KISS syndróm: Podľa názvu vyzerá romanticky, skutočnosť je iná

KISS syndróm: Podľa názvu
Zdroj: gettyimages.com
2019-11-04 10:25:36 |

Pod označením KISS syndróm by ste hľadali asi čokoľvek iné, než je jeho skutočný význam. Ak ste sa s tým nestretli, asi by vám nenapadlo, komu hrozí.

Počuli ste už o Kinematickej nerovnováhe spôsobenej subokcipitálnym kmeňom, známej tiež ako KISS syndróm? Štúdia publikovaná v časopise Journal of Manual Medicine ju popisuje ako špecifickú dysfunkciu - blokádu krčnej chrbtice vznikajúcu pri pôrode. Jej diagnostikovanie je často komplikované, lebo mnohé z prejavov sú o novorodencov bežné - sú citlivejší na dotyky, môžu byť plačlivejší a hlavičku otáčajú len na jednu stranu. K tomu sa však neskôr pridávajú ďalšie ťažkosti.

KISS / KIDD syndróm je u nás známy ako Syndróm blokády krčnej chrbtice. Prvýkrát ho v roku 1991 pomenoval nemecký chirurg Heiner Biederman, ktorý tvrdí, že toto ochorenie je spôsobené neprirodzeným tlakom na krčnú chrbticu pri pôrode. Pokiaľ nie je včas odhalený a liečený, môže mať pre dieťa trvalé následky.

Ako vzniká KISS syndróm

Často ide o následok ťažkého pôrodu, pri ktorom musia byť použité kliešte alebo vákuumextraktor, čo je modernejšia alternatíva kliešťového pôrodu, pri ktorom sa namiesto klieští priloží na hlavičku dieťaťa zvon. Nevyhýba sa však ani deťom narodeným cisárskym rezom a ohrozené sú aj bábätká z viacpočetného tehotenstva alebo deti s vysokou pôrodnou váhou (nad 4kg), ako aj tie, ktoré sa narodili koncom panvovým. Dôvodom môže byť tiež dlhý pôrod.

Aké sú prejavy KISS syndrómu

Medzi hlavné príznaky patria preferencie hlavičky na jednu stranu, skolióza, spomalený vývoj bedrových kĺbov, plačlivosť, problémy so spánkom, asymetria v tvári, ale objaviť sa môže aj asymetrický vývoj bedier alebo ťažkosti so saním.

KISS syndróm je opísaný ako „tichý zabijak“, pretože ho mnohí lekári často ignorujú, zle diagnostikujú a prehliadajú. Biedermann uvádza, že „patogénna dôležitosť asymetrického držania tela u dojčiat a malých detí sa často neberie do úvahy, pričom príznaky sa považujú za nepodstatné alebo sa vôbec neuznávajú.“

Ak sa syndróm nelieči, môže podľa Biederman prerásť v tzv. KIDD syndróm, pri ktorom sa okrem zlého držania tela objavujú aj problémy s rovnováhou. Dieťa sa nemusí chcieť plaziť, ale veľmi skoro vstáva, potkne a môžu sa u neho prejaviť záchvaty hnevu alebo zlá koncentrácia.

Nemecký chirurg tiež zdôrazňuje, že jednotlivé problémy sa môžu líšiť a preto rozlišuje dva druhy tohto syndrómu. Pre KISS prvého typu je typický bočný náklon hlavičky. Táto asymetria sa môže prejaviť aj pri iných častiach tela.

KISS druhého typu sa prejavuje sploštenou lebkou a záklonom hlavičky najmä pri spánku. Syndróm ovplyvňuje tiež svaly tváre, čo môže viesť k problémom s dojčením. Tieto deti nedokážu vydržať v polohe na brušku a "pasenie koníčkov" im nerobí vôbec dobre.

Ako sa KISS syndróm lieči?     

Kiss syndróm, ktorého príčinou je zjednodušene vychýlenie dvoch krčných stavcov, je žiaľ stále podceňovaný, pritom sa dá pomocou skúsených odborníkov - terapeutov a chiropraktikov, napraviť. S terapiou je potrebné začať čo najskôr, aby nevyvolal ďalšie ťažkosti, ako sú dysgnózia a dyspraxia (už spomínaný KIDD syndróm).

Obe poruchy sa liečia pomocou manuálnej terapie. Medzi účinné metódy patrí Vojtova metóda či kraniosakrálna terapie.

Prečítajte si tiež:

Edwardsov syndróm: Ako sa prejavuje a dá sa odhaliť už v tehotenstve?

Syndróm suchého oka: Kedy hrozí aj deťom?

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: transformingadjustments.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia