Domáce zvieratká: Ktoré áno a ktoré nie k malým deťom

Domáce zvieratká: Ktoré áno
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-07-30 00:30:42 |

Ak túžia vaše deti po domácom zvieratku, dôležité je správne sa rozhodnúť. Poradíme vám, ktoré zvieratká sú vhodné a s ktorými by ste mali radšej počkať.

Nezabudnite, že iba rodič je skutočne zodpovedný za zvieratko aj za dieťa. Preto by mal mať posledné slovo pri výbere zvieracieho člena rodiny!

Tieto radšej nie

Deti do 5 rokov by nemali žiť v jednej domácnosti s týmito zvieratami: plazy (korytnačky, hady, jašterice a leguány), hlodavce (škrečky, myši, potkany, pieskomily, morčatá, dikobrazy), obojživelníky (žaby, ropuchy, salamandry), hmyz (pavúky, škorpióny), fretky, drobná ozdobná hydina (sliepočky, kohútiky, husičky, moriačiky), opice, holuby a iné vtáky, ktoré sa pohybujú aj v divej prírode (zoznam je upravený podľa Americkej pediatrickej akadémie)

Tieto zvieratká patri ak tým, ktoré sú buď šíriteľmi salmonelózy alebo aj častou príčinou alergiíparazitárnych ochorení a iných infekcií. Niektoré môžu byť nebezpečné svojim uhryznutím alebo uštipnutím. Niektoré sú príliš drobné a malé dieťa im môže ublížiť.

Poznámka: Ak sa predsa len rozhodnete pre korytnačku, škrečka, myš, potkana, pieskomila či morča, kúpte ich až vtedy, keď si dieťa samostatne a zodpovedne umýva ruky a bez problémov zvláda svoj základný denný režim.

Tieto pokojne áno

Psy a psíky

Uprednostnite plemená, ktoré sú pokojné = boxer, buldog, kólia, bostonský teriér, mastiff. Pozor, aj psy môžu byť príčinou vzniku alebo zhoršenia alergie. Ak je vaše dieťa alergik, uprednostnite hypoalergénne plemená.

Nezabudnite: prvý rok je najdôležitejší – ak zanedbáte výcvik alebo v rodine nebude panovať zhoda vo výchove a jasné pravidlá každého člena „svorky“, môže sa stať, že celý zvyšok vášho života so psíkom bude dosť komplikovaný

Mačky a mačiatka

Patria k zvieratkám, ktoré dokážu prijať a opätovať detskú lásku (ak nie je veľmi dusivá). Nikdy nedávajte malé mačiatka deťom do 5 rokov, pretože ich nadšenie a nekontrolované prejavy lásky môžu mačiatko zadusiť. Staršia mačka je fajn, ale keď sa dieťa hrá s mačkou, nezabudnite, že mačka má veľké pazúry a bude sa brániť násilným prejavom detskej lásky.

Učte dieťa, že mačku nikdy nie je dobré silno stláčať, objímať či držať proti jej vôli. Mačky môžu byť príčinou vzniku alebo zhoršenia alergie. Povere o tom, že mačky v noci dusia zlé deti, už dnes určite nikto neverí, ale nikdy nedovoľte, aby mačka spala v posteli s dieťaťom mladším ako 5 rokov! Dvere detskej izby by mali počas spánku ostať pre mačku zatvorené.

Nezabudnite: mačka je nezávislé a hrdé zviera, ktoré sa nedá vycvičiť tak dobre ako pes

Akváriové rybky

Nedá sa s nimi maznať, ale zato pohľad na neposkytuje potešenie a pokoj. Niektoré deti vydržia fascinovane pozorovať farebný svet akvária celé hodiny. Zodpovednosti za starostlivosť  vedia priučiť aj rybky (kŕmenie, čistenie). Môžu byť tiež zdrojom alergie!

Nezabudnite:  nie je pravda, že malé akvárium sa udržiava ľahšie ako veľké

Králiky a zajace

Sú pomerne nenáročné na prechádzky, zato vám svojimi maniermi v čase hárania môžu dosť skomplikovať život. Môžu byť príčinou vzniku alebo zhoršenia alergie.

Nezabudnite: tieto ušaté zvieratká sa dožívajú 5 až 10 rokov

Exotické vtáky, ktoré žijú v domácnosti: ak sú zdravé, nie je veľmi pravdepodobné, že sa niekde nakazia a stanú sa pre dieťa zdrojom infekcie. Dieťa nemá šancu vtáka chytiť samo a hrať sa s ním bez vášho vedomia a dohľadu.

Nezabudnite: vták , ktorý je vyšľachtený a navyknutý na život v domácnosti a v klietke, neprežije vo voľnej prírode.

Poznámka: Do domácnosti, v ktorej žijú malé deti, nikdy neberte žiadne nedomestifikované alebo voľne žijúce zvieratá.

Prečítajte si tiež:

Kúpa zvieratka: Čo všetko treba zvážiť?

8 dôvodov, prečo každé dieťa potrebuje domáce zvieratko

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, az, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia