféru. Pre našich špuntíkov sú však lákadlom skôr animované rozprávky. Mnohé z nich nemajú s Vianocami nič spoločné, no aj tak si našli svoje miesto v tomto období. Deti by síce pri televízore nemali tráviť veľa času, no vianočné sviatky sú ako stvorené aj na takéto poleňošenie si. A ktoré rozprávky patria k tým naj?

1. Doba ľadová (2002)

Obľúbené príbehy prehistorických hrdinov - mamuta Mannyho, tigra Diega a leňochoda Sida majú už štyri diely. V roku 2011 uzrelo svetlo sveta aj vianočné dobrodružstvo, ktoré je známe pod názvom Mamutie Vianoce. Keď Sid nechtiac zničí Mannyho cennú vianočnú ozdobu, ocitne sa na zozname neposlušníkov Santa Clausa a vydáva sa na putovanie na Severný pól. Ako inak, skončí to ešte väčšou pohromou a nakoniec aj s priateľmi musí zachraňovať Vianoce pre celý svet.

2. Polárny expres (2004)

Skutočná vianočná klasika plná dobrodružstva. Malého chlapca, ktorý vždy veril v Deda Mráza, na Štedrý deň pozve rušňovodič záhadného expresu na jazdu na Severný pól. Pre chlapca je to cesta sebaobjavovania, počas ktorej pochopí, že zázrak života nikdy nemizne pre tých, ktorí veria.

3. Spy Kids 2 (2002)

Ostrieľaných detských agentov, súrodencov Carmen a Juniho zavolajú do detského parku, aby zachránili prezidentovu dcéru Alexandru. Na mieste zistia, že sú nahradení agentami Garym a Gerti Gigllesovcami. Tým však celý dobrodružný príbeh iba začína a deti sa dostávajú do kadejakých nebezpečných situácií, v ktorých si musia vedieť poradiť. 

4. Ukradnuté Vianoce Tima Burtona alebo Predvianočná nočná mora (1993)

Kultový príbeh smutného kostlivca s tekvicovou hlavou Jacka Skellingtona z krajiny strašidiel Helloweentown, ktorý sa jedného dňa ocitne v susednom Vianočnom meste a pripraví Vianoce podľa svojho gusta. Pomáhajú mu v tom jeho priatelia zo záhrobia.

5. Vianoční škriatkovia (2009)

Nádherný vianočný príbeh o malom elfovi menom Wayn, ktorý so svojim parťákom Lannym roznáša deťom darčeky aj napriek zákazu od Santa Clausa. Vonku je totiž obrovská snehová búrka a zosadať so saňami na strechu je veľmi nebezpečné. Pre ozajstného vianočného škriatka je však najdôležitejšia radosť detí. 

6. Hľadá sa Nemo (2003)

Dojímavý príbeh rybičky Marlina a jeho syna Nema, ktorého sa snaží ochrániť pred všetkými nebezpečenstvami oceánu. Nemo, rovnako ako všetky malé rybky, je však zvedavý a nečakane skončí v akváriu u jedného zubára ďaleko od domova. Počas hľadania Marlin prežíva veľa dobrodružstiev aj s náhodnou kamarátkou Dory, ktorá má tú najhoršiu krátkodobú pamäť na svete. Príbeh popretkávaný humorom, napätím aj dobrodružstvom má šťastný koniec.

7. Shrek (2001)

Zlobra Shreka, ktorý si pokojne žije v močiari, nečakane vyruší skupina rozprávkových postáv vyhnaných tam lordom Farquaadom. Vyberie sa preto nahnevaný do paláca, aby lorda donútil rozprávkové bytosti odtiaľ zobrať. Cesta mu však zmení život, zaľúbi sa do princeznej Fiony. Tá je v skutočnosti tiež zlobryňa, na ktorú sa premieňa v noci, no Shrek o tom netuší. Len pravá láska ju môže zachrániť. Než však k sebe nájdu cestu a pochopia, čo je v živote dôležité, musia prekonať veľa nástrah a životných situácií.

8. Mŕtva nevesta Tima Burtona (2005)

Príbeh Viktora sa odohráva v 19. storočí vo viktoriánskej dedine. Mladého muža vtiahnu do podsvetia, kde ho oženia s tajomnou mŕtvou nevestou, zatiaľ čo jeho skutočná nevesta Viktória čaká na neho v reálnom svete. Napriek tomu, že v Zemi mŕtvych to nie je vôbec také zlé ako si myslel, neexistuje nič, čo by ho dokázalo odlúčiť od jeho skutočnej lásky. 

 

Zapojte sa aj Vy do prieskumu, v ktorom hľadáme najobľúbenejšie filmy Vianoc:

https://docs.google.com/forms/d/1QnzQmDK14vKVOBrMJ6xyHFgGdhpR36ci4hOTjoAM7OA/viewform

 


Foto: warnerbros.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia