Babské recepty na bežné detské choroby: Liečia kašeľ aj nádchu

Babské recepty na bežné
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-01-30 17:35:20 |

Únava, nádcha, kašeľ či zvýšená teplota. S týmto bojuje v týchto dňoch nejedno dieťa. Skúste mu pomôcť domácimi prípravkami.

Kým niektorí rodičia veria skôr klasickým liekom, iní nedajú dopustiť na babské recepty. Na všetko by sme mali ísť s rozumom a riadiť sa najmä tým, čo nášmu dieťaťu pomáha. Nedržte sa silou-mocou iba jednej cesty, ale kombinujte a spájajte viac možností. Ľudové liečiteľstvo je výborným pomocníkom klasickej medicíny, no niekedy nestačí na všetko.

Pri bežnom prechladnutí, zvýšenej teplote alebo nádche by sme však najskôr mohli vyskúšať niektoré z medicín, ktoré poznali už naše staré mamy. Samozrejme, treba prihliadať na to, že dnes je oveľa viac alergikov a preto napríklad recepty s medom nie sú pre takéto deti vhodné. My vám prinášame zopár tipov, ktoré zabrali u našich detí alebo u ratoelstí našich známych a majú s nimi dobré skúsenosti. Ak poznáte aj ďalšie babské recepty, ktoré sa vám osvedčeili, podeľte sa s nami o ne v komentároch. Možno práve vaša rada pomôže iným rodičom. 

Na kašeľ a nádchu skúste mlieko s cibuľou

Na prvé počutie si predstavíte asi veľmi nepríjemnú chuť, no vďaka medu, ktorý sa do tejto domácej medicíny pridáva, to vôbec nie je až také zlé.

Zmiešajte pol litra mlieka, dve cibule a med podľa chuti, cca 1 kávovú lyžičku na jeden hrnček. Cibuľu pridáme do zohriateho mlieka a necháme ju v ňom 20 minút lúhovať. Scedíme do hrnčeka, pridáme med a hneď dáme nápoj dieťaťu vypiť. Pokojne si dajte aj vy, cibuľa uvoľňuje hlieny a med má protibakteriálne a protizápalové účinky, dokonca znižuje horúčku. Cibuľové mlieko upokojí kašeľ a posilní zároveň imunitu.

Medovo-cibuľový sirup

Do misky nakrájajte jednu veľkú cibuľu a zmiešajte s 2 až 3 polievkovými lyžicami medu. Môžete pridať aj nakrájaný citrón alebo citrónovú šťavu. Zakryte a nechajte zhruba tri hodiny odstáť. Šťavu, ktorá vznikne, dávajte ratolesti po lyžičkách. Menším deťom maximálne 4-krát denne, väčším aj 8-krát. Vyrábajte vždy čerstvé!  Používajte pri bolesti hrdla, kašli aj nádche. 

Cibuľový čaj

Nakrájanú cibuľu zalejte vriacou vodou, nechajte 15 minút odstáť, sceďte a dochuťte medom. Výborne sa osvedčil ako pomocná liečba pri zápale priedušiek.


Rady babičiek na udržanie zdravia u detí


Čaj z jablkových šupiek

Tento čaj je výborný na vykašliavanie. Hrsť jablkových šupiek zalejte vriacou vodou, po 15 minútach sceďte. Ak je dosť sladký, netreba dochucovať, prípadne pridajte trochu medu alebo cukru.

Vrecko s cibuľou

Stačí pokrájať alebo popučiť cibuľu a takto ju dať do látkového vrecka, ktoré zaviažeme. Zavesíme na noc blízko hlavy prechladnutého dieťaťa. Uvidíte, že sa mu bude lepšie dýchať. A ráno nezabudnite poriadne vyvetrať...

Na zníženie teploty ponožky namočené v octe

Ideálne je používať nepasterizovaný jablčný ocot. Zoberte pár vlnených ponožiek a tie namočte do pol litra studenej vody zmiešanej s jednou až dvomi polievkovými lyžicami octu. Jemne vyžmýkané ponožky obujeme dieťaťu na nohy a zabalíme do suchého uteráka. Ponožky vymieňame po trištvrte hodine. Ak by mala ratolesť zimnicu, vyzujte jej ich.


Desať spôsobov, ako liečiť dieťa doma


Zavárané egreše

Ak dieťatko nemá žalúdočné problémy, pri zvýšenej teplote zaberajú aj zavárané egreše. Vyskúšajte!

Kvasená uhorka na zápästie

Pri znižovaní teploty možno použiť aj kvasenú uhorku. Nakrájajte ju na kolieska, priložte na zápästia a previažte obväzom alebo látkovou vreckovkou. Niektoré maminy majú dobrú skúsenosť s prikladaním plátkov citróna alebo s horčicou na zápästí.  

Telo na telo

Dieťatku vyhrnieme tričko (pyžamko,...) a priložíme si ho s odkrytým bruškom na svoje holé telo. Teplota by mala tiež pekne klesnúť.

Surové zemiaky na chodidlá

Surový zemiak nakrájajte na plátky, priložte odspodu na päty a oblečte dieťaťu ponožky. PO 10-15 minútach dajte nové plátky.

Prečítajte si tiež:

Takto treba znižovať horúčku u detí

Tieto štyri domáce medicíny zatočia so suchým kašľom

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia