Kedy je správny čas na návštevu logopéda? TOTO radí odborníčka!

Kedy je správny čas
Zdroj: gettyimages.com
2024-01-23 11:00:00 |

Vaše dieťa nerozpráva tak, ako by už v jeho veku malo? Ak vás prepadajú obavy, že niečo nie je v poriadku, verte svojej intuícii a navštívte logopéda. Logopedička Jana Kováčová vám prezradí, kedy by ste mali zbystriť pozornosť.

Jana Kováčová, na Instagrame ju nájdete ako logomamka, sa rodičom snaží ukazovať krásy vývinu detskej reči. Deti, ktoré by mali navštíviť logopéda, zaradila podľa veku do niekoľkých skupín.

1. Skupina

Deti, ktoré sú z rôznych dôvodov už od narodenia zaradené do skupiny rizikových a mala by sa im venovať zvýšená pozornosť. Týka sa to napríklad predčasniatok či detí so syndrómovými ochoreniami.

2. Skupina

Vo veku 12 - 18 mesiacov by už dieťa malo vedieť komunikovať prostredníctvom zraku a gest, ako je ukazovanie prstom, naťahovanie sa za niečím či podávanie niečoho. Ak tomu tak nie je, treba zvýšiť pozornosť.

3. Skupina

Ide o deti vo veku 2 rokov, ktoré by už mali vedieť hovoriť dvojslovné vety, ovládať prvé trojslovné spájania (a neskôr dlhšie) a prvú gramatiku, ako napríklad používať datív, minulý čas či odlišovať jednotné a množné číslo. Rodič by mal svojmu dieťaťu rozumieť cca 50-75% jeho reči. Ak však dieťatko nemá záujem o komunikáciu, používa menej ako 10 zrozumiteľných slov, netvorí dvojslovné kombinácie slov alebo je jeho reč pre blízkych nezrozumiteľná, je čas vyhľadať logopéda.

4. Skupina

Patria sem deti vo veku 3 rokov. Tie by už mali poznať súvetia a zložitejšiu gramatiku. Po 3. roku by 75% ich reči mala rozumieť aj cudzia osoba. Ak badáte opak a vaše dieťa stále tvorí iba jednoduché vety, nepoužíva predložky, má slabšiu slovnú zásobu, je mu ťažšie rozumieť, robí výrazné gramatické chyby, mali by ste navštíviť logopéda. Taktiež ak nevie vysloviť hlásky m, n, p, h, t, k, respektíve ak aj inú hlásku/hlásky tvorí chybne (na nesprávnom mieste alebo nesprávnym spôsobom, napríklad medzizubné sykavky).

5. Skupina

Deti, ktoré majú už po 4. roku, by mali vedieť rozprávať zrozumiteľne a všetci by im mali všetko rozumieť. Mali by hovoriť súvetia, mali by správne časovať, skloňovať, nepoužívať dysgramatizmy. Opäť, ak pozorujete, že niektorá zo spomínaných vecí nie je v poriadku, vyhľadajte logopéda. Z hľadiska artikulácie by to malo byť vtedy, ak nevie vyslovovať hlásky f, v, b, g, j, d. (prípadne opäť ak aj iné hlásky tvorí chybne - nesprávnym spôsobom alebo na nesprávnom mieste).

6. Skupina

Ak deti vo veku 5 rokov, respektíve v predškolskom veku nevedia vyslovovať všetky ostatné hlásky vo všetkých pozíciách v slove, v tomto prípade treba taktiež navštíviť logopéda.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/S

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia