Molusky: Viete čo to je a ako sa ich zbavíte?

Molusky: Viete čo to
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-23 17:30:00 |

Molluscum contagiosum alebo molusky. Ako ich spoznáte? Ako sa liečia? Sú nákazlivé? A prečo sa niektoré deti nakazia a iné nie?

Molusky sú malé, ale neuveriteľne vytrvalé, otravné a vzhľadom k vírusovému pôvodu tiež veľmi nákazlivé hrbolčeky vo veľkosti špendlíkovej hlavičky. Zvyčajne sa však na tele nevyskytuje jeden hrbolček, ale sú vo väčšom počte. Síce molusky trápia predovšetkým batoľatá a predškolákov, niekedy sa nevyhnú ani dospelému.

Ide o bežné, pomerne ľahko nákazlivé ochorenie kože (vyvolané vírusom poxvirus). Postihuje najmä deti, ale aj dospelých (u dospelých je táto infekcia častá najmä v oblastiach, kde sa vykonáva odstraňovanie ochlpenia a vznikajú tak drobné povrchové ranky). Infekcia sa prenáša pri priamom kontakte s postihnutou osobou.

Molusky možno získať pomerne ľahko. Postačí napríklad spoločné kúpanie v infikovanej vode, spoločný uterák, nočník či záchodová doska. Stačí, ak sa váš drobec poškriabe, naruší hrbolček a o pár dní má niekoľko ďalších nevzhľadných „súrodencov". Čudujte sa svetu, no nie každý sa touto nepríjemnou kožnou chorobou po kontakte s infikovanou osobou alebo predmetom nakazí. Náchylnejší sú drobci s ekzémom, osoby s veľmi suchou pokožkou a jedinci so zníženou imunitou.

Ako spoznáme molusky?

Molusky najčastejšie vyzerajú ako tuhý a nápadne vypuknutý hrbolček. Povrch býva hladký a na vrchole "bruška" (plného infekčného hnisu) majú molusky "pupok" - akúsi miniatúrnu miskovitú priehlbinku. Veľkosť molusiek sa pohybuje od 1,5 až 2 do 5 mm. Títo nepozvaní hostia sa najčastejšie vyskytujú v skupinách v oblasti brucha a genitálií, objaviť sa však môžu takmer kdekoľvek na tele, a to aj osamotene.

Bohužiaľ sa molusky, najmä u detí, ktoré hrbolčeky s obľubou škriabu, rýchlo roznášajú. Z 10 drobných hrbolčekov je behom pár týždňov pokojne stočlenná armáda otravných vyrážok nepekného výzoru! Doba medzi nákazou a objavením sa viditeľných prejavov môže byť týždeň, týždne alebo pokojne niekoľko mesiacov. No najčastejšie sa uvádza ako inkubačná doba od 3 týždňov až po 3 mesiace.

Prečo sa niektoré deti nakazia a iné nie?

Molusky vedia mnohokrát potrápiť nielen telo, ale aj hlavu. Mnoho rodičov sa pýta, prečo sa niektoré deti nakazia a iné nie, aj keď k tomu mali tie najideálnejšie podmienky? Schopnosť imunity týmto vírusom odolávať je individuálna a tým sa vysvetľuje, prečo niektoré deti, hoci šliapu v aquacentre po rovnakej rohoži, ochorie a iné nie.

Ako sa molusky liečia?

Tohto nepríjemného kožného ochorenia s vysokým stupňom nákazlivosti najľahšie zbavíte, ak začnete s liečbou ihneď po tom, ako sa objavia prvé prejavy. Bohužiaľ, je stále veľa rodičov, ktorí navštívia lekára až vtedy, keď je výsev hrbolčekov veľmi hojný a ochorenie začal komplikovať napríklad ekzém, prípadne bakteriálne infekcie.

Medzi najčastejšie liečebné metódy stále patrí ošetrenie tekutým dusíkom, ktoré je však pre deti pomerne nepríjemné, preto je vhodné pokožku najprv ošetriť lokálnym anestetikom. Asi najčastejšia a najúčinnejšia metóda využíva jednoduché zoškrabnutie chirurgickou lyžičkou. Aj tu je na mieste pokožku najprv znecitlivieť!

Ďalšie metóda, ktorá je v súčasnosti tiež populárna, je odstránenie pomocou lasera. V prípade začínajúcich prejavov možno po porade s lekárom ojedinelé molusky potierať dezinfekčným prípravkom a to niekoľkokrát denne a na noc. Ďalšie účinné prípravky zvyčajne predpisuje lekár.

Ak sú molusky naozaj veľmi veľké, v niektorých prípadoch sa pristupuje k odstráneniu v celkovej anestézii (ambulantne, bez hospitalizácie). A pretože molusky súvisia s oslabenou imunitou, je dôležité zamerať sa na jej posilnenie. V tomto ohľade vám poradí váš lekárnik alebo lekár. Možností posilnenia imunity je veľa.

Ak sa vášmu drobcovi vyskytnú na telíčku hnisavé hrbolčeky neváhajte a hneď navštívte lekára.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: mayoclinic.org, aboutkidshealth.ca

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia