Zmrzlina: Je len chutná alebo aj zdravá?

Zmrzlina: Je len chutná
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-07-17 00:01:45 |

Doktor Bukovský milovníkov lahodnej studenej pochúťky veľmi nepoteší. Výživová hodnota zmrzliny vraj nie je veľmi vysoká. Ktorému dieťaťu to však prekáža?

Radí MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy, autor knihy Dieťa - základný návod na prežitie:

Nemám v úmysle znechucovať vám túto obľúbenú letnú pochúťku. Milovníci zmrzliny to však zvyknú s ódami na túto lahôdku často preháňať. Kto by potom neveril, že zmrzlina je nutrične bohatý zmrazený nápoj, plný bielkovín, vápnika a vitamínov? Samozrejme, nie je zmrzlina ako zmrzlina. A medzi jednotlivými druhmi sú veľké rozdiely. Platí niekoľko všeobecných zásad:

-čím viac tuku, tým viac kalórií (základom môže byť smotana, v tých horších prípadoch nekvalitný lacný stužený rastlinný tuk – tomu sa skúste vyhnúť)

-mrazený sladký farebný sirup má síce menej kalórií, ale hoci sa možno volá „jahodový,“ neznamená to, že tam jahody skutočne sú

-pozor na lacné ovocné drene (veľmi pravdepodobne obsahujú hnilé alebo plesnivé ovocie)

-kalorická hodnota klasických (smotanových) zmrzlín je vysoká skoro ako štátny dlh: ½ šálky zmrzliny (alebo 1 väčší nanuk) obsahuje od 125 do 350 kalórií – podľa obsahu tuku v smotane a množstva cukru (= skoro ako jedno stredne výdatné jedlo!)

-obsah vitamínov A, B2, B12, D alebo vápnika je vo väčšine zmrzlín úplne zanedbateľný

-podiel ovocia sa môže pohybovať od 0 do 40 % (taký má napríklad ovocná dreň Carte D´Or)

Na záver rada, ktorej sa možno nepoteší jazyk, ale srdce a 100 tisíc kilometrov ciev určite: Ak chcete zdravú a nízkokalorickú zmrzlinu, urobte si ju doma. Zmiešajte kvalitný probiotický jogurt s lyžičkou medu, škoricou alebo vanilkou a vašim obľúbeným sezónnym ovocím, naplňte tým nanukové formy, dajte zamraziť do mrazničky – a užite si to! Pri použití sójovej smotany dosiahnete ešte lahodnejšiu chuť. Ak si s deťmi chcú zamaškrtiť aj maminy, tak tie, ktoré bojujú s kilogramami či zvýšenými triacylglyceridmi v krvi, by mali pred sójovou smotanou uprednostniť predsa len jogurt.


Foto: wikimedia commons
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia