Viete, KOĽKO hodín by malo vaše dieťa SPAŤ? Tieto čísla vás možno PREKVAPIA

Viete, KOĽKO hodín by
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-08-14 15:00:00 |

Spánok je dôležitejší, než si myslíme a mnoho dospelých ľudí ho podceňuje. Rovnakú chybu by ste ale nemali robiť pri svojich deťoch, pretože pre tie je dostatočná regenerácia ešte podstatnejšia. Viete, koľko hodín spánku by si mali vaše ratolesti dopriať?

Spánok je spojený s určitými funkciami mozgu, akú je koncentrácia, produktivita či poznávanie. Všetky tieto funkcie ovplyvňuje správanie detí a napríklad aj ich študijné výsledky. Ako uvádza portál Lifehack, nedostatok spánku môže mať negatívny vplyv na náladu a sociálnu a emocionálnu inteligenciu.

U dieťaťa, ktoré nemá dostatok spánku, je vyššia pravdepodobnosť, že môže mať depresie, nebude empatické a nebude si uvedomovať emócie a reakcie iných ľudí. Nedostatok spánku tiež môže narúšať schopnosť regulovať príjem potravy, čo zvyšuje pravdepodobnosť prejedania sa.

Podľa štúdií sa tínedžeri pri nedostatku spánku častejšie dopúšťajú rizikového správania a majú problémy s reguláciou svojej nálady. Kvôli tomu bývajú agresívnejší, impulzívnejší a ich správanie môže byť podobné ADHD. 

 

Koľko spánku by si mali deti dopriať?

Požiadavky na dĺžku spánku sa líšia v závislosti od veku dieťaťa. Malé bábätko a dospievajúci tínedžer nebudú mať rovnaké potreby. Niektoré deti potrebujú jednoducho spánku viac, iné zase menej. Ako rodičia by ste na to mali dohliadnuť a aj keď niekedy dovolíte svojmu pokladu ponocovať, mali by ste si dať pozor na to, aby v posteli strávil dostatok času. 

Pediatri a odborníci v súčasnosti odporúčajú toto:

  • deti vo veku 4 – 12 mesiacov: 12 až 16 hodín spánku (vrátane zdriemnutí)
  • deti vo veku 1 – 2 rokov: 11 až 14 hodín spánku (vrátane zdriemnutí)
  • deti vo veku 3 – 5 rokov: 10 až 13 hodín spánku (vrátane zdriemnutí)
  • deti vo veku 6 – 12 rokov: 9 až 12 hodín spánku
  • deti vo veku 13 – 18 rokov: 8 až 10 hodín spánku

Ak vaše dieťa nemá dostatok spánku, môže sa to prejaviť mrzutsťou, problémami s ranným vstávaním, hyperaktivitou, nepozornosťou, výkyvami nálad či netrpezlivosťou. Dbajte naozaj na to, aby spalo toľko, ako by na svoj vek malo. Netreba to vôbec podceňovať. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
Zdroj: lifehack.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia