Ako dostať do detí ZDRAVÉ jedlo? Influencerka Lenka Králová prezradila svoje OVERENÉ tipy
Deti a jedlo, to je večná téma, ktorá mnohým rodičom spôsobuje vrásky na čele. Niektoré deti do seba nechcú dostať takmer nič, iné majú problém so zdravými potravinami, ovocím a zeleninou. Influencerka a dvojnásobná mamička Lenka Králová má to šťastie, že jej dve dcérky papajú takmer všetko, a tak prezradila, čo jej v tom pomáha.
Lenku môžete na Instagrame poznať aj pod menom „l3nik“. Sledovatelia sa jej často pýtajú na to, čo doma jedia. Ako často s manželom Jankom hovoria, nešpekulujú, a tak varia vyvážené jedlá plné všetkých dôležitých živín.
Lenka teraz otvorila tému aj jedla v spojení s deťmi. Ona sa napríklad hnevá na to, že Janko robí dievčatám sladké raňajky, avšak dokáže robiť kompromisy, a tak mu to dovolí. On to ale odôvodňuje slovami, že ak si ráno dopraje sladké, počas dňa naň nemá tak veľkú chuť.
„Cesto na lievance je z ovsenej múky, používam bielka a na lievance dávam vysokokvalitné orieškové maslá, občas trochu javorového sirupu, či lekváru. Takéto jedlo obsahuje prevažne kvalitné komplexné sacharidy, dostatok bielkovín a zdravých tukov. Za mňa ideálne raňajky,“ uviedol Janko na pravú mieru.
Ako to u nich doma funguje?
Dvojnásobná mamička zdieľala aj pár konkrétnych tipov, ktoré im doma pri výchove dievčat fungujú. Ide napríklad o tieto veci:
- o jedle nehovoria, či je zdravé alebo nie, skôr sa zameriavajú na jeho vlastnosti (jabĺčko má veľa vitamínov, vajíčka sú plné bielkovín, čokolády nemôžeme veľa, aby nás nebolelo brucho a zuby...),
- sladkosti môžu jesť, ale len v malom množstve, napríklad po jedle (jedna denne je maximum),
- deti motivujú jesť tým, že jedia oni dvaja,
- majú skupinu jedál, ktoré im chutia, iné musia pred odmietnutím aspoň vyskúšať,ak im nechutí, môžu vypľuť,
- jedia približne v rovnakom čase, ideálne všetci spolu pri stole,
- nenútia deti do toho, aby jedlo dojedli, zjedia len toľko, koľko naozaj chcú,
- pijú hlavne čistú vodu,
- doma pečú len výnimočne,
- nekupujú mastné, údené a nekvalitné potraviny,
- doma jedia vo väčšine prípadov zdravo a „čisto“, aby si vonku a v reštaurácii mohli dať aj niečo menej zdravé, ako hranolky a rezeň.
„90 % stravy je kvalitná, domáca strava, používame málo tuku, málo cukru, kvalitné zdroje sacharidov, živočíšne bielkoviny, jedia v podstate to, čo my. 10 % sú blbosti, keď ideme do reštiky. Vyprážané, pizza, vinea,“ upresnila Lenka.
„Veľmi chcem aby mali zdravý vzťah ku jedlu, aby si vyberali naozaj väčšinu času kvalitnú stravu, aby sa nebáli "zhrešiť" jedlom, kvalitným jedlom, ale mali mieru. Toto učenie bude podľa mňa ešte trvať roky, ale som šťastná, že obľúbené jedlo mojej dcéry je ryža a že im budeme my vzorom,“ dodala.
Lenka dokonca zdieľala aj konkrétne tipy na jedlá, ktoré sú u nich doma bežné:
- raňajky – lievance s orieškovým maslom a džemom, vajíčka a pečivo,
- desiata – jogurt, ideálne grécky, alebo tvarohový, kde nie je veľa cukru,
- obed – zeleninová polievka s haluškami, cestovinou, mäso na prírodno s ryžou, zemiakovou kašou, alebo cestovinou,
- olovrant – nakrájaná mrkva, jablká, pečivo (ideálne položiť do misky tam, kde sa hrajú),
- večera – jedlo z obeda, polievka alebo mäso,
- druhá večera – pečivo s maslom a šunkou,
- tretia večera – banán a jogurt.
A ako to máte s jedením vašich ratolestí vy? Máte nejaké overené tipy?