DOKONALÉ lievance ako od BABIČKY na slano aj sladko: Tento recept od Miriam Kalisovej hneď vyskúšajte

Chcete sa vrátiť do svojho detstva a pripomenúť si chuť nadýchaných lievancov, ktoré vám pripravovala babička alebo mamina? V tom prípade určite vyskúšajte nový recept od moderátorky Miriam Kalisovej. Je ako stvorený na víkendové alebo sviatočné raňajky, no pokojne si ich pripravte kedykoľvek, aby ste prekvapili a zároveň potešili svoju rodinku.
Niekto ich nazýva lievance, niekto dolky a niektoré regióny dokonca talkne. Ide o tradičné kysnuté lievance z droždia, ktoré sa najčastejšie podávajú zlepené džemom a posypané práškovým cukrom. Možno si ich pamätáte ešte zo svojho detstva.
Moderátorka Miriam Kalisová na svojom Instagrame zverejnila svoj vylepšený recept na tieto kysnuté lievance, ktorý hneď zaujal jej fanúšikov. A určite si ho doma vyskúšajte aj vy.
Na prípravu budete potrebovať:
- 300g hladkej (špaldovej) múky T630
- 100g polohrubej múky
- 20 g čerstvého droždia (3/4 bal. sušeného droždia)
- štipku soli
- 3 – 4 PL trstinového cukru
- 1 KL sušenej mletej vanilky
- 2 vajcia
- 500 ml mlieka
- 60 g roztopeného masla (alebo ghí masla)
Postup prípravy:
Odlejte trochu mlieka a zohrejte ho. Do teplého mlieka pridajte lyžičku cukru, droždie a premiešajte, kým sa droždie rozpustí. Nechajte trochu vykysnúť a zatiaľ si pripravte zvyšné suroviny. Všetko spolu zmiešajte a na záver pridajte aj kvások. Ešte raz premiešajte a nechajte prikryté utierkou kysnúť na teplom mieste približne 30 až 40 minút.
Následne si pripravte panvicu na lievance (prípadne klasickú), potrite ju roztopeným maslom alebo olejom a na miernom plameni lievance opekajte. Presný video postup nájdete aj vo videu nižšie.
Takéto lievance si môžete vychutnať na sladko aj na slano, takže každý člen rodiny si príde na sovje. „Keďže sú málinko sladké, dajú sa na raňajky použiť aj na slano so slaninkou a avokádom napríklad. Ak by ste ich chceli sladšie, tak pridajte cukor. My ich ale máme radi takto klasicky,“ dodala sympatická moderátorka na záver.