UŽITOČNÉ! Ako dieťa MOTIVOVAŤ k jedeniu s PRÍBOROM? TOP rady, ktoré stoja za to

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-09-11 15:00:00 |

Ako naučiť dieťa jesť s príborom? Autorka instagramového účtu Nejedáčik dáva rady, ako si s tým poradiť. Inšpirujte sa aj vy.

Hneď v úvode svojho príspevku autorka instragramového účtu Nejedacik zdôrazňuje, že deti sú malé špongie, ktoré nasaváju všetky informácie z okolia. Ak vás uvidia jesť, sami sa budú chcieť do činnosti zapojiť. Mamičky, ktoré ale majú doma nejedáčikov, nemusia mať zo svojho dieťatka pocit, že chce začať jest samé príborom. 

Nesprávne je, ak má mamička strach, že keď dá dieťtku príbor, tak spapá len málo a bude sa s jedlom hrať. Radšej sa rozhodne ho nakŕmiť. Dieťa si na to ale ľahko zvykne.

Rady, ako dieťa motivovať k samostatnému jedeniu s príborom

Začiatky tohto procesu sú ešte v prvých mesiacoch dieťa a spájajú sa s prvými príkrmami.

  1. Cumlík na prvé príkrmy na zoznámenie sa s jedlom.
  2. Keď sa dieťa kŕmi, dáme mu do rúk lyžičku na hranie.
  3. Nechať dieťa hrať a zoznamovať sa s jedlom aj za cenu neporiadku. Dieťa bude skúmať štruktúru jedla. Ide o tzv. BWL metódu.

Dôležitý je aj príbor

Príbor pre dieťa by mal byť "ergonomický, dostatočne veľký a dieťaku by mal padnúť rovno do ruky. Rukoväť by nemala byť veľmi veľká, nakoľko dieťatku sa môže zle držať." Mnohé deti totiž začnú držať príbor za koniec.

Lyžica by sa mala presne zmestiť do detských úst.

Nie každé jedlo dieťa láka

Dôležitý je aj výber jedál na samostatné jedenie. Zo začiatke je dobré začať s jedlom, kde dieťa môźe namočiť lyžičku ako jogurt, puding alebo kaša. Nabratú lyžičku si dá potom rovno do pusinky.

Tuhé jedlá sa ťažko naberajú a riedke zase konćia všade naokolo. Pri hustých jedlách môže byť dieťatko v strese, že mu niečo padá z lyžičky.

Vhodné sú aj jedlá, ktoré sú mäkké a dajú sa napichnúť na vidličku, ako napríklad banán nakrájaný na kolieska, uvarená mrkva alebo halušky a párky.

Potom už len musíte svoje dieťa odpozorovať a hľadať, čo mu vyhovuje. "Julku som sa snažila naučiť príborom veľakrát. Pamätám si moment, kedy prvýkrát spapala niečo sama lyžičkou. Bol to  puding v tanieriku. Vidličkou sa nám papá ľahšie. Pre dieťatko je zábavné, keď si môže jedlo samé napichovať a vkladať do ústočiek. Berie to ako hru. Keď sme začínali s haluškami, vždy som jednu napichla na vidličku, následne podala vidličku Julke a tá si halušku vložila sama do úst. Neskôr to už skúšala sama. A vidličkou jej to ide," opisuje jednu zo svojich skúseností autorka príspevku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nejedáčik (@nejedacik)

 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia