Desať spôsobov ako liečiť dieťa doma

Desať spôsobov ako liečiť
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-17 12:10:56 |

Škola začala a prvé choroby šíriace sa v kolektívoch sú tu. Nie vždy je potrebné bežať s prvými príznakmi prechladnutia k lekárovi. Skúste si poradiť sami.

Ak sa príznaky ochorenia výrazne nezhoršujú, často je lepšie pár dní vyčkať a pokúsiť sa chorobu zažehnať domácimi prostriedkami. Výnimkou sú drobci do pol roka, pri ktorých je vždy potrebné poradiť sa o zdravotnom stave a spôsoboch liečby s lekárom.

Ak väčšie dieťa kašle, má nádchu alebo chrípku, môžete skúsiť tieto jemné, efektívne a bezpečné domáce prostriedky. Treba rátať s tým, že prechladnutie i chrípka trvajú aj desať dní (nemôžu sa však zhoršovať), domáce „medicíny“ tento čas neskrátia, ale pomôžu ratolesti cítiť sa lepšie. Ktoré to teda sú?

1. Veľa odpočinku (všetky vekové kategórie)

Boj s infekciou si vyžaduje energiu, preto je oddych veľmi žiaduci. Štúdie ukazujú, že významnú úlohu pri chorobách zohráva stres a ak je dieťa pod tlakom – napríklad kvôli kamarátom, pre školu či problémy v rodine, symptómy pretrvajú dlhšie.

Doprajte ratolesti veľa pokoja. Teraz je ten správny čas, aby si pozrela obľúbené rozprávky, kreslila si, čítala alebo skladala puzzle. Nemusí to byť nevyhnutne v posteli. Niekedy je užitočná aj zmena prostredia. Vyrobte dieťaťu v jeho izbe alebo obývačke napríklad stan z prikrývok, v ktorom sa bude hrať. Ak nemá horúčku, pokojne môže pri vhodnom počasí oddychovať aj na dvore alebo počas prechádzky.

2. Vlhký vzduch (všetky vekové kategórie)

Dýchanie vlhkého vzduchu pomáha uvoľňovať hlien v nosových dutinách. Ak používate v obchode kúpené zvlhčovače, uistite sa, že sú vyčistené. Hromadia sa v nich totiž plesne, ktoré sa potom dostávajú do ovzdušia. Ak zvlhčovač nemáte, namočte niekoľko uterákov, vyžmýkajte a rozvešajte ich v izbe.

Doprajte dieťaťu teplý kúpeľ, pri ktorom môže relaxovať. Nechajte pustenú teplú vodu niekoľko minút pred tým, než pôjde do vane. Nechajte ho v nej tak dlho, ako mu to bude príjemné. Deťom starším ako dva roky môžete do vody pridať niekoľko kvapiek mentolu. Kúpeľ možno nahradiť aj pobytom v kúpeľni, v ktorej ste nechali pár minút tiecť teplú vodu a zablokujte medzeru pod dverami uterákom. V zaparenej miestnosti je vhodné vydržať zhruba 15 minút, počas ktorých si môžete spoločne čítať či rozprávať príbehy.

3. Prírodný sprej do nosa (všetky vekové kategórie)

Upchatý nos nie je pre dieťa ani trochu príjemný. Nemusíte však hneď bežať do lekárne kupovať kvapky, môžete si ich vyrobiť aj doma.

Ako na to? Budete potrebovať  235 ml destilovanej vody alebo aspoň desať minút prevarenej vody z vodovodu, ktorú necháte vychladnúť. Pridajte do nej 1/4 lyžičky morskej soli (ak chcete silnejší roztok, dajte aj pol alebo trištvrte lyžičky). Pri malých deťoch je na mieste opatrnosť, lebo soľ vysúša nosovú dutinu, im jej preto určite nedávajte viac. Ďalšou ingredienciou je 1/2 lyžičky jedlej sódy a vhodné je použiť do roztoku aj 4 až 6 kvapiek, resp. na hrot malej lyžičky panenského kokosového oleja, ktorý sliznicu hydratuje a má tiež antibakteriálne účinky.

Roztok nalejte do čistej fľaštičky od nosných kvapiek alebo spreja (prípadne od očných kvapiek). Ak takú doma nemáte, skúste šťastie v lekárni, kde by ste mali zohnať aspoň umelohmotnú nádobku. Každý deň vyrobte čerstvú dávku. V roztoku sa množia baktérie, preto nie je vhodné držať ho dlhšie ako 24 hodín. Pri najmenších deťoch je lepšie použiť kvapkadlo, pre staršie je pohodlnejší sprej.

Ak sa predsa len rozhodnete pre kupované kvapky, vsaďte na tie, ktoré obsahujú morskú vodu, lebo sú jemnejšie. Rôzne klasické voľnopredajné kvapky do nosa môže byť návykové a poškodzujú nosnú sliznicu.

4. Dostatok tekutín ( od 6 mesiacov)

Dostatok tekutín pomáha predchádzať dehydratácii, znižuje horúčku a riedi nosový sekrét dieťaťa.  Ideálna je čistá voda izbovej teploty, čaje, ovocné smoothies či ovocné šťavy. Aj pri zvýšenej teplote je dostatočná hydratácia jedným z krokov na jej zníženie.

Pri bábätkách do pol roka normálne naďalej dojčite. Pridávať vodu nie je potrebné, naopak, ak by ste jej drobčekovi dávali príliš veľa, skôr by ste mu mohli uškodiť.

5. Kurací vývar a ďalšie teplé tekutiny (od 6 mesiacov)

Teplé tekutiny upokojujú. Štúdie ukázali, že kurací vývar skutočne zmierňuje príznaky prechladnutia ako sú bolesti, únava, preťaženie či zvýšená teplota. Ide o ľahko stráviteľný zdroj minerálov a bielkovín. Vďaka viacerým druhom koreňovej zeleniny je skvelou zásobárňou vitamínov, Vôňa, korenie a teplo z polievky sú účinné a pomáhajú vyčistiť dutiny „rozbitím“ hlienu a spriechodnením dýchacích ciest. Výsledkom je zmiernenie symptómov infekcií horných dýchacích ciest, keďže obsahuje protizápalové látky. 

Polievku podávajte teplú, nie horúcu, lebo by ste mohli hrdlo dieťaťa ešte viac podráždiť. U bábätiek do pol roka môžete použiť trochu veľmi slabého harmančekového čaju. Na trhu sú aj iné bylinkové čaje uvádzané ako vhodné aj pre najmenších, no radšej neriskujte alebo sa o ich vhodnosti poraďte s pediatrom.

6. Zvýšte polohu hlavy (od 12 mesiacov)

Keď podložíte dieťatku vyšší vankúš počas oddychu v posteli alebo pri spánku, bude sa mu dýchať pohodlnejšie. Ak nemáte väčšie vankúše, pomôžte si naskladanými uterákmi alebo dajte viac vankúšov na seba. Keď je to možné, pre väčšie pohodlie dieťaťa môžete vložiť poskladané uteráky alebo vankúš navyše pod matrac, čo vytvára prijateľnejší sklon. V prípade, že vaše dieťa je nepokojný spáč, asi s týmto opatrením nepochodíte, lebo nakoniec možno skončí s nohami na vyvýšenom vankúši a s hlavou dole.  

Jednou z možností ako pomôcť dieťatku pri upchatom nose, je nechať ho cez deň si pospať v polosede. Rovnako ako mnoho dospelých, ktorí si počas nádchy lepšie oddýchnu pri spánku v kresle ako v ležiacej polohe v posteli, doprajte takýto spánok aj školákovi.

7. Med (od 12 mesiacov)

Med upokojuje hrdlo a zmierňuje kašeľ. Ako uvádza štúdia z pensylvánskej State University College of Medicine, podľa oslovených 105 rodičov detí vo veku od dvoch do 18 rokov, med sa im osvedčil viac ako sirupy proti kašľu pre liečbu detského nočného kašľa.

Med je alergén, preto ho pri drobčekoch do roka nepoužívajte. Okrem toho, hrozí u nich, aj keď veľmi zriedkavá, no predsa len existujúca hrozba tzv. infantilného botulizmu. Ide o osobitnú forma botulotoxínu, ktorá môže postihnúť bábätká v prvých mesiacoch života po požití spór vyskytujúcich sa často práve v mede. U starších  by nemal spôsobovať problémy.

Deťom chutí aj nápoj vyrobený z teplej vody, medu a pár kvapiek citróna, ktorý je bohatý na vitamín C. Keďže med je lepkavý a sladký, dbajte, aby si dieťa po jeho zjedení, minimálne pred nočným spánkom, umylo zúbky. (Aby ste predišli poškodzovaniu zubnej skloviny, zuby je potrebné umývať si aspoň desať minút po jedle, nie skôr.)

8. Fúkanie nosa (od 2 rokov)

Vyfúkanie nosa pomáha dieťaťu lepšie dýchať a spať, aj celkovo sa cíti lepšie. Okrem toho, bude aj lepšie vyzerať! Mnoho detí si nevie správne vyfúkať nos ani do štvrtých narodenín, ale iné si s tým poradia už ako dvojročné. Nechajte ratolesť, nech vás kopíruje.

Dôležitá je správna technika fúkania nosa - každú dierku treba fúkaním čistiť samostatne, pričom druhá dierka je stlačením upchatá.

Dieťa bude mať zo smrkania väčšiu zábavu, ak mu okrem papierových vreckoviek kúpite aj zopár látkových s veselými motívmi. Naučte ho však, že použité textilné vreckovky patria do koša na bielizeň a použité papierové vreckovky do smetného koša. Rovnako trvajte na umývaní rúk po vyfúkaní a dávajte pozor, aby si neumytými rukami nechytalo oči. Veľmi ľahko si do nich môže zaviesť infekciu. Počas choroby je ideálne používať aj antibakteriálne gély na ruky. Ak má dieťa z fúkania podráždenú pokožku na nose a bolí ho, potrite mu ho okolo nozdier vazelínou alebo iným upokojujúcim krémom.

9. Nosná sprcha alebo džala néti (od 4 rokov)

Dnes čoraz obľúbenejší a rozšírenejší spôsob čistenia nosa. Podľa jednej štúdie, ktorá sa zamerala na 400 detí vo veku od 6 do 10 rokov, vďaka nosnej sprche sa zbavili prechladnutia omnoho skôr ako pri iných spôsoboch liečby. Ide o techniku džala néti prebratú od jogínov.

Ak sa rozhodnete ju aplikovať, budete potrebovať kanvičku špeciálne určenú na výplach nosa nazývanú aj sloník (kúpite aj v lekárňach – tie lacnejšie pod 10 eur). Do nej vlejete slanú vodu – pri použití pre deti je ideálne používať prevarenú vodu. Roztok vyrobíte tak, že zmiešate 2,5 dl teplej vody a 1/2 lyžičky morskej soli.

Podmienkou, aby ste dieťaťu mohli nosnú sprchu urobiť je, že si musí vedieť vyfúkať nos. Aj keď na prvý pohľad sa vám možno táto technika javí nebezpečná, podľa odborníkov pri nej  nebezpečenstvo nehrozí.

Ako na to? Predkloňte hlavu dieťaťa nad umývadlo a mierne pootočte do strany. K vrchnej nosnej dierke priložte kanvičku, nakloňte a počkajte, až začne vytekať druhou dierkou von. Potom povedzte dieťaťu, aby silno vyfúklo zvyšok vody a všetko z nosa. Dierky vystriedajte. Dôležité je, aby dieťa malo po celý čas otvorené ústa a voľne dýchalo. Nakoniec ho nechajte dôkladne sa vysmrkať a dostať von všetku zvyšnú vodu z dutín von. Výhodou tejto techniky je aj to, že ak ju zvládnu v detstve, výrazne sa tým obmedzí riziko zápalu stredného ucha.

Nie je isté, že sa vám podarí dieťa na túto metódu prehovoriť. Po prvý raz sa pri nej cítia divne nielen ratolesti, ale aj dospelí. Skúste ich inšpirovať vlastným príkladom a niekoľkokrát si urobte nosnú sprchu vy s tým, že sa bude na vás iba pozerať. Je nutné zvoliť jemný postup, aby ste zabránili traumatizujúcemu zážitku.

10. Kloktanie slanou vodou (od 4 rokov)

Kloktanie slanou vodou je overený spôsob, ako utíšiť bolesť v krku. Pomáha tiež zbaviť sa hlienov z hrdla. Aj keď vedci zatiaľ nedokážu presne určiť, prečo to funguje, štúdie ukazujú, že kloktanie má svoj význam. Je to veľmi jednoduché – do pohára teplej vody pridajte 1/2 lyžičky soli a zmiešajte. Ak dieťaťu slaná chuť prekáža, môžete ju zmierniť pár kvapkami šťavy z citróna.

Kloktanie je vhodné opakovať tri až štyrikrát denne. Ak dieťa kloktať nevie, učte ho to najskôr s čistou vodou, ktorú môže aj prehltnúť. 

Prečítajte si tiež:

Rátajte s tým, že dieťa ochorie ročne minimálne päťkrát

Molusky: Viete, čo to je a ako sa ich zbaviť?

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia