Má vaše dieťa červené oči? Nemusí to byť len od elektroniky

Má vaše dieťa červené
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-04-25 00:30:00 |

Kedy bolia očká od únavy či námahy a kedy ide o zápal spojiviek? Ide o zdanlivo banálne ochorenie, ktoré sa však neoplatí podceňovať.

Zápal spojiviek je vírusové alebo bakteriálne ochorenie. Infekčné zápaly vznikajú kontaktom s infikovanou osobou, no preniesť sa môže aj vtedy, keď použijete rovnaký uterák. Vírusový i bakteriálny zápal sa šíri rovnako rýchlo ako bežná viróza, ostražitosť je teda na mieste. Už z toho dôvodu by ste svojho drobca, u ktorého máte podozrenie na zápal spojiviek, nemali bez vyšetrenia posielať do kolektívu, pretože by mohol nakaziť ďalšie deti.

Aj zdanlivo banálne očné ochorenia môžu mať vážne následky. Môžu byť spôsobené mnohými baktériami a vírusmi zodpovednými za nachladnutie a iné infekcie - vrátane infekcií uší, dutín či bolesti hrdla. Niekedy sú zápaly spojiviek spôsobené rovnakými typmi baktérií, ktoré spôsobujú chlamýdie či dokonca kvapavku.

Poznáme aj neinfekčné zápaly spojiviek. Alergické zápaly sa vyskytujú častejšie u detí s inými alergiami, ako je senná nádcha. Spúšťače zahŕňajú trávu, peľ ambrózie, kožu zvierat či roztoče.  Dráždivé zápaly sú spôsobené všetkým, čo dráždi oči, napríklad znečistením ovzdušia alebo chlórom v bazénoch.

Ako sa prejavuje zápal spojiviek?

Očné zápaly, vrátane zápalu spojiviek, sa prejavujú začervenaním očí, pálením, svrbením, slzením, zahmleným videním, svetloplachosťou a pocitom cudzieho telieska či bolesti v oku. Očné viečka bývajú zlepená belavým alebo žltkastým výtokom.

Zápal spojiviek u novorodencov

Zápaly spojiviek môžu potrápiť aj tých úplne najmenších. Typický bakteriálny zápal spojiviek u dojčiat a novorodencov začína medzi 2. - 14. dňom života. K nákaze novorodencov dochádza spravidla pri prechode pôrodnými cestami. Prejavuje sa hustým hnisavým sekrétom, opuchom a sčervenaním očí.  Liečba očiek trvá asi 10 dní a to aplikáciou antibiotík vo forme kvapiek alebo mastí. Ako podpornú liečbu môžete využiť aj vaše materské mlieko, teda ak dojčíte. Stačí jedna kvapka do každého očka počas dojčenia.

Liečba

Liečba zápalu spojiviek by vždy mala vychádzať z príčin, ktoré zápal vyvolali. Bakteriálny či vírusový zápal spojiviek sa lieči podávaním antibiotík vo forme kvapiek alebo mastí, v ťažších prípadoch je potrebné užívať antibiotiká aj celkovo. Pri infekčnom zápale je potrebné dodržiavať prísne hygienické pravidlá, aby sa zápal nerozšíril aj na ostatných členov rodiny.

Ak je zápal spojený s alergiou, treba odstrániť alebo eliminovať alergén a váš alergológ predpíše dieťaťu lieky alebo kvapky, ktoré mu stav zlepšia už po niekoľkých dávkach.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia