Môže žena DOJČIŤ, keď OCHORIE? Takto zistíte, ktoré LIEKY sú vhodné a ktoré nie

Môže žena DOJČIŤ, keď
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-10-30 11:00:00 |

Dojčenie je veľkou témou samo o sebe. Neustále sa hovorí o tom, čo by žena mala a nemala robiť, čo je zakázané a čomu by sa mala vyhnúť. Keďže sa blíži obdobie chorôb a chrípok, mnohé mamy trápi otázka, či môžu dojčiť svoje bábätko aj počas toho, ako budú ony samy choré.

Počas jesenného obdobie nás netrápi len detský soplík, ale často aj ten náš. Prechladnutie alebo chrípka sú na bežnom poriadku a môžu spôsobiť problémy tým matkám, ktoré nevedia, či počas toho môžu dojčiť svoje detičky. Objavujú sa totiž rôzne názory.

Laktačná konzultantka Barbara na svojom Instagrame otvorila túto tému, aby váhavým mamičkám pomohla. "Aj keď by sa vám mohlo zdať, že bábätko nakazíte, neprestávajte dojčiť. Bábätko v materskom mlieku získava protilátky proti vašej chorobe, ktoré ho chránia," prezradila hneď v úvode. 

Počas choroby môžete občasne pociťovať mierne zníženie tvorby materského mlieka, no nemali by ste mať strach a dojčite aj naďalej, ak si to dieťatko vyžaduje. Tvorba mlieka by sa mala po skončení choroby opäť upraviť. 

Nezabúdajte na dodržiavanie pitného režimu a snažte sa pestro stravovať. Barbara upozorňuje aj na časté umývanie rúk a na to, aby ste sa pri bábätku snažili nekýchať a nekašľať. 

Ako je to s liekmi počas dojčenia?

Mnohé matky sa v komentároch podelili so skúsenosťou, že im v lekárni nechceli predať žiadne lieky na chorobu. "Nebojte sa liekov. Takmer všetky voľnopredajné lieky proti bolesti a teplote s obsahhom paracetamolu alebo ibuprofénu sa môžu užívať pri dojčení," dodala laktačná poradkyňa. 

V prípade potreby vám lekár môže dokonca predpísať aj antibiotiká alebo silnejšie dekongestíva, ktoré sa tiež môžu užívať aj počas toho, ako dojčíte. 

Barbara poukázala aj na stránku www.e-lactania.org, na ktorej si môžete skontrolovať, či je daný liek alebo liečivo vhodné pri dojčení. Stránka je síce v angličtine, ale zobrazí sa vám, aké vysoké je riziko. Určite si ju uložte a v prípade potreby použite. 


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
Zdroj: Instagram/vasa_laktacna_konzultantka

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia