Choroba, ktorej sa hovorí aj "facka"

Choroba, ktorej sa hovorí
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.om
2020-06-10 15:30:00 |

Piata choroba. Že ste o nej nepočuli? Alebo áno, no nemáte jasnú predstavu, ako prebieha a aké sú príznaky? Môžu ju dostať aj dospelí a je nebezpečná pre tehotné ženy?

V tomto období, keď sa po pármesačnej izolácii pre koronavírusovú pandémiu otvorili brány škôlok a škôl, sme o niečo citlivejší na rôzne zdravotné problémy u detí. Kým predtým nám pri zvýšenej teplote alebo iných príznakoch ochorenia nenapadlo, že môže ísť o Covid.19, dnes rodičia priznávajú, že obavy stále kdesi vzadu v have majú. Po tom, ako sa deti opäť sretli v kolektívoch však treba rátať s tým, že niečo "chytia" a vôbec nemusí ísť o koronavírus. I keď doteraz bolo nutné dodržiavať odstupy, od pondelka 15. júna sú uvoľnené ďalšie opatrenia a škôlky i školy budú fungovať takmer ako pred prijatím obmedzení. 

Piata choroba patí k tým, s ktorými sa v posledných rokoch stretáva veľa detí v kolektívoch Je vysoko nákazlivá a prenáša sa vzduchom. Postihuje predovšetkým malé deti. Proti tomuto ochoreniu sa nedá očkovať, ale v prípade, že ju dieťa už raz dostane, stane sa voči nej imúnne.

Piata choroba (erythema infectiosum)

Chorobu spôsobuje parvovírus B19 a k nákaze obyčajne dôjde cez zimu a na jar. Vírus sa šíri vzduchom. Za následok má červenú vyrážku na rukách, nohách a lícach. Z tohto dôvodu je tiež známa ako „facka“, pretože dieťa vyzerá ako keby ho niekto vyfackal. U väčšiny detí je priebeh choroby celkom mierny. Môže byť vážnejšia pre tehotné ženy alebo kohokoľvek s oslabeným imunitným systémom. Slnko, teplo, cvičenie a stres môžu vyrážku aktivovať. Malý pacient môže mať horúčku, ale zvyčajne býva bez teplôt. Ak však máte oslabený imunitný systém, lekár vás  bude musieť dôkladne sledovať, kým príznaky nezmiznú.

Inkubačná doba je podľa nadácie Arthritis Foundation 4 až 14 dní. Dieťa, ktoré je choré, bude nákazlivé asi týždeň pred vypuknutím choroby. V okamihu, keď sú príznaky prítomné, už naopak nákazlivé nie je.

Príznaky

Počiatočné príznaky sú veľmi všeobecné. Môžu pripomínať chrípkové ochorenie - prítomné sú bolesť hlavy, únava, mierna horúčka, bolesť hrdla, nevoľnosť, nádcha, upchatý nos.

Po niekoľkých dňoch výskytu týchto príznakov sa vo väčšine prípadov objaví červená vyrážka na lícach. Vyrážka je niekedy prvým príznakom choroby, ktorú si všimnete. Má tendenciu zmiznúť a potom sa znova objaví na inej časti tela za niekoľko dní. Okrem líca sa vyrážka často objaví na rukách, nohách či na trupe.

U dospelých je na rozdiel od detí hlavným príznakom zvyčajne bolesť kĺbov. Môže trvať niekoľko týždňov. Najčastejšie sa vyskytuje na zápästí, členkoch a kolenách.

V niektorých prípadoch sa môže vyskytnúť opuch lymfatických uzlín, červené oči, bolesť v krku či hnačka. Choroba je nebezpečná pre tehotné ženy, ktorým hrozí vážne poškodenie až odumretie plodu. Ďalej sú ohrození ľudia so zníženou imunitou a ľudia s chronickou chudokrvnosťou. 

Liečba

U väčšiny ľudí nie je potrebná žiadna liečba. Ak má váš drobec bolesti hlavičky alebo horúčku, môžete mu dať tabletku proti bolesti alebo teplote. Procesu uzdravovania môžete pomôcť tým, že mu budete podávať viac tekutín a bude dodržiavať pokojový režim. V každom prípade, najmä v súčasnej situácii, sa určite spojte s pediatrom, ktorý rozhodne o spôsobe liečby.

Ak sa nakazí tehotná žena, je nepravdepodobné, že by bol postihnutý vyvíjajúci sa plod, ale matka môže preniesť ochorenie na svoje nenarodené dieťa. V zriedkavých prípadoch sa u plodu, ktorého matka má parvovírus B19, môže vyvinúť ťažká anémia. Tento stav sťažuje vývoj plodu, tvorbu červených krviniek (RBC) a môže viesť k potratu. Aby sme však nestrašili, potrat spôsobený piatou chorobou nie je častý. 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia