Čo najviac trápi škôlkarov a školákov? Hnačky a ovčie kiahne

Rešpiračné ochorenia u detí
Ilustračné foto
Zdroj: morgueFile.com
2015-10-19 00:30:29 |

Začiatok školského roka je poznamenaný vyšším výskytom ochorení dýchacích ciest. Deti neobchádzajú ani hnačky a ovčie kiahne.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom je respiračných ochorení medzi deťmi o niečo menej. Vyskytujú sa však aj ďalšie prenosné ochorenia. Ako pre portál špuntík.sk uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická, u drobčekov od jedného do štyroch rokov dominujú kampylobakteriálne ochorenia, salmonelózy, ovčie kiahne, rotavírusové ochorenia a norovirózy. U detí od 5 do 9 rokov sú najčastejšie salmonelózy, ovčie kiahne a kampobakteriózy.10 až 14-ročných zaznamenali lekári svrab, prevažne u detí z prostredia s nízkym hygienickým štandardom, ďalej salmonelózy a kampobakteriózy. U adolescentov od 15 do 19 rokov jednoznačne dominujú kampobakteriózy.

Čo sú to kampylobakteriálne ochorenia?

Ide o črevnú nákazu pripomínajúcu salmonelózu, ktorej pôvodcom sú kampylobaktery.  Prejavujú sa náhlym začiatkom, dieťa stráca náladu, môže mu vystúpiť horúčka a zvracia. Postupne sa pridávajú bolesti brucha, obvykle difúzne so škŕkaním. Stolica môže byť najprv kašovitá, neskôr sa mení na vodnatú, niekedy s prímesou hlienu a krvi. Inkubačná lehota je 24 až 72 hodín, príznaky trvajú obvykle 1 – 7 dní.

Prvá pomoc pri hnačke

Najviac ohrozenou skupinou sú najmä dojčatá, ktoré by mal vždy vyšetriť lekár. O hnačke hovoríme vtedy, ak sa objavia tri a viac vodnaté stolice.

Hnačku často sprevádza aj zvracanie, preto je najdôležitejšie dopĺňať u postihnutého tekutiny. Dehydratácia, teda strata tekutín sa u dojčiat prejaví vysušenými perami a ústnou sliznicou, majú prepadnutú fontanelu (otvor medzi nezrastenými lebečnými kosťami pod kožou na hlave), koža nie je pružná, dieťa najprv plače, je nepokojné a postupne prechádza k apatii. Pri vážnej dehydratácii už prichádza k strate vedomia rôzneho stupňa, oči sú zapadnuté, dieťa buď nemočí vôbec alebo len veľmi málo a moč je tmavý. Z úst cítiť acetón.

V prvom rade od začiatku hnačky dopĺňame stratené tekutiny a minerály. Podávame čistú vodu a rehydratačný roztok, stačí aj po lyžičkách alebo v malých dávkach pomocou striekačky, no každých pár minút.

Aj keď sa hovorí, že na hnačku výborne zaberá Coca Cola so slanými tyčinkami, malým deťom túto kombináciu nepodávajte. Porušený tráviaci trakt môže mať s množstvom cukru z Coly problém. U starších detí prichádza do úvahy aj táto možnosť, no iba vtedy, ak majú hnačku bez zvracania.

Ak dostane hnačku dojčené dieťa, dojčenie neprerušujte!

U detí kŕmených náhradnou výživou je vhodné na niekoľko dní presedlať na bezlaktózové mlieko.

Prečítajte si tiež:

Bezpečnosť je dôležitá aj pri hračkách

Rátajte s tým, že dieťa ochorie ročne minimálne päťkrát


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia