Sedem spôsobov, ako môžete podporiť imunitu dieťaťa

Sedem spôsobov, ako môžete
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-01 00:30:22 |

Máte pocit, že váš drobec je nejako často chorý? Máme pre vás pomoc: sedem tipov, ako „nabudiť“ imunitu svojho dieťaťa prirodzene.

Radí MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy, autor knihy Dieťa - základný návod na prežitie:

Keď sme deti, v popise práce máme aj „byť chorý“ – a nie je to nič zložité: jednak sme všetci prišli na tento svet s imunitným systémom, ktorý je trochu neskúsený, a jednak ako deti žijeme (z pohľadu dospelého človeka) „na prízemí“, kde je viac špiny. A navyše, detské ruky sú oveľa kratšie, takže z končekov prstov do úst to má špina veľmi blízko. Preto mnohí pediatri – na nemalú hrôzu rodičov – považujú 6 až 8 infekcií ročne u malých detí za niečo úplne normálne. Posilňovanie imunity u detí však má zmysel. Čo môžete pre to urobiť?

1. Poskytnite mu dostatok materského mlieka

Mlieko matky obsahuje niekoľko megaturbostimulantov imunity – napríklad: aktívne biele krvinky, stovky rôznych protilátok, laktoferín... Výsledok? Dojčenie znižuje výskyt hnačiek, infekcií dýchacích ciest, stredného ucha, močových ciest, tráviaceho systému, alergií, astmy a meningitídy. A neskôr v živote chráni aj pred cukrovkou, Crohnovou chorobou, ulceróznou kolitídou a niektorými druhmi rakoviny. Ak to všetko chcete naozaj získať, Americká pediatrická akadémia vám odkazuje, aby – ak je to čo len trochu možné – vaše dieťa dostávalo materské mlieko aspoň jeden celý rok.


Rady babičiek na udržanie zdravia u detí


2. Naučte dieťa jesť čo najviac ovocia a zeleniny
Mrkva, hrozno, čerešne, pomaranče, jahody, paradajky, kukurica – každý kúsok ovocia a zeleniny je plný nielen vitamínov, ale aj fytochemikálií – rastlinných látok, ktoré majú antioxidačný a imunostimulačný účinok. Naučte svoje dieťa, že každé jedlo obsahuje nejakú zeleninu alebo ovocie a naučte ho to hneď, ako sa to dá (využite odporúčania a vzorové jedálne lístky pre jednotlivé vekové kategórie v kuchárskej knihe Hneď to bude, Anjelik).

3. Nechajte ho poriadne sa vyspať
Spánok podporuje aktivitu NK buniek – to sú také biele krvinky, ktoré sa voči baktériám správajú ako príslušníci špeciálnych jednotiek: zabíjajú ich. Na druhej strane: nedostatok spánku oslabuje imunitu. Deficitu spánku môžu byť vystavené deti napríklad počas prerezávania zubov alebo deti v rodinách, kde sú starší súrodenci – je predsa ťažké ísť spať ako prvý! Dieťa môže byť často choré aj preto, lebo má možno nedostatok kvalitného spánku.


Posilňujte imunitu dieťaťa, bacily budú menej útočiť


4. Športujte spolu ako rodina
Primeraná športová aktivita mobilizuje naše známe NK bunky. A teraz pozor: aby si vaše dieťa vytvorilo celoživotný návyk na šport, mali by ste od malička športovať spolu – byť mu modelom človeka, ktorý je hodný nasledovania. Namiesto „Choď sa hrať von!“ je lepšie „Poďme sa previezť na bicykloch!“ alebo „Zabaľ si plavky, ideme plávať!“, či „Najprv očistíme ložiská a potom si spolu vyrazíme na prvú jarnú korčuľovačku!“ S juniorom aj princezničkou môžete hrať futbal, tenis, kopať či hádzať si loptu, frisbee, bumerang... Môžete chodiť na túry alebo cvičiť v lese. Spolu. Šport a fyzickú aktivitu treba, samozrejme, zvoliť s ohľadom na vek a bezpečnosť dieťaťa.

5. Chráňte deti pred zlými baktériami
Je pravda, že dieťa potrebuje pre život a dobrú imunitu aj trochu špiny, ale „trochu“ je to magické slovko. Nepreháňajte čistotu, ale, samozrejme, ani tú špinu. Boj proti baktériám v kuchyni, kúpeľni, na dlážke či v chladničke síce, technicky vzaté, imunitu dieťaťa nijako nepodporuje, ale znižujete tým riziko infekcie a choroby.

Hlavne a nadovšetko: Naučte Natašku aj Damiánka, aby si umývali ruky – teplou vodou a mydlom! Najmä, keď sú v škôlke, na výlete, na nákupoch alebo na verejných toaletách. Najväčšiu pozornosť hygiene dieťaťa venujte pred a po jedle, po príchode z ihriska či dvora, po kontakte s chorým človekom, po kontakte so zvieraťom, po fúkaní si nosa... Vždy vtedy by si mali deti ruky umyť a dôkladne usušiť. Dohodnite sa na rešpektovaní týchto pravidiel aj so svojim partnerom/manželom: Igor napríklad opakovane registruje, že keď je na pánskej toalete otec s malým synkom či dcérkou – to je v poriadku, otecko predsa nepôjde na dámsku toaletu len preto, že má dnes na starosti Natašku – tak dieťa má od otca dovolené ruky si neumyť. Scénka vyzerá asi takto: „Teraz nemusíš, veď som Ťa držal na rukách...“ a potom si na veľké prekvapenie neumyje ruky ani otec a keď odídu, hovoríte si: „A ja mám teraz po nich chytiť čistými rukami kľučku na dverách...“ 

Vlhčené utierky na ruky alebo dezinfekčné gély sú výbornou pomôckou do situácií, keď voda a mydlo nie sú poruke. Fľaštičku s dezinfekčným gélom môžete mať v kabelke či aute. Nikdy však dezinfekčným gélom určeným na ruky nečistite cumlík!


Unavené dieťa? Možno mu chýba železo


6. Chráňte dieťa pred pasívnym fajčením

Ak vy alebo váš partner fajčíte, prestaňte! Dym zo spáleného tabakového lístia, obohatený o desiatky ďalších pridaných hmôt, obsahuje viac ako 4000 rôznych chemikálií, ktoré poškodzujú a zabíjajú ľudské bunky po celom tele. Pasívne fajčenie je pre deti oveľa horšie ako pre dospelých (niežeby pre nich bolo niečím užitočné), pretože

  • dieťa dýcha rýchlejšie a tak nadýchne za minútu viac dymu,
  • menšiu detoxikačnú kapacitu organizmu = toxíny sa odbúravajú pomalšie = sú pre dieťa toxickejšie
  • jeho pľúca a dýchacie cesty ešte nemajú kompletne vyvinutú sebaobranu, sú oveľa krehkejšie a zraniteľnejšie.

7. Nenaliehajte na svojho pediatra

Veľa rodičov sa v pediatrickej ambulancii domáha antibiotík aj vtedy, keď to zdravotný stav dieťaťa nevyžaduje (napr. vírusová infekcia). Často to nie je ani tak z úprimnej snahy dieťaťu zabezpečiť „lepšiu liečbu“, ale preto, lebo „keď dieťa užíva antibiotiká, môže ísť do jasieľ, škôlky či školy skôr“. Našťastie, vy si to nemyslíte. Vy totiž viete, že antibiotiká sú pri viróze nielen zbytočné, ale môžu byť aj veľmi rizikové – napríklad, ak má dieťa celiakiu, astmu či alergiu. Okrem toho, zbytočné užívanie antibiotík môže oslabiť imunitu tým, že naruší prirodzenú mikroflóru tráviaceho, dýchacieho aj močovopohlavného systému.

 

Fotogaléria


Foto: profimedia.sk, health.howstuffworks.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia