Ach, to CIKANIE! Čo ste o ňom NEVEDELI, ale mali by ste?

Ach, to CIKANIE! Čo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-11-16 11:00:00 |

Pediatrička MUDr. Denisa Jaššová sa na svojom instragramovom účte podelila s veľmi zaujímavým príspevkom. Zverejnila v ňom informácie, ktoré mnohých rodičov prekvapia.

Cikanie je prirodzený biologický proces, pri ktorom sa vylučujú z tela odpadové látky. Kto by vôbec pomyslel na to, že napriek tejto prirodzenosti, je veľa vecí, ktoré by sme o ňom mali vedieť. Najmä v súvislosti s bábätkami.

Pediatričke MUDr. Denisa Jaššová zhrnula informácie o cikaní, ktoré by ste mali určite vedieť:

1. Frekvencia

Zdravá frekvencia u detí je 4 - 7krát za deň. To je zhruba močenie každé 3 hodiny. Močenie menej ako 3x denne alebo viac ako 8x denne je podozrivé. U novorodencov a dojčiat sa ale za normu považuje 8 a viac pocikaných plienok.

2. Tekutiny

Pre správnu funkciu obličiek (a močenie) je dôležitý aj dostatočný príjem tekutín. Pozor si treba ale dať na nadmerné množstvo tekutín. Zohľadňovať treba aj vek dieťatka.

"Na každé kilo váhy by malo prijať dieťa asi 60 ml tekutín - ak je váha dieťaťa 28 kg, jeho odporúčaný príjem tekutín je teda 1,7 l. Vzorec sa u najmenších detí čiastočne mení: u šesťmesačného dieťaťa sa príjem tekutín ráta okolo 150 ml na kilogram hmotnosti, u ročného dieťaťa toto množstvo predstavuje 130 ml/kg a 2 až 4 ročné deti by mali denne vypiť asi 80 - 120 ml vody na kilogram svojej telesnej hmotnosti," uvádza portál Dr Max.

3. Poloha

Na zdravé močenie vplýva aj poloha nôh. Ideálne je totiž močiť s podporou nôh. Podporu je dôležité zabezpečiť aj deťom, ktoré už na nočníku nie sú, ale ešte nedotiahnu na zem.


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia