Prehľad častých detských ochorení: Kedy (ne)podávať antibiotiká?

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-12-15 09:30:00 |

Vplyvom rôznych faktorov útočia nielen na detičky rôzne ochorenia. Niektoré stavy je možné vyliečiť svojpomocne za pomoci overených domácich trikov. Niekedy však treba užiť antibiotiká.

Pozrite sa, kedy je nutné podať dieťatku antibiotiká, uvádza Parents.com. Na základe uskutočnenej štúdie pochádzajucej z roku 2019 v  British Medical Journal  je zrejmé, že nebolo nutné podávať deťom antibiotiká vo všetkých prípadoch. 23 % zdravotných situácií si nemuselo vôbec vyžiadať antibiotiká. Nie je vhodné ich brať vždy, pretože môžu mať rôzne vedľajšie účinky. Taktiež môžu byť príčinou alergických príznakov. Napríklad môže ísť o žihľavku alebo rôzne virážky.

Okrem toho sa na zdraví dieťatka môžu antibiotiká podpísať aj inak. Podľa štúdie pochádzajúcej z roku 2019 a publikovanej v časopise v časopise Gut je zrejmé, že v prípade užívania antibiotík u maximálne dvojročných detičiek sa môže vyskytnúť detská obezita.

Na základe ďalších informácií v štúdii Mayo Clinic Proceedingsktorá pochádza z roku 2021 sa zistilo, že užívanie aitbiotík má súvislosť so zvýšeným rizikom rôznych iných ochorení, ako napríklad: ,,astma, alergická rinitída, atopická dermatitída, celiakia, nadváha a obezita či porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD)." Viacerí zahraniční lekári, ktorí sa špecializujú na infekčné choroby poznamenali, či v prípade týchto ochorení sú antibiotiká pre detičky skutočne potrebné alebo je možné sa zaobísť bez nich.

V prípade, že dieťatko je prechladnutné, antibiotiká nie je vhodné používať. Pri ochorení v podobe sinusitídy, teda zápalového ochorenia prínosových dutín sa odporúča užívať antibiotiká vtedy, ak sa vyskytnú už vážnejšie príznaky. V opačnom prípade to nie nutne potrebné. ,,Ak však má vaše dieťa nádchu, kašle počas dňa a v noci a nezlepšuje sa to ani po 10-tich, až 14-tich dňoch, môže ísť o bakteriálnu sinusitídu," poznamenal  Michael B. Grosso, MD, ktorý pôsobí ako lekársky riaditeľ v nemocnici  v New Yorku.

V prípade, že dieťatko trpí ušnou infekciou, je vhodné popremýšlať o použití anibiotík. Taktiež je však potrebné sa poradiť s lekárom, pretože nie vždy je to nutné. Záleží to od toho, či ušná infekcia bola alebo nebola spôsobená vírusmi, podotkla zahraničná pediatrička Amna Husain, MD.

Častým zdravotným problémom u detičiek je aj bolesť hrdla, ktorá môže mať rôzne príčiny. V prípade, že ju spôsobuje streptokok je údajne vhodné použiť antibiotiká. Ďalším nepríjemným ochorením môže byť konjunktivitída. Ide o zápalové ochorenie, ktoré sa prejavuje problémom očnej spojivky. V tomto prípade existuje určitá šanca, žeby antibiotiká mohli pomôcť.  

Ak na vaše dieťatko zaútočila bronchitída, ktorá je známa ako zápal priedušiek, nie je veľmi vhodné, aby dieťatko užívalo antibiotiká. Často sa totižto stáva, že v tomto prípade, antibiotiká vôbec nezabrali. Ďalším ochorením je napríklad zápaľ plúc a vtedy možno antibiotiká použiť, no nie je to povinnosť. Je to taktiež veľmi individuálne, a preto je potrebné sa poradiť s lekárom, ktorý dieťatko vyšetrí a odporučí ďalší postup. Bola vášmu dieťatku diagnostikovaná lymská borelióza? Pri tomto ochorení môžu byť anitbiotiká vhodnou voľbou. Ak sa malej detskej ratolesti vyskytol zdravotný problém v podobe infekcie močových ciest, tak práve anitbiotiká sú v tomto smere dobrou voľbou.

Užívanie antibiotík u detí: Toto ešte musíte vedieť

Dieťatko môže trpieť bakteriálnou infekciou. V tomto prípade je nutné sa ubezpečiť, že antibiotiká dieťa užívalo tak, ako bolo potrebné, teda podľa predpisu. Hoci by sa mohlo zdať, že jeho zdravotný stav sa zlepšuje, nemusí to znamenať, že je z choroby vyliečené. Preto je potrebné dodržiavať určený čas a ďalšie inštrukcie. Keďže každý prípad zdravotného stavu dieťatka môže byť odlišný je vhodné sa o postupe liečby poradiť s lekárom.

 

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia