Hemangióm - jasnočervené znamienko u bábätka

Hemangióm - jasnočervené znamienko
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-30 11:30:00 |

Všimli ste si na telíčku svojho bábätka červené znamienko? Pravdepodobne ide o hemangióm. Ako sa vyvíja a čo s tým môžete robiť?

Hemangióm sa objavuje obvykle v prvom alebo druhom týždni života drobčeka a je to vlastne nezhubný nádor krvných ciev. Tvoria sa na povrchu kože alebo pod ňou, občas sa ale môže vyskytovať aj na orgánoch v tele.  Väčšinou je prítomný už pri narodení, a tak ho môžu lekári identifikovať v pôrodnici.

Hemangióm sa môže vyskytnúť kdekoľvek na tele, najčastejšie sa však objavuje na tváričke, pokožke hlave, na hrudníku alebo na chrbte. Liečba detského hemangiómu zvyčajne nie je potrebná, pretože postupom času zmizne.

Príznaky

Hemangióm vzniká pomaly. Najprv v prvých mesiacoch života je to len malý červený fliačik. Počas prvého roku sa červené znamienko môže dosť rýchlo zväčšovať, stáva sa z neho hrbolček so „špongiovitou štruktúrou“, po nejakom období znamienko vstúpi do pokojovej fázy a nakoniec začne pomaly miznúť. Mnoho hemangiómov zmizne do piatich rokov veku. Po zmiznutom hemangióme môže zostať koža mierne sfarbená.

Hemangiómy sa delia na kapilárne, kavernózne a arteriovenózne. Kapilárny hemangióm sa najčastejšie objavuje v koži a vyzerá ako malá červená škvrnka tesne v podkoží. Nepredstavuje pre vaše dieťa žiadny problém a dá sa odstrániť chirurgicky či laserom a je možné ho liečiť aj steroidnými masťami. Na prvý pohľad vyzerá ako malé jahodové znamienko, niektoré mamy ho svojím deťom dokonca nechávajú neodstránené, obzvlášť ak sa vyskytne na rovnakom mieste ako u nej alebo u otca. Ak sa objaví na tváričke, odporúča sa laserová alebo chirurgická úprava z estetických dôvodov.

Prevencia nie je známa, takže to musíte nechať na prírode. Až na výnimky hemangióm nepredstavuje vážnejší problém. Jedná sa o kozmetickú záležitosť, ktorá buď časom sama úplne odznie alebo možno použiť liečebné metódy.

I keď drvivá väčšina hemangiómov je naozaj bezproblémových, môžu sa vyskytnúť aj hemangiómy nekozmetického charakteru. Tie môžu obmedzovať funkciu niektorého orgánu alebo dokonca spôsobovať krvácanie. Dajú sa však odoperovať, takže sa nebojte zveriť svojho drobca do rúk odborníka. Nikdy nenechajte hemangiómy príliš rozvinúť, snažte sa im zamedziť hneď v zárodku.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia