Možno aj vy patríte k rodičom, ktorí zbytočne odkladajú toto vyšetrenie

Možno aj vy patríte
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2017-03-19 00:07:25 |

Máte podozrenie, že vaše dieťa trpí potravinovou alergiou? I keď má menej ako tri roky, navštívte čo najskôr odborníka.

Mnohí rodičia návštevu špecializovaného lekára odkladajú pre mylný názor, že diagnostika potravinovej alergie sa dá vykonať až u detí starších než tri roky. V skutočnosti je to možné aj u mladších detí. Podľa Zuzany Rennerovej z Pneumo-Alergo Centra v Bratislave o tom však vie iba málo rodičov.

Na Slovensku trpí niektorou z potravinových alergií tri až šesť percent detí, pričom u dojčiat je to až osem percent. Príznakmi sú atopická pokožka, poruchy trávenia v podobe riedkej stolice či zápchy, časté bolesti brucha, nepriberanie na hmotnosti alebo nespavosť, ktoré sa môžu prejaviť už tri mesiace po narodení. Ak máte podozrenie, že tento problém môže trápiť aj vášho drobca, nemali by ste váhať a čo najskôr navštíviť špecialistu.

Základom správnej diagnózy je podrobný rozbor prejavov alergie v súvislosti s požitím potravín. Na to slúžia kožné testy, vďaka ktorým sa zisťuje prítomnosť IgE protilátok v organizme. Tieto vyšetrenia sa v prípade potreby dopĺňajú o krvné testy, pričom rolu pri stanovení diagnózy zohrávajú aj eliminačný a následne expozičný test. "Deti do jedného roka najčastejšie trpia alergiou na mlieko, vaječný bielok a múku. Tieto alergény vieme vďaka kožným testom veľmi jednoducho identifikovať. Na rozdiel od krvných testov máme už počas vyšetrenia v rukách výsledok, vďaka ktorému môžeme okamžite odporučiť vhodnú liečbu. Kožné testovanie je rýchle, efektívne a deti ho dobre znášajú," konštatuje Rennerová.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: SITA, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia