Ochorenia zo škôlky či školy neraz končia v nemocnici. Ako sa tomu vyhnúť?

Ochorenia zo škôlky či
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-09-08 13:30:40 |

Pre detské kolektívy je príznačná vzájomná výmena vírusov a baktérií, škôlkári a školáci tak bojujú s virózami akosi častejšie. Najmä september, známy aj ako prechodové obdobie, býva pre detský organizmus riadnou skúškou.

Pripravte sa na to, že v jesenných mesiacoch sa u detí môžu vyskytnúť rôzne ochorenia, ktoré vedia potrápiť jeho imunitu. Najmä imunita dieťaťa nastupujúceho prvýkrát do kolektívu ešte nie tak vypracovaná, keďže v domácom prostredí nemalo možnosť stretnúť sa s inými patogénmi, ktoré na neho striehnu v kolektíve.

,,U malých detí - škôlkarov sa najčastejšie vyskytujú zápaly slizníc horných dýchacích ciest. Síce nejde o nijako závažné ochorenie, u detského pacienta sa môže v dôsledku nedostatočne vypracovanej imunity stav skomplikovať. Veľmi často u školopovinných detí zaznamenávame infekcie prínosových dutín, hrtana, stredného ucha, priedušiek či pľúc. Pôvodcami zmienených  ochorení sú zväčša vírusy, ku ktorým sa často pridruží aj bakteriálna infekcia. Vírusová nákaza sa prenáša kvapôčkovou infekciou. Správnu liečbu by mal vždy určiť obvodný pediater. Dôležité je, aby rodičia vedeli, že v prípade vírusových ochorení ide o symptomatickú liečbu, ktorá spočíva v podávaní čajov, vitamínov a liekov proti horúčke. Keď však chorobu spôsobujú baktérie, tak už je nevyhnutná liečba antibiotikami. Neliečené stavy potom častokrát s komplikáciami končia u nás na oddelení pod dohľadom zdravotníckeho personálu,“ vysvetlila primárka detského oddelenia z levickej nemocnice MUDr. Zuzana Kopanicová. 

S jesenným počasím sa spája aj chrípková sezóna, nachladnutia, bolesti a opuchy  hrdla a dutín. Skoro každé dieťa v škôlke alebo školskom kolektíve si týmito ochoreniami počas jesene prejde. Nie je výnimkou, že niektoré aj viackrát po sebe. 


TIP: Rátajte s tým, že dieťa ochroei ročne minimálne 5-krát


Prevencia je základ v predchádzaní aj takzvaných jesenných ochorení. ,,Deti by mali mať v strave čo  najviac vitamínov, minerálov, menej tukov a sladkostí. Obzvlášť dôležité je čerstvé ovocie a zelenina na tanieri. Pitný režim by sa mal sledovať nielen v lete, čajíkovanie pomôže predísť rôznym ochoreniam,“ dodala Kopanicová.

Na detskom oddelení levickej nemocnice počas roka hospitalizujú takmer 1500 detských pacientov. V nemocnici však ošetria omnoho viac malých pacientov, ale nie každý je prijatý, postačí mu ambulantná starostlivosť poskytnutá zdravotníckym personálom. V jesenných a zimných mesiacoch ich výrazne pribúda, pretože práve tento čas je typický pre vírusové a chrípkové ochorenia.    

Prečítajte si tiež:

Takto vybudujete imunitu školáka

Bežné detské choroby vyliečite aj doma


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia