Ak si všimnete u dieťaťa tieto štyri príznaky, neváhajte a volajte lekára!

Ak si všimnete u
Ilustračné foto
Zdroj: Laura Bowe
2021-08-31 19:00:00 |

Zbystrite pozornosť, keď bude vaše dieťa nezvyčajné smädné, bude neprimerane často močiť, cítiť sa unaveno a začne chudnúť. Presne toto sa spojilo u Aoife a o pár hodín už bojovala o život.

Malá Aoife Boweová z anglického Widnes v Cheshire bola veselé dievčatko, ktoré malo onedlho osláviť prvé narodeniny. Ako povedala jej mama Laura, príznaky život ohrozujúcej choroby u jej dcérky boli spočiatku ťažko rozpoznateľné, keďže ešte nedokázala povedať, ako sa cíti. Keď však začala piť stále viac vody a nadmerne močila, Laura začala mať podozrenie, že niečo nie je v poriadku. So svojimi obavami sa zverila otcovi, ktorý trpí cukrovkou 1. typu.

Dievčatko vykazovala všetky známky diabetickej ketoacidózy (DKA), ktoré boli Laurinmu otcovi dobre známe, píše Liverpool Echo.  Ide o vážnu komplikáciu cukrovky, ku ktorej dochádza, keď telo produkuje vysoké hladiny krvných kyselín nazývaných ketóny. Tento stav sa vyvíja, keď organizmus  nemôže produkovať dostatok inzulínu, čo je bez urýchlenej liečby život ohrozujúci stav.

„Pretože som o tom mala základné znalosti, všimla som si v jej správaní niekoľko výstražných signálov. Mali sme šťastie, že sme mali doma vďaka otcovi súpravu na testovanie krvi, ale ak ju nemáte, treba hneď volať záchranku, inak hrozí kóma alebo smrť,“ varuje Laura. Najnebezpečnejšie je podľa nej to, že tieto signály ľahko prehliadnete. Aj u Aoife sa objavili v lete, keď vonku panovali horúčavy, preto by sa človeku bez skúseností s cukrovkou mohlo zdať normálne, že dieťa potrebuje oveľa viac piť. „Bolo to ešte v roku 2018, malá začala veľa piť, stále si pýtala vodu a keď ju nedostala, plakala. Zo začiatku som to pripisovala horúčavám. V noci precikala omnoho viac plienok ako obvykle, no opäť sme si mysleli, že viac pije a tak je normálne, že aj viac ciká. V skutočnosti ide o jeden z hlavných príznakov diabetickej ketoacidózy,“ hovorí.

Keď bola Aoife stále smädná, Laura s manželom Davidom sa rozhodli otestovať jej hladinu cukru v krvi pomocou domácej testovacej sady Laurinho otca. Test ukázal číslo 27, čo je päťkrát vyššia hladina glukózy v krvi ako má byť. Hneď im bolo jasné, že dcérka má problém a hneď kontaktovali lekára. Následne bola prevezená do nemocnice, kde sa potvrdilo, že trpí cukrovkou 1. typu. Aoife začal dochádzať inzulín, čo spôsobilo diabetickú ketoacidózu, keď sa v tele hromadia ketóny, čo môže byť bez rýchlej liečby smrteľné. Prišli sme o päť minút dvanásť. Ak by sme dlhšie váhali, už tu nemusela byť.

Do tej doby bola Aoife zdravé dieťa s dobrým imunitným systémom. „Bolo preto pre nás veľmi ťažké vyrovnať sa s touto diagnózou. Cítila som, že sa mi zrútil celý svet, pretože zrazu k nej bolo niečo prichytené na celý život, čo nie je možné vyliečiť a bolo to pre mňa veľmi zdrvujúce,“ opisuje Laura svoje prvé pocity po zistení dcérkinej choroby. Neskôr si uvedomila, že vlastne mali šťastie. Bohužiaľ, počula viacero príbehov, keď deti toľko šťastia nemali a lekárka pomoc sa k nim dostala neskoro.

Cukrovku diagnostikovali Aoife v auguste 2018 a Laura sa tri roky po tom rozhodla podeliť o ich príbeh s cieľom zvýšiť povedomie o jej príznakoch.

Štyrmi najčastejšími príznakmi cukrovky typu 1 sú veľký smäd, časté močenie, únava a úbytok hmotnosti. I keď sa vám zdá, že časté cikanie logicky nadväzuje na časté pitie, ak sa vám zdá, že zrazu dieťa pije omnoho viac ako predtým, radšej si žiadajte vyšetrenie.

Život Laury a Davida sa po diagnostikovaní cukrovky u Aoife radikálne zmenil. „Najprv sme jej museli asi sedemkrát denne podávať inzulín. Teraz je to už menej, no aj tak sa už tri roky s manželom striedame počas noci s tým, že jeden má zapnutý budík na mobile, aby sme si boli istí, že sa nám nič nevymkne z rúk,“ priznáva Laura. „Aoife vie, že má cukrovku a že sú s tým spojené určité obmedzenia, ale ten, kto to nezažil, si ani nedokáže predstaviť, čo všetko si starostlivosť o ňu vyžaduje,“ dodala Laura.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia