Dusivý kašeľ: Takto si s ním poradíte

Dusivý kašeľ: Takto si
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2019-01-31 19:00:32 |

Pre nočné záchvaty kašľa u detí sa často nevyspí celá rodina. Čo robiť, ak sú počas dňa úplne fit, no v spánku ich „drhne“? Radí detská lekárka MUDr. Alena Kadlíčková.

Príčinou nočného kašľa môžu byť zatekajúce hlieny. Kým je dieťa počas dňa vo vzpriamenej polohe, sedí, hrá sa, môže hlieny ľahko vykašľať alebo prehltnúť. Problém nastáva v noci, keď si ľahne a kašeľ sa znásobí. Vtedy je vhodné ešte pred spaním použiť podporné prostriedky na ochranu sliznice hrdla. Na zvlhčenie sliznice sú výborné hydro pastilky, teda cmúľacie pastilky s tzv. hydrogél komplexom a panthenolom. Ide o zdravotnícku pomôcku, ktorá zvlhčuje, regeneruje a  upokojí sliznice úst a hrdla. Uľaví sa vďaka nim dieťaťu aj dospelému, môžu sa podávať deťom od 6 rokov. Výhodou je, že sa celkom rozpustia, neostane po nich v ústach kúsok, ktorý by mohol zabehnúť. Výhodou je aj príjemná chuť. Užite ich krátko pred spaním, u detí pred večerným umývaním zúbkov – aby ste sa uistili, že s pastilkou v ústach nezaspí. Pediatrička odporúča aj ďalšie opatrenia, ktoré pomôžu pri nočných záchvatoch kašľa: „Vhodné sú inhalácie Vincentkou, je veľa kvalitných inhalátorov na domáce použitie. Dobré je zvlhčovať vzduch, niekedy pomôže aj vlhký uterák na radiátor, najmä keď má dieťatko posteľ príliš blízko neho. Suchý vzduch z vykurovania dráždi nos a dýchacie cesty. Skúste pridať k pestrej strave vitamíny, hlavne vitamín C, prípadne podpornú liečbu na imunitu. Ak je prítomná nádcha, dôležitá je hygiena nosa a vhodné nosné kvapky podľa veku dieťaťa. Podávame hodne tekutín ako čajík s medom, rôzne bylinkové čaje - tiež zvlhčia a liečia hrdlo, med potláča a lieči kašeľ, podporuje imunitu. Med samozrejme nedávame dojčatám kvôli možnej alergickej reakcii." Doktorka Kadlíčková dopĺňa, že nie je nutné riešiť občasný kašeľ, teda ak dieťa sem-tam zakašle (niekoľkokrát za deň): „Kašeľ je reflexný jav, pomocou ktorého sa spontánne očisťujú dýchacie cesty a je to normálne u každého.“ – dodáva.

Zdá sa vám, že kašeľ je chvíľu vlhký a chvíľu zase suchý? Ráno vykašliava, večer ho dráždi skôr suchý kašeľ? „Ak to rodič stále nevie odlíšiť, alebo si nie je istý, jednoducho treba navštíviť lekára a dať dieťa vyšetriť. Rodič je laik, nemusí všetko vedieť. Odborníkom je predsa detský lekár.“ – ponúka jednoduchú radu MUDr. Alena Kadlíčková. K lekárovi treba rozhodne ísť aj vtedy,  ak kašeľ trvá viac ako 10-14 dní a nelepší sa, prípadne zhoršuje. Pri pretrvávaní ťažkostí nemá význam dávať dokola „iba“ nejaké kvapky alebo sirup.

Ako správne postupovať?

Kašle je možné liečiť aj doma, symptomaticky podľa charakteru. Ak je dieťa bez teploty, stačí domáce liečenie. Pri suchom kašli používame antitusiká, čo sú sirupy alebo kvapky na tlmenie suchého a dráždivého kašľa. Pri vlhkom kašli lieky na zlepšenie vykašliavania, riedenie hlienu. Pediatrička dopĺňa: Na kašeľ akéhokoľvek charakteru je tiež vhodný kalciový sirup, ktorý má protizápalový efekt. Ja používam Kalciový sirup s vanilkovou príchuťou. Môžu ho užívať deti už od narodenia, odporúčam ho mamičkám a mám na neho veľmi dobrú odozvu. Treba ho dávať 3x denne, pozor však na podávanie u detí chorých na srdiečko. Odporúčam ho mať vždy doma a od začiatku kašľa ho začať podávať. Výhodou je, že ochutený kalciový sirup od slovenského výrobcu môžu užívať aj tehotné a dojčiace mamičky.

* Suchý kašeľ býva najmä na začiatku ochorenia dýchacích ciest. Dýchaciu trubicu čosi dráždi a reaguje kašľom, ktorý je dusivý a je ťažké sa pri ňom vôbec nadýchnuť.  Po niekoľkých dňoch sa obyčajne mení na vlhký kašeľ, spojený s vykašliavaním.

* Zachrípnutie alebo dráždenie na kašeľ môže v tomto období nastať kvôli suchému vzduchu z vykurovania alebo z klimatizácie. Neprekurujte, snažte sa o primeranú vlhkosť – počas zimy je optimálna 45-60%.

* Typické pre toto ročné obdobie sú ťažkosti spojené s prehĺtaním, pocit suchosti v hrdle, zachrípnutie a škriabanie v krku. Odstrániť ich môžu vhodné cmúľacie pastilky s obsahom tzv. hydrogél komplexu.

* Výhodou kalciového sirupu je aj to, že sa môže užiť kedykoľvek počas dňa, či už nalačno alebo so stravou.

* Poznáte trik na rozlíšenie kašľa? Viete rozoznať vlhký od suchého? Pointa je v tom, že ak má dieťa nádchu a „chrchle", ide o kašeľ vlhký. Ak nie je prítomné „chrchotanie“ a pocit zahlienenia, ide o suchý kašeľ. Pri vlhkom kašli dieťa vykašliava hlieny, čiže doslova „chrchle".

Prečítajte si tiež:

Takto treba znižovať horúčku u detí

Týmto trikom zastavíte nočný kašeľ u detí

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia