Spánok bábätiek je „hlučný“, neľakajte sa

Ohrozený novorodenec
Ilustračné foto
Zdroj: freedigitalphotos.net
2015-11-12 00:30:30 |

Rodičia novorodencov sú občas riadne vystrašení z nepravidelného dýchania a zo zvukov, ktoré ich drobčekovia vydávajú. Väčšinou nejde o nič neobvyklé.

Bábätká dýchajú rýchlo, za minútu 40 až 60-krát! Okrem toho, všimnite si, že dýchajú iba nosom, nie ústami. A to aj vtedy, keď majú noštek zapchatý, takže často všelijako funia a chrčia.

Koncom prvého mesiaca vás môžu bábätká prekvapiť tým, že počas dýchania „kloktajú“ alebo „chrápu“. Dôvod? Ten je jednoduchý. Tvoria viac slín ako stihnú prehĺtať a tie sa potom hromadia vzadu v hrdle. Prúdenie vzduchu spôsobuje spomínané zvuky. Ak priložíte dlaň bábätku na hrudník, zistíte, že naozaj nevychádzajú z pľúc! Takéto kloktanie a chrčanie by malo spontánne zmiznúť koncom druhého alebo v treťom mesiaci, keď sa drobček naučí prehĺtať všetky slinky.


Takto vidia novorodenci ľudí okolo seba


V noci sú zvuky o niečo tichšie, lebo vtedy bábätká tvoria menej slín ako cez deň. Z toho, že by im mohli zabehnúť a spôsobiť udusenie, strach mať nemusíte. Bábätká sú šikovné a dokážu si s nimi poradiť.  Okrem toho v noci, keď sú dýchacie cesty uvoľnené, sú ešte užšie ako cez deň, takže je možné počuť aj nejaké melodické zvuky a pískanie. Keď nemá bábätko teplotu, je to úplne v poriadku.

Aj čkanie u bábätiek je úplne normálne

Takmer všetky deti čkajú o 106. Dokonca čkajú už „tam dnu“, skôr než sa narodia. Čkanie sa často objavuje hneď potom, ako si dieťa po kŕmení odgrgne. Nepoznáme síce príčinu čkania, ale deti čkaním evidentne nijako netrpia a určite na to netreba žiadne lieky. Niekedy sa čkanie zstacví počas dojčenia alebo kŕmenia.

Informácie sme čerpali z Knihy Návod na prežitie pre baby od MUDr. Igora Bukovského. 

Prečítajte si tiež:

S prestrihnutím pupočnej šnúry počkajte

10 znakov, že máte doma novorodenca


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia