Toto by mal urobiť každý rodič malého dieťaťa, radí mama

Toto by mal urobiť
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram/tinyheartseducation
2022-03-17 23:30:00 |

Keby to neurobila, jej dcérka by možno už nežila. Nemenovaná mama všetkým rodičom radí, aby zobrali do rúk mobil a hneď si urobili video. Dôvod?

Mama, ktorá nechce byť menovaná, varuje ostatných rodičov pred vážnym zdravotným problémom, s ktorým sa môžu stretnúť aj ich deti. Volá sa bronchiolitída. Je to ťažká akútna obštrukčná infekcia dýchacích ciest, ktorá postihuje polovicu detí vo veku do dvoch rokov. Inak povedané, je to opuch malých dýchacích ciest v pľúcach. Naozaj nejde o žiadnu srandu, často končia v nemocnici. Skoré príznaky bronchiolitídy sú podobné príznakom bežného prechladnutia, ako je nádcha a kašeľ. Postupne sa však objavuje hlasné dýchanie, teplota, kašeľ a ťažkosti s dýchaním.

„Všimla som si, že malá dýcha nejako abnormálne,“ napísala spomínaná mama. Uvedomila si to preto, lebo ju mala natočenú pri bežnom dýchaní a teraz sa jej nepozdávalo. Keď si porovnala video s jej bežným dýchaním a s tým, ako dýchala teraz, neváhala a volala sanitku.

Na videu vidno, ako sa bábätko zvíja a snaží sa nadýchnuť. Jeho rebrá sa rozširujú a svaly pod nimi sa dvíhajú zospodu.  Na svojom Instagrame ho zdieľa Tiny Hearts Education, webová stránka venovaná edukácii rodičov o zdraví detí. „Vďaka všetkým tu uvedeným informáciám som mohla vidieť známky toho, že moje malé dieťa ťažko dýcha,“ napísala mama, ktorá čerpala práve z informácií zverejnených na stránke.

„Postupovala som podľa vašich rád. Pozrela som si predchádzajúce video, ako dýcha normálne a ako po prechladnutí,“ napísala. Hneď jej bolo jasné, že dcérka potrebuje odbornú pomoc. V nemocnici jej diagnostikovali bronchiolitídu a nasadili jej vysokoprietokový kyslík a žalúdočnú sondu. „Teraz sa jej darí oveľa lepšie a je doma, ale bez informácií, ktoré ste poskytli, ako... ktovie, čo by sa mohlo stať,“ napísala.

„Ak nemáte 30-sekundové video, ako vaše dieťa normálne dýcha, choďte si ho natočiť,“ vyzýva všetkých rodičov. „Keď sa vám dýchanie dieťaťa nepozdáva, použite ho na porovnanie!" radí. Je presvedčená, že jej dcérka sa p


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia