Kašeľ a bolesť hlavy? Nemusí ísť o Covid, môžu byť za tým aj škrkavky

Kašeľ a bolesť hlavy?
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-10-14 18:32:00 |

Zvýšená teplota, bolesti bruška či hlavy u ratolesti, najmä v týchto dňoch, zneistia snáď každého rodiča. Väčšine asi napadne koronavírus. Dôvodom však môžu byť aj parazity!

Bolesti bruška, kŕče, časté hnačky, problémy so spaním alebo podozrivo rýchle chudnutie? Jednou z príčin môže byť črevná parazitálna infekcia. Kedy spozornieť a kontaktovať pediatra? Ktoré parazity môžu spôsobiť veľké problémy a ako prebieha liečba?

Nedodržiavanie zásad hygieny, zlé stravovacie zvyklosti, detský kolektív aj domáci maznáčikovia, to všetko býva príčinou nákazy parazitálnej infekcie. Príznaky bývajú u všetkých pacientov podobné. Patria medzi ne bolesti brucha, zvýšená telesná teplota, podráždenosť a nervozita, únava, nočné pomočovanie, svrbenie v oblasti konečníka či gynekologické ťažkosti u dievčat. Dieťa celkovo neprospieva, objavuje sa zmena charakteru (vzhľadu, zápachu, konzistencie) stolice.

Črevných parazitov existuje veľké množstvo. V našich zemepisných končinách deti trápia najmä tieto:

Mrľa detská

"Ochorenie špinavých rúk". Mrľa detská je drobný, asi centimeter dlhý červíček belavej farby, ktorý parazituje u nakazených osôb na začiatku hrubého čreva, kde sa živia baktériami a epitelom. Oplodnené samičky ukladajú vajíčka do oblasti análneho otvoru, kde potom dozrievajú. Najčastejším dôvodom ochorenia je nedostatočná hygiena. Mrľa sa prenáša priamym kontaktom s nakazenou osobou. Hlavným príznakom choroby je svrbenie sliznice a kože v okolí konečníka, ktoré býva najintenzívnejší v noci. Tým dochádza k poruchám spánku a ďalším vedľajším príznakom, ako sú bolesť hlavy, neurózy a u detí nočné pomočovanie. Objaviť sa môžu výtoky a zápaly močových a pohlavných ciest, kožné vyrážky a bolesti brucha.

Diagnostika

U detí sa často používa tzv. Grahamova metóda, ktorá spočíva v otlačení priehľadnej lepiacej pásky na konečník, ktorá sa následne prelepí na sklíčko, a môže sa tak vyšetriť pod mikroskopom. Alebo je možné vyšetriť priamo vzorku stolice.

Škrkavka detská

Škrkavka detská (Ascaris lumbricoides) spôsobuje ochorenie askaridózu. Na rozdiel od mrle ide o červa, ktorý môže byť až 20 cm dlhý a býva žlto-biely. Vyzerá akoby bol z vosku či umelej hmoty. Škrkavky obývajú spravidla tenké črevo, samičky po oplodnení kladú veľký počet vajíčok, ktoré odchádzajú z tela so stolicou. Vo vonkajšom prostredí sa v priebehu dvoch až troch týždňov vyvinie vo vajíčku larva a tým sa stáva vajíčko infekčné. V prípade požitia vajíčka hostiteľom sa v jeho čreve liahne larva, ktorá sa uvoľní a preniká črevnou stenou, dostáva sa do krvného a lymfatického obehu.

Ako sa môže dieťa nakaziť? Najčastejšie pri konzumácii potravín a pití nápojov, ktoré sú kontaminované infekčnými vajíčkami. Dôležité je preto klásť dôraz na dôkladnú tepelnú úpravu pokrmov. Vajíčka si totiž uchovávajú schopnosť infikovať svojho hostiteľa dlhú dobu, minimálne niekoľko mesiacov. Larvy putujú po tele, dostávajú sa do pľúc, poškodzujú pľúcne komôrky. Preto býva príznakom infekcie zvýšená teplota či dokonca horúčka a tiež kašeľ či bolesti za hrudnou kosťou. Rovnako tak sa môžu objaviť (v dôsledku napadnutia iných orgánov) problémy s obličkami, pečeňou alebo očami. Masívna infekcia škrkavkami môže spôsobiť obštrukciu čreva, čo môže byť život ohrozujúci stav. V niektorých prípadoch červy prenikajú črevnou stenou a spôsobujú zápaly pobrušnice. Škrkavku diagnostikuje lekár tým, že nájde vajíčka v stolici.

Giardióza – Lamblia

Ochorenie spôsobené lambliou sa označuje ako giardióza či lamblióza a zdrojom nákazy môže byť človek, aj niektoré zvieratá. Prenáša sa kontaminovanou potravou, vodou a tiež fekálno-orálnou cestou (nedostatočná hygiena rúk po použití WC, manipulácia so zvieracími exkrementami). Infekcia sa nemusí spočiatku vôbec prejaviť, u niektorých jedincov spôsobuje akútne vodnatú hnačka. Pokiaľ nie je nákaza včas odhalená a trvá dlhšiu dobu, vedie k poruchám trávenia. Lieči sa podávaním antibiotík.

K diagnostike črevných parazitálnych infekcií sa používajú mikroskopické metódy (rozbor stolice alebo priehľadné lepiace pásky na noc nalepené na konečníku). Pri lamblii je diagnostika zložitejšia, niekedy je nutná dokonca črevná biopsia, teda vyšetrenie kúsočku črevnej sliznice. Liečba vždy patrí do rúk lekára, preto neskúšajte žiadne domáce receptúry a pri podozrení na niektorú zo spomínaných infekcii ihneď kontaktujte lekára. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: stanfordchildrens.org, healthychildren.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia