Nové odporúčanie: Deti by mali v súvislosti s Covid-19 užívať tieto účinné látky!

Nové odporúčanie: Deti by
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-09 20:30:00 |

Už osvedčené vitamíny C a D, zinok, ale aj niektoré fytofarmaká a beta glukány odporúča ministerstvo zdravotníctva ordinovať deťom a tínedžerom ako podpornú liečbu pri Covid-19.

Tretia vlna pandémie je na Slovensku zatiaľ mierna. Odborníci však predpokladajú, že sa to zmení a že sa aktuálne prevažujúcim delta variantom nakazia najmä deti, mládež či nezaočkované osoby.

Ministerstvo zdravotníctva SR preto aktualizovalo takzvané Štandardné postupy pre pediatrov práve v súvislosti s ochorením Covid-19. Tieto určujú, ako sa má postupovať pri liečbe detí a tínedžerov postihnutých covidom. K podpornej forme liečby pri miernych a stredne závažných stavoch okrem malých dávok vitamínu C, vitamínu D na predpis a eventuálne zinku pribudli vybrané fytofarmaká podporujúce obnovu tkanív dýchacích ciest, imunomodulátory ako inosine pranobex a beta glukány. Ide o zložité cukry, ktoré sa nachádzajú napríklad v hlive ustricovej.

Ako fungujú beta glukány?

„V prvom rade treba povedať, že beta glukány samy osebe neliečia, ale je opakovane dokázané, že vo významnej miere ovplyvňujú viaceré zložky imunitného systému, ktoré si potom vedia ľahšie poradiť s rôznymi zápalmi, infekciami a inými ochoreniami,“ vysvetlil Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures, ktoré sa už 20 rokov venuje výrobe a extrakcii vysokočistého beta glukánu.

Práve na základe výsledkov desiatok klinických štúdií zaradilo ministerstvo zdravotníctva beta glukány medzi účinné látky vhodné na podpornú liečbu „korony“. Doteraz tieto imunomodulátory, teda prírodné optimalizátory imunity, odporúčalo ako prevenciu, nakoľko veľa druhov beta glukánov má preukázateľne protizápalové účinky.

Zápal ako hlavný problém

Práve nadmerná zápalová reakcia spôsobuje pri ochorení Covid-19 ťažké stavy, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu a dlhodobú liečbu.

Tlmenie zápalu aj pomocou účinnej látky beta glukánov by mohlo pomôcť takémuto priebehu predchádzať. V týchto dňoch bola publikovaná ďalšia štúdia z predklinického testovania beta glukánu na pacientoch s covidom, podľa ktorej pacientom s Covid-19 užívajúcim beta glukány zásadne klesli tie ukazovatele, ktoré sú prítomné, ak je v tele zápal. Okrem dobrých správ spojených s covidom a účinnou látkou beta glukán autori štúdie poukázali na potrebu väčšej multicentrickej štúdie.

No aj bez nej je už známe, ako beta glukány v organizme fungujú.  „Bunky imunitného systému, najmä makrofágy, neurofily a niektoré lymfocyty, majú špecifické receptory, na ktoré sa beta glukán viaže. Keď sa tak stane, dá sa zjednodušene povedať, že imunitná bunka získa vďaka tomuto spojeniu viac sily a dokáže účinnejšie bojovať so škodcami,“ pokračuje vo vysvetľovaní  Doboly.

Čím čistejší, tým účinnejší

Rodičia teda nemusia byť prekvapení, keď im pediater bude najnovšie odporúčať, aby si v lekárni kúpili pre deti určené preparáty s beta glukánom. Či už ako prevenciu, alebo ako podpornú liečbu pri ochorení na covid.

Je dokázané, že čím je beta glukán menší (získaný tzv. mikronizáciou) a čím je čistejší, tým je účinnejší. V slovenských lekárňach sú dostupné rôzne výrobky z beta glukánu pre deti, a to aj vo forme sirupov alebo toboliek s čistotou 93 %.

Dobrou správou je, že sa dá užívať dlhodobo, nie je návykový a nemá žiadne známe vedľajšie účinky. Ministerstvo zdravotníctva, samozrejme, odporúča dodržiavať dávkovanie podľa charakteristík a vlastností lieku, teda podľa odporúčania výrobcu.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia