Impetigo: Pripomína rozškriabané štípance, no je to vážnejšie!

Impetigo: Pripomína rozškriabané štípance,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages,com
2020-11-30 17:00:00 |

Spočiatku sa vám môže javiť ako rozškriabané štípance či opar, preto sa ľahko pomýlite, v skutočnosti však ide o veľmi nákazlivé a rýchlo sa šíriace ochorenie.

Impetigo postihuje najčastejšie dojčatá a batoľatá, výnimkou nie sú ale ani dospelí. Aké sú príznaky a čo zaberie?

Niektoré detská infekčné ochorenia sa typicky prejavujú kožnou vyrážkou. Jedným z nich je impetigo, vysoko nákazlivé bakteriálne kožné ochorenie postihujúce vrchnú vrstvu pokožky. Vyskytuje sa najčastejšie u batoliat a predškolákov. Impetigo sa prejavuje sa množstvom hnisavých vyrážok na rôznych častiach tela. Bakteriálna vyrážky vyvolávajú stafylokokové alebo streptokokové baktérie a spoznáte ich podľa hrbolčekov na koži naplnených tekutinou a hnisom, prípadne bolestivými pupienkami.

Impetigo je hnisavý zápal kože, ktorý môže mať vaše dieťa kdekoľvek na tele a môžete si ho pomýliť napríklad s oparom, vrátane pásového, štípancov od komárov či iného hmyzu a dokonca si ho možete zameniť za kiahne. Niekedy nie je ľahké sa v jednotlivých druhoch pupienkov vyznať, ak teda máte najmenšie podozrenie, obráťte sa radšej na lekára.

Koho najčastejšie postihuje a čo je príčinou

Impetigo miluje pokožku malých detí. Ložiská môžu byť v podstate kdekoľvek na koži, najčastejšie však na tvári, krku, na rukách či nohách. Spočiatku sa zdajú ako červené škvrnky, tie sa menia na pľuzgieriky alebo veľké pľuzgiere (podľa formy ochorenia). Pľuzgieriky ľahko praskajú a žltkastá tekutina, ktorá zasychá do žltej chrastičky, je vysoko infekčná.

Impetigo sa, ,zvlášť v detských kolektívoch, šíri veľmi ľahko. Pomáhajú mu v tom hračky, uteráky a samozrejme tiež priamy kontakt s pokožkou chorého. Objavuje sa však aj u dospelých, napáda najmä mamičky nakazených detí alebo iných dospelých s oslabenou imunitou, napríklad po prekonaní nádchy alebo prechladnutia. Výskyt u dospelých pacientov je ale podstatne nižší. Choroba obvykle nie je sprevádzaná teplotami ani ďalšími príznakmi.

Ako sa impetigo lieči?

Nekomplikované prípady lieči dermatológ alebo pediater väčšinou antibiotickou masťou. V komplikovanejších prípadoch alebo ak nereaguje malý pacient na lokálnu liečbu, pristupuje lekár k celkovej liečbe antibiotikami. Najľahšia forma impetiga môže v niektorých prípadoch odznieť aj sama, avšak aj tak platí, že dieťa by mal vždy vidieť lekár. V prípade pochybností, či sa skutočne jedná o impetigo, môžete požiadať o odobratie sterov a ich kultiváciu. Choroba nie je síce nijako závažná, ale ak liečbu zanedbáte, môžete nielen nakaziť niekoho blízkeho, ale zaviniť aj to, že sa ochorenie bude na tele vášho zlatíčka nekontrolovateľne šíriť a spôsobí ďalšie komplikácie. Pokožka sa spravidla zahojí bez jaziev, výnimočne dochádza k trvalému poškodeniu kože a zmene jej pigmentácie (zosvetlenie, alebo stmavnutie).

 

Môže dieťa do kolektívu? Napríklad do školy?

Nesmie! Impetigo je veľmi nákazlivé, avšak doma s ním sedieť nemusíte. Môžete sa ísť s dieťaťom pokojne prejsť do parku. Doma je potrebné v rámci ochrany ostatných členov domácnosti dodržiavať starostlivú hygienu, napríklad si nepožičiavať od dieťaťa uteráky či žinku. Svoje miesto tu má aj kvalitné antibakteriálne mydlo.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: gelbe-liste.de, netdoktor.de

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia