Je v poriadku nechať malú dcérku u babičky aj na noc?

Je v poriadku nechať
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-12 18:30:00 |

Rodičia dvojročného dievčatka by radi prežili jednu noc sami, no majú pohybnosti, či to dcérka u babky zvládne. Čo na to psychologička?

Mám dvojročnú dcéru, ktorá vôbec nie je mamin maznáčik, podľa mňa je celkom sociálna, nemá problém stráviť hoci aj celý deň u babičky. S manželom by sme chceli ísť večer do kina, prípadne na večeru a rozmýšľame, že by sme dcéru nechali na noc u babičky. Je už na to v tomto veku pripravená?

Odpovedá psychologička, MUDr. Lucia Vašková:

„Rodičom, ktorí majú dilemu v tom, v akom veku už môžu nechať prespať svoje dieťa mimo domov, hovorím, že je to veľmi individuálne. Môj starší syn prespával u mojej mamy, keď ešte nemal ani dva roky, niektoré deti to však nedávajú ani v piatich. Ak dieťa nemá problém byť s babičkou, s vašou kamoškou či inými ľuďmi samé, bez rodičov, počas dňa, napríklad na nejakom výlete, na návšteve a podobne, je veľmi pravdepodobné, že nebude mať problém u ľudí, ktorých pozná, zostať aj na noc.

Neodporúčam však, aby ste nechali dieťa prespať u niekoho, s kým nemá nadviazaný vzťah alebo je veľmi naviazané na svojich rodičov. Aj na blízke kontakty treba dieťa pripraviť, je dôležité, aby sa s ľuďmi, s ktorými ho necháte samotné  – a je jedno či na pár hodín alebo na celú noc – cítilo bezpečne. A v neposlednom rade musíte byť presvedčená najmä vy, že je vaše dieťa v dobrých rukách, že tomu človeku dôverujete. Dieťa vždy vycíti, v akom rozpoložení sú jeho rodičia a ak z nich cíti istotu, nemá prečo pochybovať, že by sa mu niečo mohlo stať.“ 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia