Toto musíte o alergiách vedieť

Toto musíte o alergiách
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-04-01 00:33:55 |

Tak to vyzerá, že ak máte doma ratolesť bez alergie, môžete si gratulovať. S výtokom z nosa, neustálym kýchaním či svrbením očí bojuje takmer každé druhé dieťa.

Sezónna alergická nádcha sa obvykle vyvíja po niekoľkých rokoch expozície vonkajšími alergénmi, takže je neobvyklá u detí mladších ako dva roky.  Neznamená to však, že sa u nich nemôže prejaviť.  Môže sa vyvinúť hocikedy počas roka vďaka vnútorným spúšťačom, ako sú alergie na psie chlpy či na roztoče aj pred dosiahnutím dvoch rokov.  Avšak bvyklým vekom pre diagnostikovanie alergie je 4 až 6 rokov. K typickým príznakom patrí kýchanie, upchatý nos alebo výtok z nosa, kašeľ , svrbenie očí, kože či úst. Vrchol dosahujú alergie v neskorom detstve a dospievaní, v dospelosti sa príznaky obvykle zmiernia alebo úplne ustúpia. Ani to však nie je pravidlo.

Máme pre vás niekoľko tipov, ako s alergiou čo najúčinnejšie bojovať, o ktorých ste ešte možno nepočuli:

1. Dieťa by malo začať užívať lieky skôr, než vypukne sezóna alergénov. Toto môžete aplikovať vtedy, ak viete, že máte doma alergika. Ideálne je, ak mu ich začnete podávať aspoň dva až tri týždne pred začiatkom sezóny. Ak má ratolesť celoročnú alergiu, vtedy vám pravdepodobne lekár predpíše také, ktoré môže užívať pravidelne.

Väčšina liekov na alergie je oveľa účinnejšia pri prevencii vzniku symptómov než v ich potláčaní, keď sa už prejavia. Je to preto, lebo nádcha, upchatý nos, svrbenie, kýchanie i slziace oči sú reakciou imunitného systému a keď sa už rozbehnú, je ťažké ich tlmiť.

U detí starších ako dva roky sú najúčinnejšími kortikosteroidové nosové spreje, ak sa používajú ako prevencia ešte pred reakciou imunitného systému na antigény, akými sú roztoče a pele.

Antihistaminiká môžu pomôcť zmierniť príznaky počas „útoku“, no tiež sú účinnejšie, ak sa v krvnom riečisku nachádzajú ešte pred ním. Lieky na alergiu, či už predpísané od odborníka alebo voľnopredajné v lekárni sa obvykle užívajú raz denne, čo znamená, že potrebujú asi päť dní na to, aby začali účinkovať v plnej sile. Ústne antihistaminiká zmiernia veľa príznakov (vrátane kýchania a svrbenia očí) tým, že blokujú histamín, chemického "vinníka" v tele, ale nezbavujú zdurenia nosovej sliznice.


Vyskúšajte zázračný nápoj na alergiu

 



2. Množstvo peľov nehovorí celý príbeh

Ak viete, že dieťa má alergiu, dajte mu urobiť testy, aby ste zistili, na čo konkrétne ju má. Sledovanie celkového peľu je zbytočné. Ak nie je alergické napríklad na peľ ambrózie, potom sa nemusíte vyhýbať tejto rastline.

Deti, ktoré majú alergiu iba v niektorých obdobiach, sú pravdepodobne alergické na peľ a spóry plesní, ktoré sa vyskytujú v určitých obdobiach roka. Lekári môžu urobiť kožné a/alebo krvné testy, ktoré vám pomôžu zistiť, ktoré typy peľu spôsobujú vášmu dieťaťu problémy. Potom sa oplatí  sledovať peľové informácie a všímať si „ten váš“, aby ste vedeli, kedy treba začať s podávaním liekov. Pomôže vám to aj v tom, že s dieťaťom nebudete chodiť na dlho von, keď je koncentrácia určitého peľu v ovzduší príliš vysoká.

3. Zima má veľký vplyv na alergie.

Chladná zima je požehnaním pre mnoho detí so sezónnou alergiou, lebo vtedy si od nepríjemných príznakov oddýchnu. Teplejšie zima, ktorú sme mali aj tento rok, spôsobuje to, že rastliny sa opeľujú skôr a tak sa príznaky alergie objavujú tiež skôr. Dážď má zase za následok rýchlejší rast rastlín, čo vedie k výraznejším účinkom alergénov. Na jednej strane síce môže zmyť peľ, ale ide iba o dočasnú úľavu, lebo po ňom množstvo peľov rýchlo stúpa.

Ostatné záchytné body počasia, ktoré vám môžu pomôcť pri odvrátení najhorších príznakov alergie u dieťaťa: teplé, veterné dni všeobecne vedú k veľkému množstvu peľu, zatiaľ čo počas bezveterných dní sú prejavy alergie menej výrazné, lebo toľko nedráždia.

4. Med môže pomôcť, ale neexistuje žiadny dôkaz

Niektorí rodičia prisahajú na med ako na prirodzenú imunoterapiu. Ich presvedčenie je založené na teórii, že ak je dieťa pravidelne vystavené alergénom, jeho imunita sa posilňuje. Existuje aj niekoľko vedeckých štúdií zameraných na med a alergie, ale ich výsledky sú rozporuplné. Výskum ukázal, že med naozaj funguje rovnako dobre ako lieky na kašeľ, ale na to, či reálne znižuje príznaky alergie, veda ešte jednoznačnú odpoveď nemá.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Sedem spôsobov, ako môžete podporiť imunitu dieťaťa

Ak dieťa svria oči, návštevu lekára neodkladajte


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia