Toto DOKONALÉ pesto od Ivany Gáborík musíte vyskúšať: Hlavnú ingredienciu nájdete aj v záhrade!

Ivana Gáborík opäť predviedla svoje kulinárske umenie, ktoré fanúšikovia (a hlavne mamičky) tak milujú. Vyčarovala chutné, rýchle a hlavne výživné jedlo zo suroviny, ktorú väčšina ľudí prehliada, a pritom im možno rastie aj v záhrade či niekde na blízkej lúke.
Reč je o štaveli, ktorý môžete poznať aj pod názvom štiav. Často sa považuje len za burinu, no v skutočnosti má množstvo zdravotných benefitov. Ľudia ho najčastejšie používajú do šalátov alebo polievok, prípadne jeho listy žujú samotné. Keďže máva výrazne kyslejšiu chuť, nechutí všetkým.
O jeho výhodách prezradila viac aj dvojnásobná mamina. „Šťavel je nenáročná trvalka kyslastej chuti , ktorá má množstvo hodnotných živín. Spomeniem aspoň jeho vysoký obsah vitaminu C, A, B, vlákniny, draslíku, železa. Táto trvalka predchádza napríklad anémii, znižuje tvorbu hlienov, má priaznivý vplyv na črevnú flóru, atď,“ napísala na svojom Instagrame.
Chutné a rýchle pesto
Ivanka využila šťavel na prípravu výživného pesta. Aby jeho chuť nebola príliš kyslastá, skombinovala ho s kučeravým kelom. Na prípravu tohto pesta budete potrebovať:
- 1 šálku kučeravého kelu,
- 2 šálky šťavelových listov,
- 3 lyžice citróna,
- 1/3 šálky olivového oleja,
- soľ podľa chuti.
Postup je veľmi jednoduchý. Stačí všetky ingrediencie pomixovať do hladkej konzistencie. Ak je pesto veľmi husté, pridajte trochu vlažnej vody.
Ivana toto pesto zmiešala s celozrnnou ryžou a pridala k tomu feta syr, varené vajíčko, avokádo a opraženú slaninku. Vrch posypala pažítkou a petržlenovou vňaťou a na tomto obede si pochutnal dokonca aj jej manžel Marián.
Hotové šťavelové pesto môžete skladovať v chladničke a pokojne ho môžete pridať do akéhokoľvek jedla, ktorému chcete pridať kyslastú chuť. Štavel si môžete jednoducho vypestovať aj na balkóne alebo v záhradke.