Kajzeršnit a mikroorganizmy: Vieme, čo je dobré pre novorodenca?

Kajzeršnit a mikroorganizmy: Vieme,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-06-24 20:00:00 |

Medzi celebritnými mamičkami je dnes vychytený pôrod cisárskym rezom, slangovo kajzeršnitom. Bábätkám, ktoré prídu na svet takýmto spôsobom, však pri narodení chýbajú kľúčové, tzv. dobré mikroorganizmy. Vedci teraz zistili, že novorodenci ich môžu získať z iných zdrojov. Matka by však mala dojčiť.

Nie každá žena má dosť odvahy vydržať pôrodné bolesti bez nejakého "oblbováka". V dobre situovaných kruhoch sa navyše rozmohla móda, ktorá sa prenáša aj k nám - mať vlastného pôrodníka a neriskovať roztiahnutie panvy či iný estetický defekt. Inými slovami: požiadať o kajzeršnit, hoci nebol vopred indikovaný. A potom ho podľa možnosti využiť ako dôvod, že matka nebude dojčiť. Je jasné, že žena rozhoduje o svojom tele sama, ale tu už nejde len o ňu. Riskuje zdravie svojho dieťaťa.

Ako uvádza britský Evening Standard, deti narodené cisárskym rezom získajú počas pôrodu od matky menej užitočných mikróbov. Vedci v Holandsku zistili, že takmer 60 % mikróbov dieťaťa pochádza od matky bez ohľadu na to, ako sa dieťa narodilo. Pôrodné cesty matky obsahujú množstvo dôležitých mikróbov. Ak sú zablokované, ako je to pri cisárskom reze, inteligentný systém materského tela využije iné cesty. Kým sú bábätká v maternici, sú sterilné, no prvýkrát sú vystavené baktériám hneď po narodení. Aby sme si nemysleli, že to je niečo zlé! Ľudské telo je ekosystém tvorený mikróbmi známy ako mikrobióm. Baktérie tvoria jeho väčšinu, v ľudskom tele ich žije približne 75 biliónov a k tomu 200 biliónov ďalších organizmov.

Dieťa narodené vaginálne sa prvýkrát dostane do kontaktu s baktériami práve počas pôrodu. Ak mama dojčí, bábätko získava imunitu dvojnásobne. Dojčenie sa však stáva ešte dôležitejším pre deti narodené tzv. kajzeršnitom, ktoré nedostanú od mamy črevné a vaginálne mikróby. Deti narodené cisárskym rezom trpia častejšie kožnými problémami, ekzémom, alergiami, astmou a inými problémami. Výskumníci uviedli, že zatiaľ čo zloženie materského mikrobiómu tvorí takmer 60 % celkového mikrobiómu dieťaťa, zdroj ďalších 40 % zostáva stále neznámy. Je však isté, že príroda to zariadila dobre -- len ju treba viac počúvať, ak sa rozhodujeme, ako porodíme svoje dieťa.


 


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: Evening Standard

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia